Harva tietää! Aivastelu voi johtua muustakin, kuin tuoksuista tai flunssasta
Kategoria / Terveys

Harva tietää! Aivastelu voi johtua muustakin, kuin tuoksuista tai flunssasta

Aivastus on elimistömme puolustusmekanismi. Jos aivastelulle ei löydy selittävää tekijää, on usein syynä nenän kuiva limakalvo.

Vaivaako sinua kevään tullen heinänuha tai saako ystävän hajuvesi sinut aivastelemaan? Se on monelle yleinen reaktio, mutta mikä aivastuksen oikein aiheuttaa? Sen kerromme tässä artikkelissa.

Aivastus puolustaa elimistöä, mutta toimii myös tehokkaana sairauksien levittäjänä

Aivastus on yksi elimistömme puolustusmekanismeista. Sen tarkoituksena on reagoida nopeasti asioihin, jotka eivät kuulu elimistöömme. Aivastus poistaa siis nopeasti nenäämme joutuvat ärsytysoireita aiheuttavat asiat, jotka elimistömme tulkitsee sinne kuulumattomiksi.

Joissakin tutkimuksissa on mitattu, että aivastaessa ilmavirran nopeus saattaa olla jopa 160 km/h. Tällainen nopeus lennättää ärsytystä aiheuttavan asian kauas kehostamme, mutta tästä syystä aivastelua pidetään myös tehokkaana tapana levittää tarttuvia sairauksia, sellaisissa suljetuissa tiloissa, joissa on paljon ihmisiä.

Nenän limakalvot ovat tärkeässä roolissa

Miksi toisia aivastuttaa herkemmin ja miksi aivastelu on aamuisin tavallisempaa?

Jos aivastelulle ei löydy selkeää selittävää tai nenää ärsyttävää tekijää, on syynä yleensä nenän kuiva limakalvo. 

Limakalvon tehtävänä on toimia suojaavana kerroksena, toimien mekaanisena suojana estäen tai hidastaen taudinaiheuttajia pääsemästä kehoomme, mutta myös napaten ympäristön epäpuhtaudet, kuten siitepölyn jo ennen kuin se pääsee syvemmälle keuhkoissamme.

Jos nenän limakalvo on kuiva, se ei pysty hoitamaan tehtäväänsä ja saamme voimakkaampia ärsytysoireita.

Myös flunssaan voi sairastua herkemmin, jos limakalvo on huonokuntoinen, sillä taudinaiheuttajat pääsevät helpommin elimistöömme. Eli infektiokierteen takana voi olla heikkokuntoinen limakalvo. 

On siis tärkeää huolehtia limakalvon kunnosta, koska aivastelun lisäksi heikkokuntoinen limakalvo voi aiheuttaa monia muita hengitysongelmia ja lisäksi laskee vastustuskykyämme.

Näin parannat limakalvon kuntoa

Ensimmäinen keino, joka kannattaa ottaa heti tarkkailuun on oman hengitystavan huomioiminen, eli sulje suu ja pyri hengittämään nenän kautta. Nenä kostuttaa hengitysilmaa ja kun nenähengitys palautetaan, alkaa limakalvon kunto vähitellen palautumaan. Nenän limakalvoa voi myös hoitaa paikallisesti erilaisilla apteekissa myytävillä käsikauppa tuotteilla.

Jos kaipaat lääkkeettömän hoitokeinon, on vesihöyryn hengittäminen hyvä keino, sillä se lisää nenän limakalvojen kosteutta nopeasti. Jos nenän limakalvo on hyvin kuiva, ei nenän hoidossa kannata käyttää suolaa. Suola on hyvä keino lisätä limakalvon kosteutta, mutta jos limakalvo on hyvin kuiva ja heikkokuntoinen, voi suola vaikeuttaa ongelmaa.

Hengitysharjoittelu esimerkiksi WellO2-laitteella tehostaa nenän lihasten käyttöä ja lisää limakalvonalaisten lihasten aineenvaihduntaa, jolloin laitteen tuottama lämmin vesihöyry pääsee tehokkaammin limakalvon solukalvon läpi kostuttamaan limakalvoa.

Aivastelu ja herkkyys erilaisille ärsykkeille on usein ensimmäinen merkki siitä, että hengitysteiden limakalvo on heikkokuntoinen. Lohdutuksena kuitenkin voidaan sanoa, että se usein myös korjaantuu ensimmäisenä. Limakalvojen kunnosta kannattaa kuitenkin jatkuvasti huolehtia etenkin sellaisten ihmisten, jotka ovat jatkuvasti tekemisissä ärsytystä aiheuttavien asioiden parissa tai jotka kärsivät lisäksi muista hengityksen ongelmista.

Limakalvo voi kuivua näistä syistä

  • Hengitystapa. Jos hengitämme voimakkaasti suun kautta, ohitamme nenän hengitysteitä kostuttavan vaikutuksen, jolloin suuri ilmavirta kuivattaa sekä nenän, suun että nielun limakalvoa. Tästä syystä esimerkiksi kuorsaavat ihmiset aivastelevat aamuisin.
  • Ikä. Ikä ohentaa limakalvoa ja sen kosteustasapaino heikentyy samalla kun meille tulee lisää ikää.
  • Pölyt ja ilman epäpuhtaudet. Jatkuva limakalvoärsytys, esimerkiksi pölyisestä tai epäpuhtaasta työskentelytilasta johtuen heikentää limakalvoa, jos hengityssuojaimia ei käytetä. Ja kuten olemme nyt korona-aikaan huomanneet, niin myös hengityssuojaimen käyttö kuivattaa hengitysteitämme.
  • Ilmastointi. Voimakas huoneilman ilmastointi kuivattaa ilmaa ja samalla myös hengitysteitämme. Mitä enemmän työskentelemme tiloissa, joissa on voimakas ilmastointi ja kuiva ilma, sitä kovempi rasitus se on hengitysteillemme.
  • C-pap-laite. Uniapnean hoidossa käytettävän C-pap-laitteen voimakas ilmavirta kuivattaa limakalvoja, vaikka laitteessa olisi käytössä kostutin.
  • Lääkkeet. Monien lääkkeiden sivuvaikutuksena on niiden vaikutukset limakalvoihin näitä ohentaen tai kuivattaen. Tällaisia lääkkeitä ovat esim. allergia-, astma- ja jotkut sydän- ja reumalääkkeet. Monet nenän hoitoon käytettävät tuotteet myös ohentavat limakalvoa pitkään käytettynä.

Lisää aiheesta