Eteerisiä öljyjä käytetään aromaterapiassa ja DIY ekokosmetiikan valmistuksessa. Hyvältä tuoksuvilla eteerisillä öljyillä saa myös arkeen ripauksen luksusta.
Öljytippoja voi ripotella tuoksulyhtyyn, kylpyveteen, pyykkietikkaan tai vaikka takin kaulukseen.
Osa eteerisistä öljyistä on piristäviä ja energisoivia, osa puolestaan tyynnyttäviä ja rentouttavia. Etenkin kehoa ja mieltä rauhoittavat eteeriset öljyt tuovat hengityksen äärelle.
Hyvä tuoksu muistuttaa lempeällä tavalla hengittämään hitaammin ja syvemmin kuin mitä arjen tiimellyksessä yleensä tulee hengitettyä.
Tässä artikkelissa esittelen muutamia hengitysharjoitusten, meditaation tai vaikka nukahtamisen tueksi sopivia eteerisiä öljyjä. Esittelen samalla niiden hengitykseen ja hengityselimistön kuntoon vaikuttavat ominaisuudet.
Bergamotti on yksi omista lempituoksuistani.
Bergamotin sitruksiseen tuoksuun ei hevillä kyllästy. Sitä voi lisätä ilmankostuttimeen kesken työpäivän, jotta työstressi ei aiheuttaisi päänsärkyä tai saisi hengitysrytmiä tihentymään liikaa.
Illan tullen voi varmistaa rauhalliset yöunet lisäämällä vuodevaatteisiin pari tippaa bergamottiöljyä.
Bergamotin eteerinen öljy:
Eukalyptus taitaa olla tunnetuin nuhaoireiden helpottamiseen ja tukkoisen nenän avaamiseen käytetty eteerinen öljy.
Se on myös suosittu löylytuoksu. Tähän vaikuttaa varmasti se, että eukalyptuksen tuoksu lisää saunomisen nautinnollisuutta, mutta myös se, että eukalyptus on yksi edullisimmista eteerisistä öljyistä.
Esimerkiksi ruusuöljy voi maksaa 45–60 euroa per 10 millin pullo, mutta eukalyptysöljyä saa saman verran 5–6 eurolla.
Eukalyptuksen eteeristä öljyä käytetään myös muun muassa nenähuuhtelukannuun laitettavassa flunssasuolassa. Eteerisiä öljyjä sisältävä suola puhdistaa sieraimet ja pitää ilmatiet avoimina pidempään kuin tavallinen merisuola.
Eukalyptuksen eteerinen öljy:
Ylellisen tuoksuinen frankinsensi sopii esimerkiksi tehostamaan äänimaljahieronnan tai sointukylvyn syvärentouttavaa vaikutusta.
Franksinsensin metsäinen tuoksu saa hengityksen syvenemään ja hermoston rauhoittumaan.
Frankinsensin eteerinen öljy:
Kuten tässä artikkelissa todetaan, kuiva ilma saattaa ärsyttää hengityselimistöä aiheuttaen hengitysteitä ahtauttavia oireita.
Apu voi löytyä ilmankostuttimesta, mihin voidaan lisätä esimerkiksi laventelin eteeristä öljyä. Laventelilla (ja piparmintulla sekä eukalyptuksella) on tulehdusta rauhoittavia, tyynnyttäviä ja unen laatua parantavia vaikutuksia.
Laventeliöljyn vaikutuksia tarkastellessa alkaa jo miettiä, mihin laventeli ei toimisi.
Laventelilla tiedetään olevan useita eri hyvinvointia tukevia vaikutuksia, joista osan näet alta.
Laventelin eteerinen öljy:
Kesäisessä mäntymetsässä tuoksuu ihanalle. Metsässä liikkumisen terveysvaikutuksista eli niin sanotuista luontohyödyistä pääsee osalliseksi jo vartissa, joten metsässä ei – välttämättä – tarvitse samoilla tuntikausia.
Männyn eteerinen öljy tuo auringon lämmittämän metsän tuoksun kotiisi vaikka keskellä talvea. Männyn eteerinen öljy miellyttää useimpia henkilöitä, minkä lisäksi mäntyöljyllä on erinäisiä kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevia vaikutuksia.
Männyn eteerinen öljy:
Kaikki tietävät piparminttupastillit ja -purukumit.
Monet huoneenraikastimet, puhdistusaineet ja kosmetiikkatuotteet tuoksuvat piparmintulle.
Lisäksi piparminttu on suosittu eteerinen öljy – sekä edullisuutensa, piristävän tuoksunsa että ikävää oloa parantavien vaikutustensa vuoksi.
Piparminttuöljyä voi tiputtaa diffuuseriin tai vaatteisiin, vaikka ei kärsisi päänsärystä tai tukkoisuudesta. Koen piparmintun tuoksun hyvin energisoivaksi. Saan siitä voimaa jaksaa pitkän työpäivän loppuun.
Piparmintun eteerinen öljy:
Virkistävän ja raikkaan tuoksuinen ravensara on tuntemattomampi eteerinen öljy kuin vaikkapa piparminttu tai laventeli.
Ravensaraa käytetään oikeanlaisen hengityksen tukemiseen ja helpottamiseen. Sitä on suositeltu sekä tukkoisuuden että astmaoireiden lievittämiseen.
Ensijaisesti sitä kannattaa kokeilla höyryhengityksessä tai ilmankostuttimessa/diffuuserissa. Halutessasi voit lisätä tippoja myös löylykauhaan, pyykkietikkaan tai vaikka suoraan vuodevaatteisiin.
Lisäksi ravensara saattaa tepsiä huuliherpekseen. Älä kuitenkaan laita sitä raakana iholle.
Ravensaran eteerinen öljy:
Rosmariini on omasta mielestäni tasapainottava ja miellyttävä tuoksu, mikä sopii etenkin talvikäyttöön.
Toisinaan sekoitan sitä shampooseen, sillä rosmariini tekee hyvää hiuksille ja hiuspohjalle. Käydessäni Ugandan pääkaupungissa Kampalassa vuonna 2019 huomasin rosmariiniöljyn kuuluvan siellä ihan tavallisten elintarvikemyymälöiden hiustenhoitotuotehyllyjen vakiovalikoimiin.
Rosmariiniöljy tuo hengityksen äärelle ihan eri tavalla kuin energisoivat sitrusöljyt tai ylelliset kukkaistuoksut.
Rosmariinin eteerinen öljy:
Sitruunan eteerinen öljy sopii nähdäkseni etenkin aamuhetkiin tai johonkin tärkeään tilanteeseen valmistautumiseen. Sitruuna voi sopia myös dynaamisen joogahetken alkurentoutumiseen.
Sitruunan tuoksu ikään kuin kirkastaa ajatuksia samalla, kun se antaa uutta energiaa. En käyttäisi sitruunaa enää iltaseitsemän jälkeen, ellen kärsisi nuhasta ja yrittäisi saada siitä apua tukkoiseen ja tahmeaan oloon.
Sitruunan eteerinen öljy:
Timjami on yksi lempiyrteistäni. Se sopii mainiosti muun muassa suppilovahveroruokien mausteeksi.
Timjamin tuoksu on hienostunut yrttituoksu, mikä sopii aistien hemmotteluun esimerkiksi hengitysharjoitushetken aikana.
Timjamiöljyä käytetään myös flunssaoireiden helpottamiseen. Se löytyy muun muassa Frantsilan Nuhanenä-öljysekoituksesta yhdessä muiden tukkoisuutta ja limaisuutta helpottavien eteeristen öljyjen kanssa.
Timjamin eteerinen öljy:
Ylang ylangin tuoksu on voimakkaan naisellinen ja sensuelli. Sitä löytyy lukemattomista hajuvesistä, kosmetiikkatuotteista ja tuoksuöljysekoituksista.
Ylang ylangilla uskotaan olevan myös tasaavia ja tyynnyttäviä vaikutuksia, joiden ansiosta sitä on suositeltu pelkotilojen ja paniikkihäiriöiden rauhoittamiseen.
Ylang ylangin eteerinen öljy:
Intialainen ayurvedinen lääketiede ja kiinalainen lääketiede ovat hyödyntäneet aromaterapiaa tuhansien vuosien ajan.
Noin 3000 eKr eteeriset öljyt kulkeutuivat Egyptiin (missä niitä käytettiin ainakin faaraoiden muumioimiseen), ja sieltä edelleen Kreikkaan sekä Roomaan.
Tislausmenetelmä on kehitetty arviolta 1000 eKr, mutta on viitteitä siitä, että Pakistanin alueella olisi osattu tislata jo noin 4000 vuotta tätä aiemmin.
Nykymuotoisen aromaterapian isäksi tituleerataan kemisti Gattefossea, joka huomasi laventelin palovammoja parantavan vaikutuksen vuonna 1928.
Ehkä tunnetuimpia eteerisiä öljyjä ovat tässäkin artikkelissa mainitut eukalyptus, laventeli ja piparminttu, mutta valikoima on huomattavasti laajempi.
Maapallolta löytyy noin 8 000 000 kasvia, joista kymmenisen prosenttia on aromaattisia, ja näin ollen niistä voidaan valmistaa eteerisiä öljyjä tislaamalla sekä kylmäpuristamalla.
Eteeristä öljyä ei pääsääntöisesti saa levittää suoraan iholle, sillä tässä piilee vakavan ihoärsytyksen ja jopa palovammojen vaara. Eteerinen öljy tulee ensin sekoittaa esimerkiksi auringonkukkaöljyyn.
Eteeriset öljyt vaikuttavat kehoon ja mieleen myös hengitystiehyiden kautta, joten eteerisiä öljyjä voi hyödyntää höyryhengityksessä, hajuvesissä tai vaikkapa diffuuserissa.
Lähtökohtaisesti eteerisiä öljyjä ei tule käyttää sisäisesti. Poikkeuksen tähän sääntöön muodostavat tutkitusti turvalliset luontaistuotevalmisteet.
Luulenpa, että monet muutkin ovat saaneet ensikosketuksensa eteerisiin öljyihin tietämättään. Äiti on kenties käskenyt tukkoista lasta imeskelemään sokeripalaa, mihin on ripoteltu Carmolis-yrttitippoja.
Ainakin minun lapsuudenkotini lääkekaapissa oli aina Carmolis-tippoja eli “pitkääjussia” (nimitys tuli varmaankin pullon etiketistä) sekä auringonhattu-uutetta eli “ekinäforssea”. Ne olivat ensisijainen vastaus kaikkiin nuha- ja vilustumisoireisiin.
“Munkkitipat” eli Carmolis-yrttitipat sisältävät aniksen, salvian, timjamin, laventelin, sitruksen, kanelin, muskotin, piparmintun, neilikan ja sitruunamelissan eteerisiä öljyjä.
Kuten edeltä käy ilmi, nuo eteeriset öljyt voivat toimia erinomaisesti tukkoisuuden helpottamisessa (eli esimerkiksi höyryhengityksessä ja löylytuoksuna).
Käytän edelleen munkkitippoja tukkoisuuteen ja lihaskipuihin. Niiden lisäksi minulla on valikoima sekoittamattomia eteerisiä öljyjä, joita käytän sekä meditaatiossa, ihonhoidossa että kodinhoidossa.
Pidän valtavasti yrttituoksuista, mutta omasta mielestäni männyn eteerinen öljy tuo kuitenkin parhaiten hengityksen äärelle. Hengitys tasaantuu suorastaan automaattisesti, kun ripottelen sitä diffuuseriin.
Artikkelissa käytetty lähteenä etenkin Merja Lieppisen kirjaa “Aromaterapialla elinvoimaa” (2021).