Mihin hengitysharjoituksilla pyritään?
Kategoria / Hyvinvointi

Mihin hengitysharjoituksilla pyritään?

Oletko miettinyt, mihin hengitysharjoituksilla pyritään ja miksi niitä kannattaa tehdä? Lyhyt vastaus on: hengitysharjoituksilla helpotetaan stressiä ja säädellään vireystilaa.

Nykyään suuri osa meistä kokee päivittäin stressiä. Stressi itsessään ei ole haitallista, mutta pulmallista on se, jos meillä ei ole keinoja palautua siitä. Hengitysharjoitukset ovat esimerkki tehokkaista keinoista. Ne ovat jokaisen ulottuvilla, ja ne saavat jo muutamassa minuutissa aikaan selkeän eron kehon autonomisen hermoston tilassa ja kehon fysiologiassa. Ja kun kehon tila muuttuu, se vaikuttaa myös mieleen. Mieltä on vaikeaa komentaa rauhoittumaan, mutta kun hermosto rauhoittuu, mieli tyyntyy perässä. 

Hengitysharjoituksia on erilaisia. Ne harjoitukset, joita opiskelin Yoga Teachers Collegessa ja joita opetan, perustuvat joogaperinteeseen ja niitä on tutkittu myös tieteellisesti. Niiden teho on todistettu, ja ne ovat turvallisia kaikille. Harjoitusten tarkoituksena on helpottaa stressiä, tukea ruoansulatusta ja helpottaa nukahtamista. Harjoitusten avulla voi myös oppia säätelemään omaa vireystilaansa eli tilanteen mukaan piristää tai rauhoittaa itseään. 

Hengitysharjoitusten tärkeimmät hyödyt

1. Nykyään moni meistä on ylivirittynyt. Sympaattinen hermosto käy ylikierroksilla, verenpaine on korkealla ja keskittyminen on vaikeaa. Palautuminen stressaavista tilanteista on huonoa. Hengitysharjoituksilla voit purkaa tätä kroonista stressiä ja tasapainottaa sympaattista ja parasympaattista hermostoa. 

2. Monilla on puutteita ruoansulatuksessa. Vaikka söisi terveellisesti, ravintoaineet eivät imeydy kunnolla. Tai sitten on närästystä, ummetusta ja vatsanväänteitä. Yksi selittävä tekijä on se, että jotta elimistö pystyy sulattamaan ruokaa optimaalisesti, ruokailun jälkeen pitäisi aktivoitua parasympaattinen "sulattele ja lepää -hermosto". Monilla meillä kuitenkin on sympaattinen hermosto tällöinkin aktiivinen, minkä vuoksi ruoansulatus ei toimi optimaalisesti. Lyhyellä 3-5 minuutin pituisella hengitysharjoituksella voi kuitenkin saada parasympaattisen hermoston aktivoitumaan ja näin tukea ruoansulatusta ja sitä kautta hyvinvointia. 

3. Moni on huomannut, että iltaisin on vaikeaa rauhoittua. Vaikka keho olisi väsynyt, mieli voi laukata levottomasti sinne tänne. Suomessa tästä tilasta puhutaan ylivirittyneisyytenä. Itse pidän enemmän englanninkielisestä termistä “wired but tired”, sillä se kuvaa erinomaisesti, mistä on kyse. Hengitysharjoituksilla saa rauhoitettua laukalle lähteneen sympaattisen hermoston ja aktivoitua parasympaattisen hermoston. Näin keho rentoutuu ja mieli rauhoittuu, minkä seurauksena nukahtaminen helpottuu. Myös unen laatu paranee, kun hermosto on rauhallinen.

Katso tältä videolta lisää, mitä hengitysharjoitukset ovat ja mihin niillä pyritään.

Lisää aiheesta