Maastohiihtäjä Krista Pärmäkoski vahvistaa hengityslihaksiaan ja parantaa vastustuskykyään säännöllisillä hengitysharjoituksilla
Kategoria / Terveys

Maastohiihtäjä Krista Pärmäkoski vahvistaa hengityslihaksiaan ja parantaa vastustuskykyään säännöllisillä hengitysharjoituksilla

Etenkin kylmässä ja kuivassa ilmassa urheilevien on tärkeää huolehtia hengitysteiden kunnosta, sillä kylmä ja kuiva ilma ovat suuri rasite hengitysteiden limakalvolle. Hengitysterveyden ylläpidosta hyötyvät myös muut kuin urheilijat.

Lukuaika noin 35 hengitystä.

Hiihdon kaksitoistakertainen arvokisamitalisti Krista Pärmäkoski on jo vuosia hyödyntänyt lääkkeetöntä apukeinoa lisäämään keuhkojensa hyvinvointia. WellO2 on hengitysharjoituslaite, joka yhdistää hengityslihasten harjoituksen ja lämpimän höyryn tavalla, jota muut hengitysharjoituslaitteet eivät voi tarjota.

– Käytän WellO2-hengitysharjoituslaitetta sen vuoksi, että hengityslihasharjoittelu aamulla antaa tunteen siitä, että keuhkot ovat auki ja valmiina päivään, kertoo Pärmäkoski.

Säännöllinen WellO2-harjoittelu vahvistaa hengityslihasten kuntoa ja parantaa vastustuskykyä. Harjoituksessa vastapaine avaa ilmateitä samalla, kun lämmin höyry lisää limakalvon kosteutta ja helpottaa liman irtoamista. Hyväkuntoinen limakalvo ei reagoi niin herkästi ärsykkeille hengitysteissä. Nenämaskilla tehty harjoitus puolestaan vähentää nenän tukkoisuutta ja nenässä olevaa limakalvoturvotusta.

Lämmin höyry ehkäisee viruksia ja pitää hengitystiet kunnossa

Hiihtäjille tehdyissä tieteellisissä tutkimuksissa on todettu, että altistuminen toistuvasti ja pitkäkestoisesti kylmälle ja kuivalle ilmalle yhdistettynä voimakkaaseen suuhengitykseen harjoituksen aikana altistaa astmaan sairastumiselle. Mekanismia ei täysin vielä tunnisteta, mutta tutkimuksissa todetaan, että jopa 20 minuutin oleskelu kylmässä ilmassa laskee hengitysteiden limakalvon vastuskykyä merkittävästi.

Hengitysteiden limakalvon jäähtyminen heikentää elimistön kykyä puolustautua taudinaiheuttajia vastaan. Ihon pintaverenkierron supistuminen puolestaan johtaa verenpaineen nousuun ja sydämen lisääntyneeseen kuormitukseen, jolloin veren hyytymistaipumus lisääntyy ja aiheuttaa keuhkoputkien supistumistaipumusta, joka johtaa hengitysteiden ahtautumiseen.

Lämpimän höyryn merkitys hengitysteiden huollossa on tunnettu jo pitkään. Etenkin flunssaoireiden hoidossa kattilan päältä tehtävää höyryhengitystä on hyödynnetty jo vuosikymmenten ajan.

Harva kuitenkaan tietää, että tarpeeksi lämpimällä höyryllä on merkitystä flunssan ehkäisyssä. Hengitysteiden limakalvolle kohdistettu lämpö tehostaa limakalvon toimintaa niin, että se pystyy tehokkaammin tuhoamaan taudinaiheuttajia, jotka pääsevät sisäänhengitysilman mukana elimistöön.

Pärmäkoski kertoo käyttävänsä WellO2-laitetta aina talvella ennen kisoja, mutta myös siitepölyaikana, kun hengitys on vaikeampaa. Flunssan oireita kokiessaan hän käyttää laitetta useamman kerran vuorokaudessa.

WellO2-laitteen lämpötilaa pystyy muuttamaan, ja flunssa-aikana ”wellottelen” mahdollisimman kuumalla, että saisin virukset tuhottua hengitysteistä.

Miksi urheilijan tulisi harjoittaa hengityslihaksiaan?

Huippu-urheilijan lihasvoima on kovatasoisen urheilun ansiosta korkea, mutta myös huippu-urheilija hyötyy hengityselimistön aktivoinnista ja lämmittelystä ennen harjoittelua ja kilpailua. Kun hengityselimistö on valmiiksi lämmin, voidaan myös muuta kehoa lämmitellä tehokkaammin, kun "happi kulkee" paremmin. Hengityslihasten lämmittely vähentää myös liikunnan alussa esiintyvää hengästymistä ja lihasten hapottamista.

Pärmäkoskelle laitteen käytöstä on tullut jo rutiini, jota hän aamuisin kaipaa.

– Sehän on todella nopeaa. Itse puhallan kahdesta kolmeen kertaa viidestä kymmeneen puhallusta aamuisin. Se ei todellakaan vie kauaa aikaa, kannustaa Pärmäkoski kokeilemaan.

Ei ainoastaan huippu-urheilijoille

Pärmäkoski suosittelee WellO2-harjoittelua monenlaisiin tarkoituksiin. Hän muistuttaa, että esimerkiksi astma- tai allergiaoireista kärsivän kannattaisi huomioida mahdollisuus helpottaa oloaan.

– Suosittelen tätä myös äänityöläisille. Jos ääni on painuksissa, tämä auttaa siihen. Tästä saa kosteutta hengitysteihin.

Pärmäkoski on tässä asiassa oikeassa.

Hyväkuntoiset hengityslihakset vaikuttavat jokaisen suorituskykyyn ja tehostavat palautumista. Hengityslihaksia vahvistamalla hengästymisen kynnys arjessa nousee ja arjen liikkuminen helpottuu.

Hengityslihasten heikkous saattaa myös aiheuttaa kiusallisia ja arkea haittaavia ongelmia, esimerkiksi äänen kestämisen ongelmaa, yskää, nenän tukkoisuutta tai kuorsausta. Nämä oireet kertovat siitä, että ylähengitysteissä lihasvoima on heikentynyt ja löysä kudos aiheuttaa hengitykseen hankaluuksia. Äänen kestäminen on hyvä esimerkki siitä, että, jos ääntä käytetään paljon ja lihasvoima ääntä tuottavissa elimissä on heikko, ääni alkaa hiipua. Myös yskä tai kurkun selvittelyn tarve voi tästä olla merkkinä.

 

Artikkeli on julkaistu alun perin 16.12.2021.

 

Lisää aiheesta