Mistä lima muodostuu hengitysteihin?
Kategoria / Terveys

Mistä lima muodostuu hengitysteihin?

Tuntuuko kurkku olevan täynnä limaa? Nämä asiat voivat aiheuttaa hengitysteiden limaisuutta.

Toimiessani keuhkosairauksien sairaanhoitajana, puhuimme usein, että hengitysteiden limaisuus on yleensä se asia, joka muita ihmisiä keuhkosairauksissa vähän inhottaa. Oletko miettinyt, että miksi limaa muodostuu ja onko sillä joku tarkoitus?

Limaneritys on hyvin yksilöllistä ja sen koostumus ja määrä on jokaisella henkilökohtainen. Sen lisäksi koemme liman hengitysteissämme hyvin yksilöllisesti. Hengitysteitämme peittää limakalvo, jonka tehtävänä on tuottaa limaa, mutta myös suojata meitä elimistöömme kuulumattomilta asioilta, kuten taudinaiheuttajilta tai ympäristön epäpuhtauksilta. Limakalvo myös sitoo kosteutta, joka kostuttaa hengitysilmaamme. 

Yleensä merkki tulehduksesta

Limaneritys lisääntyy automaattisesti, jos limakalvoille tulee jotakin ylimääräistä, joka ärsyttää hengitysteitämme, kuten hajuja, tuoksuja tai pölyjä, kuten katupölyä. Lima pyrkii siis kuljettamaan ulos elimistöömme kuulumattomat asiat ja se onkin sen päätehtävä.

Myös allergisia reaktioita aiheuttavat allergeenit voivat aiheuttaa limakalvolla tulehdusreaktion, joka ei ole taudinaiheuttajien tekosia vaan syynä on allerginen tulehdusreaktio limakalvojen pinnalla.

Yleensä limaisuuden lisääntyminen hengitysteissä on merkki tulehduksesta. Tulehduksen voi aiheuttaa bakteeri tai virus ja tulehdus voi olla nenässä tai hengitysteissä.

Joihinkin tulehduksellisiin sairauksiin kuuluu tulehdustila keuhkoputkissa. Näissä sairauden oireena voi olla limaisuuden lisääntyminen hengitysteissä. Sairautta hoidetaan tulehdusta hillitsemällä ja limaisuuden lisääntyminen voikin olla merkki sairauden vaikeutumisesta, ns. pahenemisvaiheesta. 

Jos limaneritystä on etenkin nielussa, voi se olla merkki tulehduksesta tai ärsytystilasta nenässä. Jos nenä on kovin tukkoinen, voi olettaa, että syynä onkin se, että nenän poskionteloissa on tulehdus tai nenän limakalvo on ärtynyt jostakin.

Syynä voi olla myös kuorsaus, jotkin lääkkeet tai refluksi

Joskus limaisuuden syynä saattaa olla paksuuntunut sylki. Tästä esimerkkinä voi olla se, että kuorsaat yöllä ja aamulla kurkussa tuntuu olevan limaa. Tällöin kuorsauksesta johtuva suuri ilmavirta on kuivattanut nielua ja syljeneritys on vähentynyt. Kun eritys vähenee, tuntuu herätessä sylki paksulta limalta kurkussa.

Syljen eritykseen toki vaikuttavat muutkin asiat ja riittävällä juomisella voidaan tukea sitä, että elimistössä on tarpeeksi nestettä, jotta sylkeä muodostuu. Valitettavasti monet lääkkeet myös vaikuttavat syljeneritykseen ja saattavat tehdä tunteen siitä, että kurkussa on limaa. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi allergialääkkeet, sydän- ja verenpainelääkkeet, epilepsialääkkeet sekä hengitettävät lääkkeet.

Myös mahantakaisinvirtaus, eli refluksi voi lisätä limaneritystä. Tällöin tulehdustila on ruokatorven puolella ja limaneritys johtuukin siitä, että hapanta mahansisältöä pääsee ruokatorveen, joka aiheuttaa tulehdustilaa tai lisääntynyttä syljen ja limaneritystä myös henkitorven puolella.

Lisää aiheesta