Höyryhengitys – tehokas hoito hengitystieinfektioihin ja koronavirukseen
Kategoria / Terveys

Höyryhengitys – tehokas hoito hengitystieinfektioihin ja koronavirukseen

Höyryhengitys on vanha menetelmä hengitystieinfektioiden, kuten koronavirustaudin, oireiden hoitoon. Höyryhengityksen lämpö ja kosteus voivat helpottaa hengitystä ja parantaa limakalvojen kosteustasapainoa. Tässä artikkelissa käsitellään höyryhengityksen hyötyjä sekä annetaan vinkkejä turvalliseen höyryhengitykseen.

Lukuaika noin 37 hengitystä.

Höyryhengitys on vanha keino hoitaa hengitystieinfektion oireita ja myös koronavirustaudin kotihoitoon höyryhengittelyä suositellaan avuksi esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Terveyskylän sivuilla.


Miksi höyryhengitystä suositellaan? Mikä on höyryhengityksen tutkittu hyöty infektioiden hoidossa? Höyryhengitystä suositellaan yleisesti hengitysinfektioiden hoitoon, vaikka siitä löytyykin varsin vähän tutkittua tietoa. Sairastuneet kuitenkin itse kokevat, että höyryhengityksen lämpö ja kosteus helpottavat nopeasti hengitystä.

Höyryhengitys kannattaa – 5 hyötyä

  1. Limakalvon kosteustasapaino nousee, ja värekarvatoiminta tehostuu, jolloin hengitysteihin kertynyt lima on helpompi yskiä pois.

  2. Yli 42 asteen lämpö käynnistää limakalvolla hypertermisen reaktion, joka tuhoaa tehokkaasti taudinaiheuttajia tai vähentää niiden lisääntymistä limakalvolla eli saatamme sairastua lievemmin.

  3. Limakalvoturvotus eli tukkoisuus vähenee, kun limakalvon kosteustasapaino on parempi.

  4. Nenässä typpioksidin muodostuminen lisääntyy. Typpioksidi (NO) on yksi elimistömme keinoista tuhota taudinaiheuttajia.

  5. Lämpö vähentää histamiinin eritystä nenän limakalvolla. Histamiinin runsas erittyminen aiheuttaa aivastelua, liman erittymistä ja silmäoireita. Allergia-aikaan näitä hoidetaan antihistamiinilla, mutta paikallishoitona nenässä myös lämpö vähentää tehokkaasti histamiinin eritystä.

Varmista turvallinen höyryhengitys sekä tarpeeksi kuuma höyry

Tee höyryhengitystä heti, kun tunnet flunssan ensioireet. Ensioireita ovat esimerkiksi kurkun karheus, vilun tunne, yskä tai aivastelu. Höyryhengitystä suositellaan tehtäväksi sairastumisen alkuvaiheessa useita kertoja vuorokaudessa.

Kokeile näitä keinoja

- Hengitä WellO2-hengitysharjoituslaitteen avulla ja käytä laitteen nenämaskia höyryn kohdentamiseksi tarkasti nenän limakalvoille. Tee harjoitus 3-pisteen lämpötilalla. WellO2-mentolitabletit voivat auttaa sietämään kuumaa höyryä, jos koet lämmön epämiellyttäväksi. Mentoli tekee höyrystä kylmäntuntuista.

- Kokeile höyryhengitystä kattilan avulla. Kuumenna vesi kiehuvaksi, kumarru kattilan ylle ja pidä paksua pyyhettä hartioillasi. Varo, ettet polta kasvoja. Hengitä kattilan yllä ensisijaisesti nenän kautta, jotta saat parhaan hyödyn.

- Kokeile kasvosaunaa. Varmista, että laite tuottaa tarpeeksi kuumaa höyryä, jotta siitä on hyötyä infektion hoidossa. Pyri hengittämään vain nenän kautta, vaikka kosteutta tulee koko kasvoille.

- Sauno tai käy lämpimässä suihkussa. Hengitä ensisijaisesti nenän kautta. Varmista, että ilmassa on tarpeeksi höyryä, ja että lämpötila on riittävän korkea.

Tutkimuksia höyryn hyödyistä koronavirustaudin hoidossa:

Tutkimuksessa todettiin, että höyry vähentää nopeasti infektio-oireita, mutta sitä on kuitenkin tutkittu vielä vähän. Höyryhengityksen toteuttamisessa panostettava turvallisuuteen, koska sen käyttöön maailmanlaajuisesti liittyy lisääntynyt palovammojen riski kotioloissa toteutettuna. (2022)

Kirjallisuuskatsaus, jossa vertaillaan koronaviruksen lääkkeellistä hoitoa verrattuna ennaltaehkäiseviin ja kuntouttaviin tai ns. vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin. (2021)

Käynnissä oleva tutkimus, joka tutkii lämmön vaikutusta virusten lisääntymiseen limakalvoilla korona sairauden alku vaiheessa. (2021)

 

Lisää aiheesta