Hyi, hengitys haisee! Mikä avuksi?
Kategoria / Terveys

Hyi, hengitys haisee! Mikä avuksi?

Moni valittelee aamuisin pahanhajuista hengitystä, mutta oletko tullut ajatelleeksi mistä tämä oikeastaan johtuu?

Pahanhajuinen hengitys aamulla johtuu yleensä suusta. Syynä saattaa olla tulehdus ikenissä, hammasproteesit tai yöllä käytettävät raudat ja kiskot. 

Pahanhajuisella hengityksellä on myös tieteellinen nimi. Lääkärit kutsuvat sitä halitoosiksi. Joidenkin tutkimusten mukaan ongelmasta kärsii meistä joka kolmas. Katso, mitkä asiat vaikuttavat pahan hajuisen hengityksen syntymiseen.

Suun kautta hengittäminen ja kuiva suu

Hajun taustalla on hyvin usein suun kuiva limakalvo. Nukkuessa leuka usein rentoutuu ja tästä syystä suu aukeaa. Kun hengitämme suun kautta, on ilmavirtaus suurempaa ja nenän kosteuttava vaikutus ohitetaan. Suun limakalvo kuivuu ja syljeneritys vähenee, joka altistaa hengityksen pahalle hajulle. 

Suun aukeamista öisin saattaa edesauttaa yölliset hammasraudat, mutta yleisempää on, että lihakset rentoutuvat yöllä ja suu aukeaa. Hyvä lihasvoima kasvojen lihaksissa tukee suun kiinni pysymistä. Toisaalta taas lihaskireydet kasvoilla tai niska-hartiaseudulla saattaa vetää leuan auki öisin.

Sylki toimii suussa limakalvon ja hampaiden puhdistajana, sillä se huuhtelee limakalvon pinnalta epäpuhtauksia. Suuri suuhengitys vähentää syljen eritystä, joka taas altistaa siihen, että suun limakalvon pinnalla viihtyvät paremmin myös taudinaiheuttajat, jolloin riski suun infektioihin ja esimerkiksi karieksen, eli hammaskiven määrään kasvaa. 

Suun kuivuminen yleistyy kaikilla ikääntyessä, kun limakalvo ohenee ja sen kyky säilyttää kosteutta vähenee. Monet asiat kuitenkin saattavat kuivattaa suuta tuon yöllisen hengitystavan tai ikääntymisen lisäksi. Happamat juomat, kuten kahvi tai alkoholi tekevät tunteen suun kuivumisesta. Myös tupakointi kuivattaa suuta ja vaikuttaa muutenkin suun limakalvojen toimintaan. Liian vähäinen nesteiden nauttiminen kuivattaa koko elimistöä ja vaikuttaa myös limakalvojen toimintaan.

Lääkitys, sairaus tai laihtuminen

Monien lääkkeiden sivuvaikutuksena on suun limakalvojen kuivuminen. Tyypillisiä lääkkeitä, jotka saattavat kuivattaa suuta jo ihan lapsillakin ovat allergialääkkeet. Myös nesteenpoistolääkeet tyypillisesti kuivattavat suuta. Lisäksi esimerkiksi masennus- ja reumalääkkeillä on tyypillisesti suuta kuivattavia sivuvaikutuksia. 

Joillakin sairauksilla itsellään on vaikutusta suun syljeneritykseen, kuten esimerkiksi sokeritaudilla, eli diabeteksellä, sekä esimerkiksi Sjögrenin syndroomalla. Diabeetikolla hengityksen haju on myös tärkeä merkki sairauden tilasta. Makea hengityksen haju saattaa olla ensimmäisiä vinkkejä verensokerin ongelmista, jossa elimistön polttamat ketoaineet muuttavat hengityksen hajua. Tämä on yleensä ohimenevä tila, joka korjaantuu, kun verensokeri tasaantuu. Aamuinen paha haju hengityksessä voi kuitenkin kieliä siitä, että verensokeri yöaikaan nousee.

Pahanhajuista hengitystä saattaa tästä samaisesta syystä esiintyä myö laihduttajalla. Kun ravinnon saantia rajoitetaan, myös elimistön toiminta muuttuu ja maksa alkaa muodostamaan ketoaineita rasvasta, jotta elimistö saa energiaa. Tätä tilaa kutsutaan ketoosiksi ja se saattaa aiheuttaa samankaltaisen makean hengityksen hajun, kuin diabeteksessä. Vaikka hajun aiheuttajana on asetoni, on syy hengityksen hajuun kuitenkin erilainen. Runsaasti proteiineja sisältänyt ateria illalla saattaa myös aiheuttaa hengityksen pahaa hajua, sillä elimistömme tuottaa rikkiyhdisteitä polttaessaan proteiinipitoista ruokaa.

Kokeile näitä vinkkejä pahan hajuisen hengityksen selättämiseksi!

Mitkä sitten ovat ne tärkeimmät vinkit siihen, että suu pysyy kosteana ja liiallista bakteerikasvustoa suussa ei syntyisi ja hengitys ei alkaisi haisemaan?

  1. Tärkeintä on hengittää nenän kautta suun sijasta. Nenän tehtävänä on kostuttaa ja lämmittää sisään hengitetty ilma. Suuri suuhengitys kuivattaa suuta ja altistaa limakalvojen kuivumiselle. Huolehdi hyvästä lihasvoimasta myös kasvojen alueella.
  2. Huolehdi hyvästä suuhygieniasta. Pese hampaat aamuin illoin.
  3. Huolehdi elimistön riittävästä nesteensaannista, joka on aikuisilla noin 2-3 litraa päivässä.
  4. Vältä elimistöä kuivattavia ravintoaineita, kuten suolaista ruokaa, kahvia ja alkoholia. 

 

Lisää aiheesta