Keho osaa hengittää automaattisesti, miksi siis tehdä hengitysharjoituksia? Asiantuntija vastaa!

Katso videolta helppo hengitysharjoitus, jonka voit ottaa osaksi arkeasi ja sen myötä rauhoittaa mieltäsi ja kehoasi. 

Aikojen alusta asti ihmiset ovat osanneet hengittää oikein ja optimaalisesti ilman, että asiaan on tarvinnut kiinnittää huomiota. Hengitystä säätelee ydinjatkeen hengityskeskus, joka saa tietoa hermoyhteyksien ja reseptorien kautta veren hiilidioksidin määrästä kehossa. Tämä kaikki on osa automaattista toimintaa, johon ei tarvitse kiinnittää huomiota. Silti tietoisten hengitysharjoitusten hyödyt ovat ilmiselviä. 


Pelkkä ymmärrys hengitysharjoituksen hyödyistä ei riitä, vaan harjoitus tulee juurruttaa osaksi arkea

Kehon ja mielen yhteys on psykiatriassa tunnettu jo pitkään. Kehollisista hoitomuodoista on kirjoitettu jo 1900-luvun alussa. Stressi ja kiire saa meidät elämään vahvasti pään sisällä, omien ajatusten laukatessa edestakaisin. Stressi, niin hyvä kuin huono stressi, aktivoi kehon tuottamaan niin sanottuja stressihormoneja, jotka nostavat sykettä ja kiihdyttävät hengitystä. Kun arjessa stressi kiihdyttää hengitystä, se jää monesti pinnalliseksi, apuhengityslihasten varaan pyörimään. Keho kokee stressiä pinnallisesta hengityksestä johtuen, ajatukset pyörivät pienempää ympyrää ja itseään ruokkiva noidankehä on valmis. Keho ikään kuin katoaa, ja ihminen elää vain ajatuksissaan oman päänsä sisällä. 


Rauhoittamalla tietoisesti hengitystä saa stressikierteen katkeamaan.

Pidentämällä tietoisesti uloshengitystä saa kehoa rauhoittumaan. Voimistamalla sisäänhengitystä ja lyhentämällä uloshengitystä saa aktivoitua kehoa. Eli halutessasi saat rauhoitettua tai aktivoitua kehoa ja hermostoa. 

Vaikka todella moni tietää nämä asiat, niitä on haastavaa juurruttaa osaksi omaa arkea. Yksinkertaisen hengitysharjoituksen hyödyt saat käyttöön heti. Jo minuutin tietoisella harjoituksella saat laskettua stressihormonien pitoisuutta veressä, ja mielesi rauhoittuu. Ei riitä, että ymmärtää syvän ja rauhoittavan hengitysharjoituksen hyödyt, harjoitus pitää juurruuttaa osaksi arkea, jotta siitä on apua arjen rauhoittajana ja tasapainottajana.


Kuinka aloittaa hengitysharjoitukset?

Kirjoitan terveydenhuollon ammattihenkilön ja joogaohjaajan näkemyksestä käsin. Siksi suosittelen lämpimästi aloittamaan harjoittelun ohjatusti joko videoiden tai ohjatun tunnin avulla. 

Kaikessa yksinkertaisuudessaan riittää, että suoristat selkäsi, voit istua, seistä tai maata. Rentouta hartiat ja leuka. Tiedosta hetki miltä hengityksesi tuntuu. Missä kohtaa kehoa hengityksesi tuntuu? Keskity pidentämään uloshengitystä, ja anna kehon hengittää sisään sitten kun keho haluaa hengittää sisään. Jos hengitys on helppoa nenän kautta, suosi nenähengitystä. Jatka muutama kierros, ja jatka päivääsi selkeämmältä mielellä. Pidentämällä uloshengitystä rauhoitat tahdosta riippumatonta hermostoa, ja saat kehoon ja mieleen tilaa sekä rauhaa. 

Tunnustelemalla hetken aikaa miltä sinusta tuntuu olla kehossasi, miltä kehosi ja hengityksesi tuntuvat, juurrut automaattisesti hetkeen ja omaan kehoosi.

Hengityksen tiedostaminen tuo sinut automaattisesti läsnäolevaksi hetkessä ja kehossasi. 

Läsnäolo omassa kehossa, ja viipyily oman hengityksen äärellä rauhoittavat ja virkistävät. Kun olet läsnä, juurtuneena omaan kehoosi, vapautat tilaa pään sisälle. Ajatuksille tulee lisää tilaa, mieli on selkeämpi. Mitä stressaantuneempi hetki sinulla on, sitä enemmän hyödyt hetkestä hengityksesi äärellä. 

Vaikka kehosi osaa hengittää, voit auttaa sitä tekemällä hengitysharjoituksista osan arkeasi. 

Voi hyvin, muista hengittää.