Millainen on normaali hengitys?
Kategoria / Terveys

Millainen on normaali hengitys?

Normaali hengitys on tärkeä osa hyvinvointiamme, sillä häiriintynyt hengitys voi aiheuttaa arkea ja toimintakykyä hankaloittavia oireita. Pitkään jatkuessaan nämä oireet voivat kehittyä sairauksiksi. Tämän artikkelin avulla tunnistat normaalin hengityksen sekä löydät vinkkejä, joilla helpotat hengitystäsi rasituksen aikana.

Lukuaika noin 35 hengitystä.

Normaaliin hengitykseen olisi hyvä pyrkiä, sillä jos jokin hengityksessä muuttuu, aiheuttaa se nopeasti arkea ja toimintakykyä hankaloittavia oireita. Pitkään jatkuessaan nämä oireet voivat kehittyä sairauksiksi.

Hengitys on pääasiassa automaattista ja tahdosta riippumatonta eli teoriassa normaalia. Silti monilla hengitystapa on häiriintynyt, eikä toimi ihanteellisesti. Hengityksen tulisi siis olla normaalia jatkuvasti, mutta mitä on normaali hengitys ja mistä sen voi tunnistaa?

Näin tunnistat normaalin hengityksen

  • Hengitys on vaivatonta; ei haukkomista tai haukottelua.
  • Hengityksestä ei kuulu ääntä; ei esimerkiksi huokailua. Myös ilman kulku on äänetöntä.
  • Hengitykseen ei liity hengenahdistusta tai herkkää hengästymistä.
  • Hengitys on säännöllistä, tasaista ja jopa rytmistä.
  • Hengitys kulkee nenän kautta sisään ja ulos.
  • Hengitysliikettä suorittavana lihaksena toimii ensisijaisesti pallea. Ylärintakehä ja hartiat eivät liiku.
  • Hengität alle 16 hengitystä minuutissa. Mitä rauhallisempi hengitysrytmi on sitä parempi.
  • Yhden hengityksen kokonaistilavuus on alle 600 ml. Normaalin lepohengityksen ei tarvitse olla suurta.
  • Sisäänhengitys kestää vähemmän aikaa kuin uloshengitys (suhde 1 : 1,5).
  • Valtimoveren hiilidioksidiarvo on CO2 35–44 mmHg.
  • Veren happisaturaatio on pulssioksimetrilla mitattuna SpO2 > 95 %.


Yllä olevien kuvausten tulisi toteutua levossa ja kevyessä rasituksessa. Hengitys muuttuu, kun kehoa rasitetaan ja syketaajuus nousee. Hengitystapaan onkin hyvä pyrkiä kiinnittämään huomiota myös rasituksessa. Rasituksessa voi tarkkailla esimerkiksi nenähengitystä, palleahengitystä sekä hengityksen tasapainoa ja rytmiä.

Vinkit hengittämiseen rasituksen aikana

Hyvin toimiva hengitys rasituksen aikana on tärkeää, jotta lihaksesi ja koko elimistösi saavat riittävästi happea. Lue alta vinkit hengittämiseen rasituksen aikana!

1. Pyri hengittämään nenän kautta mahdollisimman pitkään. Nenä toimii vastuksena hengittämiselle sekä rauhoittaa ja syventää hengitystä. Nenähengitys pitää myös huolen, ettei hengitys muutu liian tiheäksi eli ns. ylihengittämiseksi.

2. Yritä hengittää syvään ja rauhallisesti, jotta keuhkot täyttyvät kokonaan ilmalla. Syvä hengitys auttaa myös vähentämään sydämen sykettä ja verenpainetta rasituksen aikana.

3. Yritä löytää hengityksellesi rytmi, joka sopii liikuntasuorituksesi tahtiin. Esimerkiksi juoksun aikana voit hengittää sisään joka toisen askeleen aikana ja ulos seuraavien kahden askeleen aikana. Pyri kuitenkin pitämään oma hengityksesi rytmi myös urheilusuorituksen aikana, äläkä hengitä ohjaajan ohjeen mukaan. Jos kuitenkin teet niin, rauhoita liikettä, jotta liike seuraa hengitystä, eikä koskaan hengitys liikettä!

4. Vältä hyperventilaatiota – liian nopea ja pinnallinen hengitys voi johtaa hyperventilaatioon. Hyperventilaatiossa hengitys on liian kiivasta, jolloin veren hiilidioksiditaso laskee liian alas. Matala hiilidioksiditaso heikentää hapen siirtymistä lihaksille, ja lihakset väsyvät herkemmin. Liian nopean hengityksen tunnistat liikunnan aikana huimauksesta, pyörryttävästä olosta, nopeasta lihasten hapottumisesta ja heikotuksesta. Yritä siis hengittää rauhallisesti ja tasaisesti, vaikka rasitus olisi kovaakin!

5. Rentouta hartioiden ja niskan alue. Jännitys hartioiden ja niskan alueella voi hankaloittaa hengitystä. Pyri pitämään nämä alueet rentoina ja joustavina myös rasituksen aikana.

6. Harjoittele hengitystekniikkaa. Kuten muutkin taidot, myös hengitystekniikka kehittyy harjoittelun myötä. Voit harjoitella hengitystä esimerkiksi joogan, pilateksen tai meditaation avulla. Rasituksessa hengitystä kannattaa harjoittaa niin, että liikut hengityksen tahtiin. Tämä voi aluksi tuntua vaikealta, sillä hengitys kiihtyy herkästi.


Normaali tai oikea hengitystekniikka voi vaihdella eri lajien välillä. Lisäksi yksilölliset erot voivat vaikuttaa siihen, millainen hengitystapa toimii parhaiten sinulle. Hengitykseen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota ja tarkastella, onko hengitystapa paras mahdollinen vai ajan myötä opittu tapa!

 

Lisää aiheesta