Miksi kannattaa hengittää nenän kautta?
Kategoria / Terveys

Miksi kannattaa hengittää nenän kautta?

Nenä on enemmän kuin vain ulkonäköä kaunistava piirre kasvoissa. Se toimii elimistön tehokkaana puolustajana ja tarjoaa monia terveyshyötyjä, joita emme välttämättä aina tule ajatelleeksi. Tässä artikkelissa opit lisää nenän tehtävistä sekä sen merkityksestä terveydellemme!

Lukuaika noin 30 hengitystä.

Oletko tullut ajatelleeksi, onko väliä, mitä kautta hengität? Erot nenän ja suun kautta hengittämisessä ovat merkittäviä, sillä nenä on nimenomaan hengittämiseen tarkoitettu elin. Suu sen sijaan on tarkoitettu puhumista ja syömistä varten.

Nenä on elimistön puolustaja


Nenä ei ole kasvoissamme vain kaunistamassa ulkonäköämme, vaan sen sisällä piilee upea rakenne ja järjestelmä, joita ei aina tule ajatelleeksi.

Nenän sisäosia peittää limakalvo, jonka tehtävänä on toimia fyysisenä esteenä taudinaiheuttajille ja epäpuhtauksille, jotta ne eivät pääse kehon sisälle. Nenän limakalvon pinnalla on värekarvoja, joiden tehtävänä on napata hengittämästämme ilmasta epäpuhtaudet ennen kuin ne pääsevät syvemmälle elimistöön. Värekarvat myös kuljettavat epäpuhtauksia pois elimistöstä.

Esimerkiksi allergia-aikaan, kun värekarvat nappaavat hengitysilman mukana nenään tulleen siitepölyn, limakalvo alkaa nimensä mukaisesti tuottaa limaa värekarvojen avuksi, jotta siitepöly ei pääsisi pidemmälle elimistössä. Tämän jälkeen aivastus, yskäisy ja niistäminen yhdessä värekarvojen kanssa pyrkivät poistamaan siitepölyn limakalvoiltamme. Suusta tai nielusta ei löydy tällaista puhdistusjärjestelmää.

Nenän sisäosien rakenteissa on myös onteloita ja koloja, joita kutsutaan kuorikoiksi. Ulkoisen nenän rakenne ohjaa hengitysilman ylös noihin kuorikoihin, jotka lämmittävät ja kostuttavat hengittämämme ilman. Jos hengitystapaa verrataan suuhuun, niin suussa hengitysilmaa ei kostuta tai lämmitä mikään. Voitkin testata tätä hengittämällä vaikkapa viisi kertaa syvään nenän kautta ja tämän jälkeen suun kautta. Taidat huomatakin eron? Kieli kuivuu jo ensimmäisellä hengityskerralla.

Nenän kautta hengittäminen rauhoittaa

Nenän rakenteet myös muodostavat hengitykseen automaattisesti pienen vastuksen. Tämä vastus syventää ja rauhoittaa automaattisesti hengitystämme sekä avaa keuhkoputkiamme. Suun kautta hengittäessä huulilla voidaan muodostaa vastusta hengitykseen, mutta normaalisti suun kautta hengittäessä hengitys on usein tarpeeseen nähden liian suurta. Tämä voi aiheuttaa ongelmia, kuten hengitysteiden kudosten kasaan painumista, jolloin esimerkiksi sisäänhengitys voi vaikkapa rasituksessa tuntua vaikealta tai yöllä muodostuu kuorsausääntä.

Suun tehtävät

 

Little girl sticking her tongue out at her father

 

Suullakin on toki tehtävänsä. Suu toimii puheäänen tuottamisessa, ja lisäksi tarvitsemme sitä syömiseen. Myös suun sisäosissa on limakalvoa, vaikka sen pinnalla ei värekarvoja olekaan. Suun limakalvot suojaavat ikeniä, kieltä ja äänihuulia. Suun limakalvolle kosteutta tuottavat kielen alla olevat sylkirauhaset, jotka osallistuvat myös ruuan pilkkomiseen.

Suun suurin lihas eli kieli on voimakas kaveri! Kieli on pelkkää lihasta, ja sen tehtävänä on hienontaa ja kuljettaa ruokaa sekä osallistua äänen tuotantoon. Kielen lepoasento on kitalaessa. Jos kielijänne on kireä tai kielilihas heikko, kielen lepoasento ei välttämättä onnistu. Kielen kireys tai löysyys voi olla hengityksen este ja aiheuttaa esimerkiksi yöllisiä hengityskatkoksia. Myös kieltä voi ja kannattaa treenata, kuten mitä tahansa lihasta!

Hengitystapaa sekä suun ja nielun lihaksia voi harjoittaa. Ensin on kuitenkin hyvä tunnistaa, miten hengittää ja mitkä rakenteet hengitykseen osallistuvat. Testaa näitä:

  • Huomioi hengitystapaasi ja miten se muuttuu erilaisissa arkisissa tilanteissa.

  • Pystytkö pitämään suun kiinni kävelylenkeillä ja hengittämään vain nenän kautta? Tuntuuko se raskaalta tai jopa epämiellyttävältä?

  • Hengitä suun kautta – tuntuuko kuin saisit enemmän ilmaa?

  • Testaa, saatko nostettua kielen rennosti kitalakeen! Kun kielesi on kitalaessa, voitko avata suun? Vai kiristääkö kielijänne?

  • Yltääkö kielesi nenään tai leukaan?

  • Kurkkaa suutasi peilistä – näetkö helposti kielen ohi nieluun? Löysä, pullea tai kireä kieli voi tukkia nielun niin, että nieluun on vaikea nähdä.

 

Lisää aiheesta