Hengitysvalmentajan 4 vinkkiä tukkoisen nenän avaamiseen
Kategoria / Hyvinvointi

Hengitysvalmentajan 4 vinkkiä tukkoisen nenän avaamiseen

Katso videolta neljä vinkkiä tukkoisen nenän avaamiseen!

Nenähengityksen merkitys terveydelle on kiistaton. Nenä muun muassa kosteuttaa, suodattaa ja lämmittää sisääntulevaa ilmaa. Hengityksen kulkukanava näyttää vaikuttavan myös aivotoimintaan: kehon säätelyjärjestelmät eivät toimi kovin hyvin, jos ilma ei kulje nenän kautta. Suuhengitys on yhteydessä hermoston stressitilaan, sympaattiseen aktivaatioon, kun taas nenähengityksellä hermoston tilaa on helpompi säädellä.

Krooninen nenän tukkoisuus ei yleensä johdu rakenneviasta, vaan kroonisesta tulehdustilasta yläilmateissä. Suupäitä tulehdukselle (infektio tai inflammaatio) voi olla monia, ja kierre ruokkii itse itseään. Nenähengitys vaikeutuu, koska nenän käyttö hengitysreittinä vähenee. Kroonisessa tulehdustilassa nenäontelo kuorikot turpoavat, mikä aiheuttaa tunteen tukkoisuudesta, jossa ei enää ole kyse liiallisesta liman määrästä.

Alkuperäisen syyn selvittäminen tukkoisuudelle on pitkittyneissä tai usein toistuvissa tapauksissa tärkeää, mutta meillä on lisäksi monia luonnollisia keinoja auttaa nenäonteloita pysymään avoinna ja laskemaan tulehdusta. Eräät tehokkaimmista keinoista vaikuttavat biokemiaan, hengityskaasujen tasapainoon, ja lisäävät hiilidioksidin ja typpioksidin määrää ilmateissä. Näiden kaasujen ominaisuuksina on laajentaa verisuonia, auttaa hapen kulkeutumista kudoksiin ja vähentää hengenahdistuksen ja tukkoisuuden tunnetta.

Tässä 4 vinkkiä nenän tukkoisuuden helpottamiseen

Hyminä

  • Lisää typpioksidin määrää nenässä
  • Värinän vaikutuksesta laittaa limaa liikkeelle
  • Yhden sieraimen kautta hymiseminen voimistaa vaikutusta

Lyhyet hengityksenpidätykset uloshengityksen jälkeen

  • Lisää hiilidioksidin määrää keuhkoissa ja verenkierrossa

Nenäkannu

  • sierainten huuhtelu suolavedellä

Kasvojen hieronta ja kielen painaminen kitalakeen

Myös höyryhengityksestä voi olla apua. Jos mahdollista, yritä välttää nenäsumutteita ja antihistamiinia. Ne kuivattavat limakalvoja ja estävät nenän värekarvojen normaalia toimintaa patogeenien suodattajana. Lisäksi sivuvaikutuksena voi olla sydämentykytyksiä, yskää ja ruoansulatusentsyymien ehtymistä.


Nautinnollisia nenähengityksiä!

Lisää aiheesta