Harva tietää! Aivastelu voi johtua muustakin, kuin tuoksuista tai flunssasta
Kategoria / Terveys

Harva tietää! Aivastelu voi johtua muustakin, kuin tuoksuista tai flunssasta

Aivastus on elimistön puolustusmekanismi. Jos aivastelulle ei löydy selittävää tekijää, on usein syynä nenän kuiva limakalvo.

Vaivaako sinua kevään tullen siitepölynuha tai saako ystävän hajuvesi sinut aivastelemaan? Aivastelu on monelle yleinen reaktio – mutta mikä aivastuksen aiheuttaa? Se selviää tässä artikkelissa!

Aivastus puolustaa elimistöä, mutta toimii myös tehokkaana sairauksien levittäjänä

Aivastus on yksi elimistön puolustusmekanismeista. Sen tarkoituksena on reagoida nopeasti ärsykkeisiin, jotka eivät kuulu elimistöön. Aivastus poistaa nopeasti nenään joutuvat ärsytysoireita aiheuttavat tekijät, jotka elimistö tulkitsee sinne kuulumattomiksi.

Tutkimuksissa on mitattu, että aivastaessa ilmavirran nopeus saattaa olla jopa 160 km/h. Tällainen nopeus lennättää ärsytystä aiheuttavan hiukkasen kauas kehosta, mutta tästä syystä aivastelua pidetään myös tehokkaana tapana levittää tarttuvia sairauksia suljetuissa tiloissa, joissa on paljon ihmisiä.

Nenän limakalvon tärkeä rooli

Miksi toisia aivastuttaa herkemmin? Entä miksi aivastelu on aamuisin tavallisempaa?

Jos aivastelulle ei löydy selkeää selittävää tai nenää ärsyttävää tekijää, on syynä yleensä nenän kuiva limakalvo. 

Limakalvon tehtävänä on toimia suojaavana kerroksena. Se toimii mekaanisena suojana estäen tai hidastaen taudinaiheuttajia pääsemästä kehoon. Lisäksi limakalvo nappaa hengitysilman epäpuhtaudet, kuten katupölyn tai siitepölyn, jo ennen kuin ne pääsee syvemmälle keuhkoihin.

Jos nenän limakalvo on kuiva, se ei pysty hoitamaan tehtäväänsä kunnolla, ja saamme voimakkaampia ärsytysoireita.

Myös flunssaan voi sairastua herkemmin, jos limakalvo on huonokuntoinen, sillä silloin taudinaiheuttajat pääsevät helpommin elimistöön. Infektiokierteen takana voikin olla heikkokuntoinen limakalvo. 

On siis tärkeää huolehtia limakalvon kunnosta, koska aivastelun lisäksi heikkokuntoinen limakalvo voi aiheuttaa monia muita hengitysongelmia. Lisäksi se laskee vastustuskykyä.

Näin parannat hengitysteiden limakalvon kuntoa

Ensimmäinen keino parantaa hengitysteiden limakalvon kuntoa on huomioida oma hengitystapa – sulje suu ja pyri hengittämään nenän kautta. Nenä kostuttaa hengitysilmaa, ja nenän kautta hengittämisen ansiosta limakalvon kunto alkaa vähitellen palautua. Nenän limakalvoa voi myös hoitaa paikallisesti erilaisilla apteekissa myytävillä käsikauppatuotteilla.

Jos kaipaat lääkkeetöntä hoitokeinoa, on vesihöyryn hengittäminen hyvä vaihtoehto, sillä se lisää nenän limakalvon kosteutta nopeasti. Jos nenän limakalvo on hyvin kuiva, ei nenän hoidossa kannata käyttää suolaa. Suola on hyvä keino lisätä limakalvon kosteutta, mutta jos limakalvo on hyvin kuiva ja heikkokuntoinen, voi suola vaikeuttaa ongelmaa.

Hengitysharjoittelu esimerkiksi suomalaisella WellO2-hengitysharjoituslaitteella on tehokas tapa kuntouttaa hengitysteiden limakalvoa. Laitteen vastusta vastaan hengittäminen tehostaa nenän lihasten käyttöä ja lisää limakalvonalaisten lihasten aineenvaihduntaa. Tällöin laitteesta hengitettävä lämmin vesihöyry pääsee tehokkaammin limakalvon solukalvon läpi kostuttamaan limakalvoa.

Aivastelu ja herkkyys erilaisille ärsykkeille on usein ensimmäinen merkki siitä, että hengitysteiden limakalvo on heikkokuntoinen. Lohdutuksena kuitenkin voidaan sanoa, että se usein myös korjaantuu ensimmäisenä. Hengitysteiden limakalvon kunnosta kannattaa kuitenkin jatkuvasti huolehtia. Siitä on erityisesti hyötyä niille,  jotka ovat jatkuvasti tekemisissä ärsytystä aiheuttavien asioiden parissa tai jotka kärsivät lisäksi muista hengityksen ongelmista.

Artikkeli on julkaistu alun perin 6. lokakuuta 2021. 

Hengitysteiden limakalvo voi kuivua näistä syistä

  • Hengitystapa. Jos hengität voimakkaasti suun kautta, ohitat nenän hengitysteitä kostuttavan vaikutuksen, jolloin suuri ilmavirta kuivattaa sekä nenän, suun että nielun limakalvoa. Tästä syystä esimerkiksi kuorsaavat ihmiset aivastelevat aamuisin.
  • Ikä. Ikääntyminen ohentaa limakalvoa, ja sen kosteustasapaino heikentyy.
  • Pölyt ja ilman epäpuhtaudet. Jatkuva limakalvoärsytys, esimerkiksi pölyisestä tai epäpuhtaasta työskentelytilasta johtuen, heikentää limakalvoa, jos hengityssuojaimia ei käytetä. Toisaalta myös hengityssuojaimen käyttö kuivattaa hengitysteitä.
  • Ilmastointi. Voimakas huoneilman ilmastointi kuivattaa ilmaa ja samalla hengitysteitä. Mitä enemmän vietät aikaa tiloissa, joissa on voimakas ilmastointi ja kuiva ilma, sitä kovempi rasitus se on hengitysteillesi.
  • CPAP-laite. Uniapnean hoidossa käytettävän CPAP-laitteen voimakas ilmavirta kuivattaa limakalvoja, vaikka laitteessa olisi käytössä kostutin.
  • Lääkkeet. Monien lääkkeiden sivuvaikutuksena on niiden hengitysteiden limakalvon kuivuminen tai oheneminen. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi allergia-, astma- sekä jotkin sydän- ja reumalääkkeet. Pitkään käytettynä myös monet nenän hoitoon käytettävät tuotteet ohentavat hengitysteiden limakalvoa.

Lisää aiheesta