Toimiessani keuhkosairauksien sairaanhoitajana, puhuimme usein, että hengitysteiden limaisuus on yleensä asia, joka muita ihmisiä keuhkosairauksissa vähän inhottaa. Oletko ikinä miettinyt, miksi limaa muodostuu ja onko sillä jokin tarkoitus?
Limaneritys on hyvin yksilöllistä ja liman koostumus ja määrä on jokaisella henkilökohtainen. Sen lisäksi koemme liman hengitysteissämme hyvin yksilöllisesti. Hengitysteitämme peittää limakalvo, jonka tehtävänä on tuottaa limaa, mutta myös suojata meitä elimistöömme kuulumattomilta asioilta, kuten taudinaiheuttajilta tai ympäristön epäpuhtauksilta. Limakalvo myös sitoo kosteutta, joka kostuttaa hengitysilmaamme.
Limaneritys lisääntyy automaattisesti, jos limakalvolle tulee jotain ylimääräistä, joka ärsyttää hengitysteitämme. Tällaisia voivat olla hajut, tuoksut tai pölyt, kuten katupöly. Lima pyrkii siis kuljettamaan ulos elimistöömme kuulumattomat asiat, ja se onkin sen päätehtävä.
Myös allergisia reaktioita aiheuttavat allergeenit voivat aiheuttaa limakalvolla tulehdusreaktion, joka ei ole taudinaiheuttajien tekosia vaan syynä on allerginen tulehdusreaktio limakalvon pinnalla.
Yleensä limaisuuden lisääntyminen hengitysteissä on merkki tulehduksesta. Tulehduksen voi aiheuttaa bakteeri tai virus, ja tulehdus voi olla nenässä tai hengitysteissä.
Joihinkin tulehduksellisiin sairauksiin kuuluu tulehdustila keuhkoputkissa. Näissä sairauden oireena voi olla limaisuuden lisääntyminen hengitysteissä. Sairautta hoidetaan tulehdusta hillitsemällä. Limaisuuden lisääntyminen voikin olla merkki sairauden vaikeutumisesta, niin sanotusta pahenemisvaiheesta.
Jos limaneritystä on etenkin nielussa, voi se olla merkki tulehduksesta tai ärsytystilasta nenässä. Jos nenä on kovin tukkoinen, voi olettaa, että syynä onkin se, että nenän poskionteloissa on tulehdus tai nenän limakalvo on ärtynyt jostakin.
Joskus limaisuuden syynä saattaa olla paksuuntunut sylki. Tästä esimerkkinä voi olla se, että kuorsaat yöllä, ja aamulla kurkussa tuntuu olevan limaa. Tällöin kuorsauksesta johtuva suuri ilmavirta on kuivattanut nielua ja syljeneritys on vähentynyt. Kun eritys vähenee, tuntuu herätessä sylki paksulta limalta kurkussa.
Syljen eritykseen toki vaikuttavat muutkin asiat. Riittävällä veden juomisella voidaan varmistaa, että elimistössä on tarpeeksi nestettä, jotta sylkeä muodostuu. Valitettavasti monet lääkkeet myös vaikuttavat syljeneritykseen ja saattavat tehdä tunteen siitä, että kurkussa on limaa. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi allergialääkkeet, sydän- ja verenpainelääkkeet, epilepsialääkkeet sekä hengitettävät lääkkeet.
Myös mahantakaisinvirtaus, eli refluksi voi lisätä limaneritystä. Tällöin tulehdustila on ruokatorven puolella, ja limaneritys johtuukin siitä, että hapanta mahansisältöä pääsee ruokatorveen. Tämä aiheuttaa tulehdustilaa tai lisääntynyttä syljen ja limaneritystä myös henkitorven puolella.
Artikkeli on julkaistu alun perin 7. maaliskuuta vuonna 2022.