Lukuaika noin 45 hengitystä.
Hengitys on automaattinen toiminto, jota emme useinkaan tule ajatelleeksi – kunnes jokin menee pieleen. Monet meistä hengittävät kuitenkin tiedostamattaan tavalla, joka voi heikentää kehon toimintaa ja hyvinvointia. Oikean hengitystavan opettelu voi vaikuttaa merkittävästi energiaan, stressinhallintaan ja terveyteen kokonaisvaltaisesti. Tässä artikkelissa pureudumme hengityksen fysiologiaan ja siihen, kuinka huomioida ja korjata hengitystapoja arjessa.
Hengitys on elintärkeä prosessi, joka kuljettaa happea soluihin ja poistaa hiilidioksidia kehostamme. Oikein toteutettuna hengitys tukee kehon optimaalista toimintaa:
Hapen saanti: Syvä ja rauhallinen hengitys varmistaa, että kudokset saavat riittävästi happea, mikä vaikuttaa energiantuotantoon ja aineenvaihduntaan.
Hermoston tasapaino: Hengityksen rytmi vaikuttaa autonomiseen hermostoon, mikä voi joko rauhoittaa tai aktivoida kehoa tarpeen mukaan.
Lihasten toiminta: Hengityslihaksilla, erityisesti pallealla, on tärkeä rooli kehon tukilihaksistossa ja sisäelinten toiminnassa. Lihasten joustavuus vaikuttaa myös rintakehän liikkumiseen, sekä koko ylävartalon toiminnallisuuteen.
Hengitystavan poikkeamat saattavat olla hienovaraisia, mutta ne voivat ilmetä monilla tavoilla:
Nämä tavat voivat johtaa esimerkiksi väsymykseen, suorituskyvyn laskuun, päänsärkyyn, niska- ja hartiajännitykseen sekä stressitasojen nousuun.
Oikea hengitys lähtee ylävatsalta palleasta, kehomme pääasiallisesta hengityslihaksesta.
Kun hengitys on tehokasta:
Hengityksen tulisi olla tasapainoista ja rytmikästä. Se toimii kuin aalto, joka kevyesti, melkein huomaamatta, liikuttaa rintakehää ja vatsaa.
Asetu mukavaan asentoon ja aseta kädet kylkiin kylkiluiden alle. Hengitä sisään nenän kautta ja koita työntää käsiä sivulle hengityksen voimasta. Pidä rintakehä mahdollisimman paikallaan. Uloshengityksen aikana anna lihasten rentoutua. Harjoittele tätä päivittäin, vaikka ennen sängystä nousemista, kunnes hengityksestä tulee luonnollisen syvää.
Nenähengitys on keholle luonnollisempi ja tehokkaampi tapa hengittää. Nenä suodattaa, kosteuttaa ja lämmittää ilmaa, mikä suojaa hengitysteitä. Nenän ontelot luovat myös hengitykselle luonnollisen vastuksen, joka avaa hengitysteitä ja tehostaa hengityslihasten toimintaa. Pyri tietoisesti opettelemaan hengittämistä nenän kautta myös rasituksessa.
Pinnallinen ja nopea hengitys voi aktivoida kehon stressireaktiota. Rauhoita hengitys laskemalla hitaasti neljään sisäänhengityksen aikana ja uloshengityksen aikana. Pidä lyhyt tauko ennen seuraavaa hengitystä.
Huono ryhti, kuten pyöristynyt selkä ja eteenpäin kallistuva pää, voi rajoittaa keuhkojen toimintaa ja pallean liikettä sekä aiheuttaa kireyttä rintakehälle ja hengityksen tukilihaksiin selän puolelle. Oikea ryhti mahdollistaa rintakehän laajenemisen ja hengityslihasten vapaan toiminnan.
Hengityksen avulla voit vaikuttaa hermoston tilaan. Syvä uloshengitys, joka on pidempi kuin sisäänhengitys, aktivoi parasympaattista hermostoa ja auttaa rentoutumaan. Kokeile tätä erityisesti stressaavissa tilanteissa tai ennen nukkumaanmenoa.
Oikean hengitystavan omaksuminen parantaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointia:
Hengitys ei ole vain fyysinen toiminto, vaan se on yhteydessä mieleen ja tunteisiin. Tietoisuus hengityksestä auttaa luomaan yhteyden kehoon ja tukee tasapainoista elämää.
Hengityksen korjaaminen on prosessi, joka vaatii harjoittelua, mutta jo pienillä muutoksilla voit huomata suuria vaikutuksia arjessasi. Hengitys on voimavara – opettele käyttämään sitä oikein ja anna kehosi toimia parhaalla mahdollisella tavalla.
Hengitä oikein – ja paranna hyvinvointiasi askel kerrallaan.