Jännittäminen näkyy hengityksessä - haukotus on yksi jännittämisestä johtuva refleksi
Kategoria / Hyvinvointi

Jännittäminen näkyy hengityksessä - haukotus on yksi jännittämisestä johtuva refleksi

Jännittyneisyys vaikuttaa hengitykseemme esimerkiksi kiihdyttämällä hengitysrytmiä.

Kliinisen fysiologian emeritusprofessori, Anssi Sovijärvi, kertoi Helsingin sanomissa 23.2.2020 kiinnittäneensä huomiota siihen, että F1-kuljettajat haukottelevat lähtösuoralla. Anssi Sovijärvi kertoo, että haukottelu on refleksi, mutta myös erittäin monimutkainen ja mielenkiintoinen asia. F1-kuljettajien ei uskoisi olevan ennen tärkeää kisaa väsyneitä ja tylsistyneitä, mistä haukottelun luullaan kertovan.

Haukottelun refleksiä ohjaa vagushermo, joka on ns. kiertäjähermo, joka hermottaa aivorungosta alaspäin sydäntä, keuhkoja ja kulkee pallean läpi hermottamaan suolistoamme. Vagushermo on elimistömme tärkein hermo rentoutumisen ja rauhoittumisen kannalta, koska se toimii kytkimenä näille toiminnoille. 

Artikkelissa emeritusprofessori Anssi Sovijärvi arvelee, että haukottelu johtuu siitä, että ihminen on hengittänyt pidemmän aikaa pinnallisesti ja keuhkorakkulat sekä alveolit ovat painuneet kasaan, jolloin kaasujenvaihto ei tapahdu tehokkaasti. Elimistö pyrkii siis korjaamaan tilannetta antamalla käskyn syventää hengitystä. Haukotus on siis primitiivinen refleksi, jolla elimistö syventää hengitystä.

Jännitys voi laukaista erilaisia reaktioita kehossamme

Jännitystila lisää sydämen syketaajuutta ja usein huomaamattammekin lisää myös hengityksen tiheyttä. Kun hengitys on hyvin nopeaa, alkaa ylihengittäminen, jolloin elimistön kaasujen vaihto joutuu epätasapainoon ja hiilidioksidin määrä verenkierrossa vähenee. Tästä merkkeinä voi myös olla käsien puutuminen, käsien hikoilu ja tärinä, huimaus, päänsärky, lisääntynyt virtsaamisen tarve ja myös haukottelu. 

Nämä asiat liitetään usein jännittämiseen, mutta taustalla yleensä onkin kehollinen reaktio, jonka jännittävä tilanne meissä laukaisee, ja joka muuttaa kehomme automaattista toimintaa, eli hengitystä niin, että saamme jännittämiseen liittyviä oireita. 

Miten sitten voimme hoitaa oireita, jotka johtuvat hengittämisestä, jotteivat ne pilaisi tärkeää kilpailua tai esiintymistä?

Yksinkertainen neuvo on: hengitä!

Tärkeää on muistaa syvä ja rauhallinen hengitys niin, että pallea liikkuu. Rauhallisella hengityksellä voimme käynnistää elimistön stressinpurkureaktion aktivoimalla pallean liikkeellä parasympaattista hermostoamme. 

Seuraavan kerran siis, kun olet lähtöviivalla ja tunnistat jännittämisen vaikuttavan hengittämisesi, niin keskity rauhalliseen ja pitkään uloshengitykseen. Tiedosta että hartiasi ovat rentoina ja muista, että hengityksesi tahdissa liikkuu vatsa, ei ylärintakehä. Lisää aiheesta