Hengitys toimii palautumisen työkaluna myös nuorille
Kategoria / Hyvinvointi

Hengitys toimii palautumisen työkaluna myös nuorille

Useimmat meistä ovat kuulleet, kuinka keho palautuu rasituksesta levossa. Monet ovat kuulleet myös, kuinka aktiivinen palautuminen edesauttaa kunnon kohotusta ja on osa aktiivisen ihmisen palautumista. Palautumista voi kuitenkin tehostaa hengitysharjoittelulla, jolloin keho ja mieli saadaan rauhoittumaan tehokkaasti.

Nykyihminen elää suurimman osan ajasta ärsykkeiden keskellä, jolloin keskushermosto, se liskoaikainenosa meidän hermostoamme, tulkitsee ärsykkeet stressiksi. Kun ihminen on stressaantunut, vaikkei sitä edes tiedostaisi, keho tuottaa stressihormoneja. Kun stressihormonit virtaavat veressä, ruoka ei sula kunnolla, ihminen ei ole levollinen eikä palautumista tapahdu toivotulla tavalla, oli sitten kyseessä henkinen tai fyysinen palautuminen. Ainoa konsti millä pääsemme kiinni tahdosta riippumattomaan hermostoon, ja pystymme säätelemään olemmeko levollisessa ja palautuvassa tilassa, vai stressitilassa, on kymmenes aivohermomme, vagushermo. Kuulostaa vaikealta, mutta sitä se ei ole. Ei tarvitse ymmärtää juurikaan hermostosta, saati avbohermoista, riittää että hengittää. 

Vagushermo hermottaa kurkunpäätä, palleaa, ja muun muassa isoa osaa vatsan sisällöstä, suolistoamme. Kun keskityt rauhoittamaan hengitystäsi pidentämällä uloshengitystä, koko keho alkaa rauhoittua. Vagushermo on kuin moottoritie ruuhkassa. Viestit sinkoavat sekunnin tuhannesosissa kehosta aivoihin, eli keskushermostoon ja sieltä takaisin. Hengitys toimii ikään kuin poliisin liikenteenohjaajana. Hengitys hidastaa kehon tahtia ja hermosto saa signaalin, että nyt on aika rauhoittua ja rentoutua. Tässä hermoston tasolla tapahtuvassa rentoutumisessa on nimenomaan kyse palautumisesta. Silloin kun olemme rentoutuneita, on keholla aikaa priorisoida korjaustoimenpiteitä, joita siis palautuminen ihan fysiologisesti on. 

Kun hengittää tietoisesti ja rauhallisesti pidentäen uloshengitystä, syvenee sitä seuraava sisäänhengitys automaattisesti. Tästä seuraa se, että hermosto vaihtaa parasympaattiselle vaihteelle ja kehon palautuminen optimoituu.

Voit hengittää ulos laskien mielessäsi kahdeksaan, jäät odottamaan koska keho aloittaa sisäänhengityksen. Hengität sisään laskien neljään, ja taas ulos laskien kahdeksaan. 

Jos haluat ohjatun rentoutusharjoituksen, joka tukee palautumistasi, voit klikata tänne ja kokeilla lyhyttä harjoitusta. 

Voit tehdä lyhyitä hengitystä syventäviä harjoituksia pitkin päivää aina, kun siltä tuntuu tai vaikkapa ennen nukkumaan menoa, jolloin optimoit kehosi palautumisen syvän unen avulla. Kun opit tunnistamaan pinnallisen hengityksen, huomaat kuinka helppoa on rentouttaa kehoa keskellä päivää. 

 

Kaupallisessa yhteistyössä WellO2.