Kielen oikea lepoasento mahdollistaa oikean hengittämisen
Kategoria / Hyvinvointi

Kielen oikea lepoasento mahdollistaa oikean hengittämisen

Oikeaoppinen hengittäminen tapahtuu nenän kautta. Kielen lepoasento on tärkeässä asemassa oikean hengitystekniikan mahdollistamiseksi.

Kieli on vahva lihas, joka muovaa rakenteita suussa lapsuudesta alkaen. Kielen virheellinen lepoasento vaikuttaa hampaiston kehittymiseen ja leuan kasvuun.

Kielen normaali lepoasento suuontelossa on kitalakea vasten siten, että kielen kärki on hammasvallilla ja kieli koko matkaltaan takaosaansa asti kiinni kitalaessa. Hampaat ”kelluvat”, ts. niitä ei purra yhteen, vaan ylä- ja alahampaiden väliin jää pienen pieni rako. Suu on kiinni ja hengitys kulkee nenän kautta.

Arjen kiireissä, urheilusuorituksissa, elämän melskeessä unohdamme hengittää oikein ja käytämme nopeaa ja helppoa suuhengittämistä, jolloin suu on auki ja kieli makaa suun pohjassa. Tämä tapa voi hiipiä arjen toiminnaksi. Hengitämme suun kautta paitsi päivisin paljon, todennäköisesti myös yöllä. Kieli ei enää asu kitalaessa, vaan suun pohjassa ja koko keho altistuu hiipivälle huonovointisuudelle.

1. hengästyttää

2. yskittää

3. ääni ei kulje

4. nenä vuotaa

5. niiskututtaa

6. astman oireita

7. unen haasteet; yöllisiä hengityskatkoja

Ensiapu löytyy suustasi; sulje suu. Tunnustele kielen oikea lepoasento, laita styloglossuksesi töihin. Styloglossus on puikkolisäke-kielilihas, joka nostaa kieltä ja erityisesti sen takaosaa ylöspäin. Jos et heti oivalla, miten kielen takaosa nousisi ylös, aseta sormesi poskipäihin ja liikuta poskien ihoa kohti korvia; nyt tunnet kielen takaosan kitalakesi takaosassa. Kun saat tuntuman kielen takaosan liikkeestä, sitä on helpompi harjoittaa. Toinen tapa saada kieli kotiseudulleen takaisin on harjoitella hevosen kavioiden kopsetta (klik-klok) imaisemalla kieli kitalakeen ja tipauttamalla se alas. Kun tämä onnistuu, imaise kieli ylös ja jätä se sinne ja sulje suu.