Kaupallinen yhteistyö: WellO2.
Tällä erää puhun teille hieman erityisemmästä aiheesta, koska silmiini osui Helsingin sanomien artikkeli "Ääni kateissa".
Äänen kestämisen ongelmat ovat tuttuja äänityöläisille, mutta myös monille muille, joilla ääntä ei varsinaisesti mielletä työkaluksi. Varmaan jokaiselle meistä on tuttua tilanne, kun osallistuu vaikka rock-konserttiin, jossa hiukan laulaa mukana ja aamulla herätessään on ääni painuksissa sekä kurkku kipeänä.
Äänen lämmittelyn ja huollon tärkeyttä ei mielletä tärkeänä puhetyötä tekevien keskuudessa, mutta oikeastaan asiasta pitäisi puhua kaikille niille, joiden ääni reagoi herkästi ympäristön ärsykkeisiin. Ympäristön ärsykkeitä voivat olla vaikka jumpassa kaverin hajuvesi, voimakas ilmastointi autossa, katupöly kaupungilla, tupakansavu ohikulkijan savukkeesta tai oikeastaan mikä vain asia, jolle ylähengitystiet reagoivat.
Kaikilla näillä oireilijoilla ei ole mitään lääketieteellistä diagnoosia, kuten astmaa tai allergiaa, vaan jostain syystä joidenkin ylähengitystiet tai keuhkoputket reagoivat ärsykkeille herkemmin kuin toisten.
On tutkittu, että jotkut epäpuhtaudet tai myrkyt voivat pitkään jatkuneen altistuksen jälkeen vaikuttaa limakalvojen ja keuhkoputkien ärsytysherkkyyteen tai aiheuttaa kurkunpäähän jatkuvaa tulehdustilaa, jonka vuoksi äänihuulet reagoivat herkemmin ulkoisille ärsykkeille. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi sisäilman epäpuhtaudet, jolloin altistunut alkaa oireilemaan myös muille ärsykkeille.
Äänihuulikyhmyt tarkoittavat kurkunpäässä ja äänihuulissa esiintyviä hyvänlaatuisia kasvainmuodostumia, jotka aiheuttavat äänen käheyttä. Käheytyminen johtuu yleensä siitä, kun äänihuulet eivät pääse kunnolla sulkeutumaan. Yleisimmin näitä syntyy liiallisesta äänen käytöstä äänihuulten hankauksen seurauksena.
Äänihuulikyhmyjä syntyy toisille ihmisille herkemmin kuin toisille ja selkeää syytä tälle herkkyydelle ei ole löydetty. Se tiedetään, että ääntään työkseen käyttävillä, esimerkiksi opettajilla, toimittajilla, näyttelijöillä ja laulajilla ongelma on yleisempi kuin niillä, jotka eivät käytä ääntään jatkuvasti työssään.
Tiedetään myös, että jotkin asiat altistavat äänihuulikyhmyille. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi tupakointi, allergia, närästys sekä pitkäaikainen altistuminen hengitystä ärsyttäville kaasuille tai kemikaaleille.
Äänihuulikyhmyt oireilevat usein samaan tapaan, kuin muutkin kurkunpään tai keuhkoputkien toiminnanhäiriöt tai -ongelmat. Ääni saattaa käheytyä, ääni ei kestä puhuessa tai äänen voimakkuus pikkuhiljaa laskee puhuessa. Toisille saattaa myös tulla kurkun kuivumisen tunnetta tai yskänärsytystä puhuessa.
Äänihuulikyhmyt saattavat myös aiheuttaa niska-hartiakipua. Yleensä niskan, hartian ja kaulan alueen kipeytyminen johtuu heikosta lihasvoimasta niskan ja kaulan alueella, mutta myös ylähengitysteiden heikko lihasvoima saattaa aiheuttaa virheasentoja, joiden korjaaminen aiheuttaa lihaskireyksiä. Näistä tyypillismpiä ovat kielen lihasten kireydet, jotka säteilevät kaulalle ja rintakehälle.
Äänihuulikyhmyjen, kuten muidenkin ääniongelmien kotihoidoksi suositellaan aluksi puhumisen välttämistä. Tämän lisäksi kuuma höyry helpottaa oloa. Höyry kostuttaa ylähengitysteiden limakalvoa, huuhtelee sen pinnalta mahdollisia epäpuhtauksia ja lämpö rentouttaa lihaksia, jotka tahtomattammekin jäykistyvät, kun alueella on kipua.
On myös tutkittu, että kevyt hengitysvastus ja sillä tehtävät hengitysharjoitukset lisäävät verenkiertoa nielun lihaksissa ja näin helpottavat oloa. Vastusharjoittelu myös nostaa hengitysteistä limaa, jota usein muodostuu heikosti toimivien äänihuulten taakse. Esimerkiksi suomalainen innovaatiotuote, WellO2, toimii yhtäaikaa sekä lihaksia vahvistavana että höyryhengitystä tarjoavana apuvälineenä kostuttaen ja lämmittäen äänentuottolihaksia.
Äänihuulikyhmyjä hoidetaan myös leikkaushoidolla. Leikkauksen tarkoituksena on poistaa kyhmyt äänihuulista. Lääkärit suosittelevat leikkausta yleensä vain jos kyhmyt ovat suuria tai ovat olleet äänihuulissa pidemmän ajan.
Joissain tapauksissa äänihuulikyhmyjä hoidetaan lääkkeillä, jotta voidaan vähentää kyhmyjen haittoja äänihuulissa. Lääkkeet ovat samoja, joita käytetään närästyksen, allergian tai kilpirauhassairauden hoitoon.
Kuntouttavana hoitona ohjeistetaan oikeanlaisen suuhygienian ylläpito sekä neuvotaan äänen käytön ohjausta, äänen rasituksen välttämistä sekä oikeaa hengitystekniikkaa ääntä käytettäessä. Hengitystekniikan huomiointi muutenkin arjessa on tärkeää, jotta suuhengityksellä ei rasitettaisi nielua lisää.