Aloita kesäloma stressittömästi - katso seitsemän askelta rennompaan loman aloitukseen
Kategoria / Hyvinvointi

Aloita kesäloma stressittömästi - katso seitsemän askelta rennompaan loman aloitukseen

Hengittäminen on aina mukanamme kulkeva keino, jolla voi rauhoittaa elimistön stressireaktiota ja ahdistusta sekä käynnistää palautumisen. Lue vinkit stressitömämpään loman aloitukseen!

Monille lomalle jäänti saattaa aiheuttaa flunssan tai muun infektion. Tämä on elimistön tyypillinen keino kertoa, että elimistön vastustuskyky on laskenut. Aktivoimalla syvähengityksillä parasympaattista hermostoa, voimme myös vähentää tulehduksia ja vaikuttaa näin vastustuskykyymme.

Parasympaattisen, eli kehoa rauhoittavan hermoston tärkein ja suurin hermo on vagushermo, joka kulkee aivorungosta, sydämen ja keuhkojen kautta pallean läpi alas hermottamaan suolistoamme.

Parasympaattista hermostoa voi stimuloida lempeällä hieronnalla, jota tehdään syvähengityksen tahdissa. Jotta hengitys aktivoi parasympaattisen hermoston, pitää hengityksen olla syvää palleahengitystä. Pinnallinen rintakehän yläosassa tapahtuva stressihengitys ei liikuta palleaa ja ei näin ollen myöskään aktivoi hermostoamme.

Näillä seitsemällä askeleella rauhoitat mielesi rauhalliseen loman viettoon

  1. Sulje silmät ja rauhoitu hetkeksi.
  2. Keskity siihen millainen sinun hengityksesi luonnollisesti ja rennosti. Mikä kohta kehossasi liikkuu? 
  3. Kuinka moneen voit laskea sisäänhengityksen aikana? Entä uloshengityksen aikana?
  4. Kiinnitä huomiota uloshengitykseen. Puhalla ulospäin pitkään ja rauhallisesti. Purista vatsalla kaikki ilma ulos. Pysäytä hengitys hetkeksi uloshengityksen lopussa ja aloita sisäänhengitys vasta, kun tunnet hengittämisen tarvetta.
  5. Kiinnitä huomiota vatsaasi. Koita hengittää sisään niin voimakkaasti, että vatsasi pullistuu ulospäin.
  6. Pidä hartiat rentona, kun hengität. Pyri siihen, että vain vatsa liikkuu hengityksen tahdissa.
  7. Huomioi tietoisesti hengitys, edes muutamia kertoja päivässä.

Me hengitämme jopa 20 000 kertaa vuorokaudessa. Kuinka monta hengitystä sinä huomasit tänään?

Hyödynnä hengityksen rauhallinen, venyttävä ja sisäelimiä hierova liike ja huomaat, että samalla myös elimistösi stressitaso, kiire ja ahdistus helpottavat. Muista, että vaikka hengitys on automaattinen toiminto, se ei silti välttämättä toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Kaikkea voi kuitenkin oppia, kun siihen kiinnittää huomiota.

Hyvähenkistä ja stressitöntä lomaa kesälomalaisille!

Lisää aiheesta