Hengitä mielenrauhaa maailman kaaoksessa
Kategoria / Hyvinvointi

Hengitä mielenrauhaa maailman kaaoksessa

Tutustu, miten voit hengityksen avulla rauhoittaa huolehtivaa mieltäsi ja harjoitella päästämään irti asioista joihin et voi vaikuttaa ja joista et voi päättää.

Maailma on koetellut meitä jo parin vuoden ajan. Olemme kaikki joutuneet tilanteisiin joihin emme villeimmissä kuvitelmissakaan ajatelleet joutuvamme. Olemme eläneet osan viimeisestä kahdesta vuodesta eristyksissä, ehkä erossa rakkaistamme tai liian tiiviisti heidän kanssaan. Pelko terveyden ja turvan menetyksestä on ollut vahvasti läsnä.

Tilannetta ei helpota sota lähellä. Osalle se on laukaissut traumoja joita ei ole ennen tiedostanut. Osa on päätynyt uutis-koukkuun, joka vaikuttaa uneen ja jokapäiväiseen elämään.

Toivottomuus siitä että tapahtumiin ei itse voi vaikuttaa, on normaalia. Mutta se ei helpota tunnetta. Sen sijaan keskittyminen niihin asioihin, joihin itse voi vaikuttaa, on hyödyllisempää.

Valjasta hengityksesi avuksi ahdistavassa tilanteessa

Hengitys on yksi parhaista työkaluista ja ankkureista, joita voi käyttää tunnistamaan tilanteita jossa vahvat tunteet ottavat vallan, ja käsittelemään niitä niin että hermosto, keho ja mieli rauhoittuvat.

Kun tunnistat kehossasi tuntemuksen, tai mielessäsi ajatuksen, joka tuntuu ahdistavalta, pysähdy hetkeksi tutkimaan sitä. Sulje silmäsi ja hengitä syvään pari kertaa.

Kun tiedostat missä kohtaa kehossa tuntemus on, laske koko huomiosi sinne hengityksen avulla. Hengitä vapaasti samalla edelleen kiinnittäen huomiosi kehon tuntemukseen. 

Tutkiskele muuttuuko tuntemus. Vahvistuuko se? Vai hellittääkö se?

Kun olet valmis, voit huokaista suun kautta syvään, niin että keuhkot tyhjenevät kokonaan. Kun hengität taas sisään, hengitä nenän kautta laskien samalla neljään. Pidennä seuraavia uloshengityksiä laskemalla kuuteen.

Pidempi uloshengitys aktivoi parasympaattista hermostoa, joka auttaa sinua rauhoittumaan ja rentoutumaan.

Jatka tällä tahdilla hengittämistä pari minuuttia. Tunnustele samalla miten hengitys vaikuttaa sydämenlyöntiisi, lihasten jännitykseen tai muihin merkkeihin ahdistuksesta kehossasi.

Harjoittele tunnistamaan asiat joihin voit vaikuttaa

Kun olet rauhoittunut, voit kysyä itseltäsi seuraavat kysymykset:

  • Voinko tehdä päätöksiä huoleeni tai ahdistukseeni liittyen?
  • Voinko vaikuttaa huoleeni tai ahdistukseeni millään lailla?

Jos vastaus kysymyksiin on ei, voi se jo itsessään helpottaa tunnetta. Sen hyväksyminen että kaikkeen ei voi vaikuttaa, on tärkeää, mutta toki joskus hankalaa. Siinä tapauksessa voi huomiota kääntää siihen suuntaan, jossa näkyy vaikuttamisen mahdollisuuksia ja pistää energiaa siihen murehtimisen sijaan.

Jos taas vastaus kumpaankaan kysymyksistä on kyllä, on sinulla työkalu tarttua tilanteeseen ja tehdä asialle jotain. Pelkkä murehtiminen ei koskaan muuta mitään, mutta ratkaisukeskeinen eteenpäinvievä ote voi saada aikaan ihmeitä.

Avun antaminen itselle tai muille hädän ja ahdistuksen hetkellä on arvokas teko. Kaikkia maailman ongelmia ei kukaan saa yksin ratkaistua, mutta jo pienikin ele avun tarpeen hetkellä voi muuttaa jonkun maailman. 

Lisää aiheesta