Hengitystiheys voi kertoa stressitasosta - testaa oma hengitystiheytesi!
Kategoria / Hyvinvointi

Hengitystiheys voi kertoa stressitasosta - testaa oma hengitystiheytesi!

Hengitystiheyteen voi vaikuttaa monet ulkoiset tekijät. Testaa, hengitätkö sinä rauhallisesti vai turhan nopeasti.

100 vuotta sitten ihmisen normaaliksi hengitystiheydeksi on ilmoitettu 6-9 kertaa minuutissa. Puolestaan 20 vuotta sitten hengitystiheydeksi on ilmoitettu 12-14 kertaa minuutissa ja 2019 viralliseksi hengitystiheydeksi on määritelty 15-20 kertaa minuutissa.

Ihmiskehon tarve hengittää ei periaatteessa vuosien myötä ole kasvanut, mutta hengitystä kiihdyttää monet kehomme ulkoiset asiat. Tällaisia ovat esimerkiksi stressi, digitaaliset välineet tai ruoan ja unen laatu.

Onko sitten väliä hengitämmekö minuutissa 9 vai 20 kertaa ja tarvitseeko siihen kiinnittää huomiota? Eikö tärkeintä ole, että me hengitämme?

Testaa montako kertaa sinä hengität minuutissa

1. Istu rennosti, mutta hyvässä ryhdissä. Hengitä omaan tahtiin normaalia hengitystäsi.
Älä pidätä hengitystä tai yritä tavoitella jotain tiettyä lukua. Tämä ei ole kilpailu, vaan ainoastaan informaatiota sinua itseäsi varten.

2. Laita kello ajastamaan 60 sekuntia. Jatka hengittelyä.

3. Laske hengitykset minuutin ajan niin, että: sisään + ulos = 1 hengitys.

4. Montako kertaa hengitit? Merkitse luku ylös. 

5. Toista ajastus ja laskeminen 3 kertaa.

Hengitätkö rauhallisesti vain tarpeeseen nähden liikaa?

Katso merkitsemäsi hengitystestin tulokset ja vertaa niitä alla oleviin viitteisiin.

Kun hengität 6-8x/min = Hengityksesi on tasapainoista ja rauhallista, eikä tarpeeseen nähden kiihtynyttä. Hengitystekniikkasi on kunnossa ja lihasvoima hyvää.

Kun hengität 8-10x/min =  Hyvä! Hengityksesi toimii tarpeeseen nähden hyvin.

Kun hengität 10-12x/min = Muistithan tehdä testin levossa ja rentona vai koititko tehdä samalla myös jotakin muuta? Jos et, niin hengityksessäsi on kehittämisen varaa.

Kun hengität 13x tai enemmän/min = Oletko stressaantunut tai sairastatko hengityssairautta? Harjoita hengitystäsi ja rentoutumista. Rauhallisemmalla hengitysrytmillä vaikutat myös mieleen, jolloin rauhallisempi hengityskin on mahdollista.

Mitä tulokset tarkoittavat?

Hengitystiheyden ollessa 6-8x/minuutissa, voidaan todeta, että olet levollinen ja parasympaattinen hermostosi toimii aktiivisesti.

Jos hengitystiheytesi oli 13 tai enemmän, käy elimistösi selvästi ylikierroksilla. Tapa hengittää nostaa elimistön valmiustasoa ja aktivoi sympaattista hermostoamme, jonka pitäisi toimia vain ”taistele ja pakene tilanteissa”.

Jos olemme tottuneet hengittämään hyvin pinnallisesti ja tiheään rintakehän yläosalla, aktivoi se automaattisesti sympaattisen hermoston toimintaa. Hengitystä avustava päännyökkääjälihas kaulalla aktivoituu, jonka seurauksena myös ulompi puremalihas aktivoituu ja leuat painuvat helposti yhteen. Kierrokset nousevat elimistössä ja stressaamisen kierre alkaa.

Ylihengittäessämme elimistöstä poistuu hiilidioksidia liiaksi ja esimerkiksi urheillessa liikkuja kokee tämän hengenahdistuksena ja lihaskramppina. Usein ajatellaankin, että vika on suorituksessa,, vaikka kyse onkin siitä miten hengitämme. Mieti siis, voisitko pysähtyä hetkeksi ja keskittyä hengittämiseen?

 

Lisää aiheesta