Haluatko parantaa suorituskykyäsi? Kokeile laatikkohengitystä!
Kategoria / Hyvinvointi

Haluatko parantaa suorituskykyäsi? Kokeile laatikkohengitystä!

Kia Sköld Kia Sköld | 21.12.2022 | Näkökulma
Syvähengitysharjoitteilla on monia myönteisiä vaikutuksia stressaavissa tilanteissa. Laatikkohengitys (englanniksi box breathing) on yksinkertainen, rauhoittava ja keskittymiskykyä parantava hengitystekniikka, jota voit tehdä missä vain. Kokeile harjoitetta tämän jutun ohjeella!

Lukuaika noin 25 hengitystä.

 

Toisinaan törmään työssäni kysymyksiin kuten “mitä hyötyä syvähengitysharjoitteista on kilpaurheilijoille?” tai “miksi harjoitteita olisi hyvä tehdä omatoimisen harjoittelun lisäksi?”.


Syvähengitysharjoitteita ei valitettavasti edelleenkään arvosteta urheilumaailmassa, vaikka tie menestykseen vaatii poikkeuksellisen hyvän fyysisen kunnon lisäksi myös henkisiä voimavaroja. Hengitysharjoitteet tarjoavat työkaluja näihin molempiin: 

  • Hengitys tuo lisävoimaa urheilusuorituksiin.
  • Hengitys tukee keskittymiskykyä esimerkiksi lähtölaukausta odottaessa tai kun päätöksiä täytyisi tehdä kilpailutilanteessa nopeasti, kuten joukkuelajeissa. 
  • Keho siirtyy nopeammin palautumisvaiheeseen, kun verenkierrossa on enemmän happea.
  • Stressihormoni kortisoli poistuu tehokkaammin kehosta.

Hengitys apuna stressitilanteessa

Stressaantuneessa tilassa ajatus “en ole riittävän hyvä” on hyvin tuttu meille kaikille, ja pahimmillaan se voi saada aikaan kehossa pakene tai taistele -reaktion. Kyseinen reaktio urheilijan kohdalla voi häiritä kilpailusuoritusta sydämen sykkeen tihentyessä ja hengityksen muuttuessa samalla liian nopeaksi ja pinnalliseksi. Aktivoimalla palleaa syvähengitysharjoitteilla tilanne saadaan kuitenkin melko nopeasti takaisin kontrolliin, mikä puolestaan jättää urheilijalle hallinnan tunteen omasta kehostaan. Tämä voi aikanaan vähentää ahdistuksen sekä masennuksen tunteita, ja toistojen kautta ajatus “en ole riittävän hyvä” voi muuttua positiivisemmaksi: “uskon, että minusta löytyy voimavaroja tämän tilanteen kohtaamiseen."

Laatikkohengitys eli box breathing

Laatikkohengitysharjoite (englanniksi box breathing) on yksinkertainen, rauhoittava ja keskittymiskykyä parantava tekniikka, jossa palautetaan hengitys takaisin normaaliin, rauhalliseen rytmiin. Harjoitetta voit tehdä missä vain, kunhan pääset istumaan selkä tuettuna ja jalkapohjat kiinni alustassa. 

Näin teet laatikkohengitysharjoitteen:

1. Sulje silmät ja hengitä syvään nenän kautta laskien samalla neljään.

2. Laske mielessäsi hitaasti neljään pidättäen samalla hengitystä rennosti. Älä purista suuta tai nenää kiinni käsilläsi ja pidä kasvolihakset rentoina.

3. Hengitä nenän kautta ulos hitaasti laskien samalla neljään.


Toista harjoitteen vaiheita 1–3 vähintään kolme kertaa. Rauhoittavia hengittelyhetkiä!

 

Lisää aiheesta