Kuinka hoitaa allergiaoireita lääkkeettömästi?
Kategoria / Terveys

Kuinka hoitaa allergiaoireita lääkkeettömästi?

WellO2 logo WellO2 Oy | 3.5.2023 | Artikkeli
Voiko allergiaoireita hoitaa lääkkeettömästi ja mitä se edes tarkoittaa? Tässä artikkelissa pohditaan hengitysteiden limakalvon roolia allergiaoireiden hoidossa sekä esitellään lääkkeettömiä keinoja helpottaa allergiakauden aiheuttamia oireita.

Lukuaika noin 40 hengitystä.

Kaupallinen yhteistyö: WellO2 Oy

WellO2 on suomalainen innovaatiotuote, joka parantaa hengityslihasten kuntoa sekä tehostaa hengitysteiden limakalvon normaalia toimintaa.


Hengitysteitä peittää limakalvo – aivan samalla tavalla kuin kehoa peittää iho. Näillä molemmilla on tärkeä tehtävä suojata kehoa sekä taudinaiheuttajilta että allergeeneiltä, mutta myös erilaisilta epäpuhtauksilta. Limakalvoa on nenän sisällä, kyynelkanavissa, nielussa, äänihuulten päällä, suussa sekä henkitorvessa ja ruokatorvessa, jotka kohtaavat nielussa.

Talviaikaan sisätilojen keskuslämmitys kuivattaa huoneilmaa, ja aikaa vietetään usein keskimääräistä enemmän sisätiloissa. Monissa rakennuksissa on koneellinen ilmanvaihto, joka myös osaltaan aiheuttaa ilman kuivumista. Lisäksi talvinen pakkassää on usein kuivaa. Kuiva ilma taas kuivattaa sekä ihoa että limakalvoa.

Mitä haittaa on kuivasta limakalvosta?

Kun limakalvo on kuiva, sen kyky vastustaa taudinaiheuttajia heikentyy. Lisäksi sen herkkyys reagoida ulkoisiin ärsykkeisiin kasvaa. Kuiva limakalvo siis reagoi herkemmin moniin epäpuhtauksiin, kuten pölyihin, tuoksuihin ja allergeeneihin. Talviajan kuivattamat limakalvot ovatkin kevään tullen heikossa kunnossa, kun allergia-aika alkaa.

Kun hengitysteiden limakalvo on kuiva ja ihminen hengittää ilmaa, jossa on allergeeneja, limakalvo reagoi. Limakalvon tehtävä on suojata kehoa, ja siksi se alkaa turvota, erittää vesinuhaa, limaa tai kyyneleitä. Lisäksi epäpuhtaudet saavat kehon aivastelemaan ja yskimään, jotta ärsykkeet poistuisivat elimistöstä.

Hengitysteiden limakalvon reagointi on siis normaalia. Kun limakalvo on heikkokuntoinen, se kuitenkin reagoi herkemmin. Jo pienikin määrä ärsykkeitä voi saada limakalvon reagoimaan. Heikkokuntoisena limakalvo voi reagoida myös asioihin, joille ei oikeastaan voi olla allerginen – kuten katupölyyn.

Miten helpottaa allergiaoireita lääkkeettömästi?

Tärkein ennaltaehkäisevä toimi allergiaoireiden välttämiseksi on huolehtia ylähengitysteiden limakalvon hyvästä kunnosta jatkuvasti. On tärkeää muistaa nenähengitys, sillä nenän kautta hengittäessä kehon oma ilman lämmitys ja kosteutus toimivat parhaalla mahdollisella tavalla.

Limakalvon kunnosta on tärkeää huolehtia erityisesti silloin, kun ulkoiset tekijät rasittavat sitä. Koska hengitysilma kulkee elimistöön yleisesti nenän tai suun kautta, limakalvon heikko kunto näillä alueilla aiheuttaa herkemmin oireita.

Miten limakalvoa voidaan hoitaa?

Limakalvoa voidaan suojata ns. kostuttavilla tuotteilla, joita myydään apteekeissa. Ongelmana kuitenkin on, että ne saattavat tehdä limakalvon päälle ns. kalvon, joka heikentää limakalvon normaalia toimintaa. Pitkään käytettynä ne saattavat lisäksi kuivattaa limakalvoa.

Nenästä voi myös huuhdella epäpuhtauksia, esimerkiksi nenäkannulla. Nenähuuhteisiin lisätään usein suolaa, ja suola onkin hyvä apuaine lisäämään nenän kosteutta. Se nimittäin auttaa kosteutta siirtymään limakalvon solukosta sisään tai ulos. Ongelma on kuitenkin se, että jos suolaa käytetään jo valmiiksi kuivalle limakalvolle, vetää se kosteutta limakalvosta ulospäin. Näin ollen suola voi heikentää limakalvon kuntoa entisestään.

Höyryhengitys on perinteinen keino limakalvon hoitoon. On tieteellistä näyttöä siitä, että lämmin höyry tehostaa limakalvon omaa toimintaa sekä lisää limakalvon kosteustasapainoa.

Kun höyry yhdistetään nenän kautta tehtävään vastusharjoitteluun, samalla nenän sisäosan ja nenänielun lihakset aktivoituvat. Tällöin lihasten verenkierto vilkastuu, ja höyry pääsee tehokkaammin limakalvon sisälle. Lisäksi limakalvon alaisten lihasten voima kasvaa ja limakalvon kosteustasapaino lisääntyy. Lue lisää WellO2-hengitysharjoituslaitteesta.

OSTA WELLO2-HENGITYSHARJOITUSLAITE TÄSTÄ


Hengitysteiden limakalvo on siis hyvin tärkeässä roolissa allergiaoireiden hallinnassa.
Harva kiinnittää huomiota hengitysteiden limakalvoon ennen kuin kärsii jostakin ongelmasta. Ulkoiset ärsykkeet lisäävät riskiä limakalvon kuivumiseen, mutta lisäksi nykyajan elämäntapa on kiireinen ja ärsytyksiä täynnä. Tämä lisää kehon stressireaktiota ja saattaa myös pahentaa limakalvon kuivumista sekä allergiaoireita.

Allergiaoireiden helpottamiseen kannattaakin kokeilla myös lääkkeettömiä keinoja. Älä kuitenkaan unohda kehon oman puolustusjärjestelmän tukemista! Sillä on suuri vaikutus ärsytysoireiden hallinnassa – ja keväästä nauttimisessa ilman häiritseviä oireita!

 

Lisää aiheesta