Kuinka hengitysvalmentajaksi opiskellaan? Hengitysvalmentaja vastaa!
Kategoria / Hyvinvointi

Kuinka hengitysvalmentajaksi opiskellaan? Hengitysvalmentaja vastaa!

Nykyään puhutaan paljon hengittämisestä. Oletko miettinyt, miten hengitysvalmentajaksi opiskellaan ja missä se tapahtuu? Tässä artikkelissa kerron opiskelusta Yoga Teachers Collegen Breath Coach Trainingissä, josta valmistuin itse.

Kaupallinen yhteistyö: Himalajan nauru.

Moni on kysynyt minulta, missä olen opiskellut hengitysvalmentajaksi ja mitä ovat kahvi-, vesi- ja viskihengitys. Opiskelin syksyllä 2020 kansainvälisen Yoga Teachers Collegen Breath Coach Trainingissä. Helposti sisäistettävät ja muistettavat hengitysharjoitusten kategoriat on luonut kouluttajani Lucas Rockwood.

Hengitysvalmentajaksi voi opiskella muuallakin, mutta Yoga Teachers Collegen etu on se, että kaikki opetettavat asiat perustuvat tutkittuun tietoon, ja harjoitusten vaikutukset on todistettu tieteellisesti. Etuna on myöskin kätevien kategorioiden oppiminen, ja tätä ei tietääkseni opeteta muualla kuin Lucasin koulutuksissa.

Mitä hengitysvalmentajakoulutus sisältää?

Yleensä Yoga Teachers College toimii Barcelonassa, Espanjassa. Vuonna 2020 koulutukset siirrettiin kuitenkin nettiin koronapandemian vuoksi. Tämä oli minun kannaltani positiivista, sillä pystyin suorittamaan opinnot erityisopettajan päivätyöni ohella.

Koulutukseen kuului sekä tallennettuja luentoja, liveluentoja, kyselytunteja, pari- ja pienryhmäharjoituksia, kirjallinen väli- ja loppukoe sekä videoidut opetustuokiot eri hengitysharjoituksista. Koulutuksen läpäisemiseksi molemmista kokeista täytyy saada vähintään 80% oikein. Myös videoidut opetustuokiot arvioitiin kahdeksan eri kriteerin perusteella. 

Koulutus sisältää kattavasti tietoa mm. hengityselimistön fysiologiasta ja anatomiasta, eri kaasujen vaihtumisesta elimistössä, sykevälivaihtelusta, autonomisen hermoston toiminnasta, luonnollisesta hengityksestä sekä erilaisten hengitysharjoitusten fysiologisista vaikutuksista.

Paljon oli puhetta myös siitä, että esimerkiksi stressi ja traumat voivat saada meidät hengittämään liian nopeasti ja liian ylhäällä.

Totesinkin koulutuksen ensimmäisen päivän aikana, että vaikka olen naurujooga- ja joogaopettaja, myös oma hengitystekniikkani oli epäluonnollinen.

Jouduin opettelemaan luonnollisen hengittämisen uudestaan. Yllätykseni oli suuri, kun korjattuani hengitykseni aloin myös nukkua 30 vuotta kestäneen toiminnallisen unettomuuden jälkeen!

Tajusin, että sillä todellakin on väliä, miten hengitämme. Alettuani kiinnittämään asiaan huomiota, olen huomannut, että monet muutkin hengittävät nykyään epäluonnollisella tavalla. Kouluttajani Lucas Rockwoodin sanoin: “Many people breathe like they were in the middle of a car accident.”

Koulutuksessa opiskellaan eri hengityskategorioita - mitä ne ovat?

Breath Coach Trainingin kouluttaja, amerikkalainen Lucas Rockwood on entinen kilpauimari ja joogaopettaja. Hän on myös toiminut vuosikausia joogaopettajien kouluttajana. Hän tutustui itse hengittämiseen jo kilpauintiaikoinaan, ja on ollut siitä todella kiinnostunut aina. Joogaopettajien kouluttajana hän alkoi tutkia sitä, miten joogaperinteen lukuisat eri hengitysharjoitukset (pranayama-harjoitukset) vaikuttavat ihmiseen fysiologisesti ja psyykkisesti.

Perehdyttyään hengitykseen tieteellisten tutkimusten valossa ja työskenneltyään monien huippu-urheilijoiden ja näiden fysioterapeuttien sekä lääkäreiden kanssa hän kehitti kolme eri hengityskategoriaa.

Jokaisen kategorian harjoitukset vaikuttavat kehoon ja mieleen omalla tavallaan: kahvikategorian harjoitukset piristävät (eli ne aktivoivat sympaattisen hermoston), vesikategorian harjoitukset tasapainottavat sympaattisen ja parasympaattisen hermoston ja viskikategorian harjoitukset rauhoittavat (eli ne aktivoivat parasympaattisen hermoston).

Jokaisella kategorialla on omanlaisensa suhde sisään- ja uloshengityksen välillä sekä tarkkaan määritelty hengitysnopeus. Lucas Rockwood on pitänyt tästä aiheesta tiiviin 12 minuutin pituisen TedTalkin, jonka voi katsoa täältä: https://youtu.be/_QTJOAI0UoU.

Haluatko mukaan suomenkieliseen hengitysvalmennukseen?

Minulla on alkamassa suomenkielinen hengitysvalmennus touko-kesäkuun vaihteessa. Valmennus sopii sekä niille, jotka ovat jo tutustuneet hengitysharjoituksiin että heille, jotka eivät ole koskaan tehneet hengitysharjoituksia.

Jos haluat tutustua luonnolliseen hengitykseen ja oppia säätelemään omaa vireystilaasi sekä kohentaa hyvinvointiasi helppojen ja tehokkaiden kahvi-, vesi- ja viskikategorioiden harjoitusten avulla, pidän 24.5.-20.6. verkkovalmennuksen "Hengitä itsellesi hyvä olo". Löydät lisätietoa valmennuksesta täältä: https://bit.ly/3vqChw6


Pääset ilmoittautumaan mukaan valmennukseen täältä: https://bit.ly/3eOLSWC

Valmennuksen Facebook-tapahtuma löytyy täältä: https://fb.me/e/29u1qvCKu

Lisää aiheesta