Miten jalkapohjat ja hengitys liittyvät toisiinsa?
Kategoria / Terveys

Miten jalkapohjat ja hengitys liittyvät toisiinsa?

Jalkojen lihaksilla on tärkeä rooli kehomme kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Lihaksia peittävien lihaskalvojen eli faskioiden kireys voi aiheuttaa ongelmia eri puolilla kehoamme. Lue, miten faskiat liittyvät hengittämiseen ja kuinka voit parantaa niiden toimintaa jalkapohjia aktivoimalla.

Lukuaika noin 50 hengitystä.

Oletkin ehkä kuullut jalkapohjien hermopäistä, joita hieromalla voit vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin. Mutta voiko jalkapohjien kautta vaikuttaa myös hengittämiseen? Pohditaanpa kysymystä hieman syvemmin!

Venyttely helpottaa nestekiertoa faskioissa

Jalkojen pitkiä lihaksia peittävät lihaskalvot eli faskiat, jotka kulkevat jalkapohjista aina päähän ja kallonpohjaan saakka. Faskiat kuljettavat nestettä ja ravinteita lihaksille koko kehossamme. Kun puhutaan lihasten venyttelystä, niin oikeastaan venyttelyllä ja lihashuollolla lisätään venyvyyttä ja nestekiertoa juuri faskioissa.

Faskioiden kautta päädymmekin niiden kireyteen ja kireyden vaikutuksista lihaksiin. Usein ajatellaan, että venytetään lihasta, mutta lihaksen lisäksi kireyttä aiheuttavat lihaskalvo lihaksen päällä sekä lihaskalvon kuivuus eli nestekierron heikentyminen. Nestekierron heikentyminen kiristää lihaskalvoa ja aiheuttaa ongelmia ja kireyksiä eri puolilla kehoamme. Lihasten venyttelyn lisäksi olisikin tärkeää lisätä lihaskalvojen aineenvaihduntaa. Tässä kohtaa on hyvä kääntää katse alas jalkateriin – ennen kaikkea jalkapohjiin.

Jalkapohjien merkitys jalkojen lihasten kireydelle  – testaa helposti!

  1. Seiso hyvässä ryhdikkäässä asennossa, kallista itseäsi eteenpäin ja kurota käsilläsi lattiaan. 
  2. Istu tuolille ja hiero jalkapohjaa lattiaa vasten esimerkiksi tennispallolla muutaman minuutin ajan.
  3. Kokeile venyttää itseäsi eteenpäin uudelleen. Huomasitko, että nyt taivuitkin pidemmälle?

Testasit äskeisellä harjoituksella takareisiesi kireyttä. Mutta miten takareisien kireys tai faskiakireys liittyvät hengittämiseen?

Ylävartalon lihakset kiinnittyvät lantionpohjaan, johon myös alavartalon lihakset kiinnittyvät. Lihaskalvot ovat yhtenäisiä kallonpohjasta varpaisiin saakka eli lihaskalvojen kireys tai kuivuus saattavat aiheuttaa ongelmia kehomme eri osissa.

Keuhkoja liikuttavat lihakset, joista suurin ja tärkein lihas on pallea. Pallean kireys tai sen toiminnan häiriöt johtuvat usein alavartalon, esimerkiksi etureisien lihasten kireydestä. Jos pallea tai sen lihaskalvo on kireä, ei pallea pääse liikkumaan optimaalisesti. Kun pallean liike on häiriintynyt, keuhkomme eivät liiku kunnolla, jolloin syvään hengittäminen häiriintyy. Hengityksen muuttuminen pinnalliseksi taas aktivoi elimistömme sympaattista hermostoa, ja esimerkiksi unenlaatu ja rauhoittuminen sekä kehon palautuminen häiriintyvät. Kun keuhkoista ei käytetä koko kapasiteettia, myös hapenottokykymme ja suorituskykymme rasituksessa saattavat heikentyä.

Miten faskioiden toimintaa voidaan tukea ja parantaa?

Jalkapohjien lihasten aktivointi on tehokas ja helppo keino tehostaa faskioiden aineenvaihduntaa koko niiden pitkältä ketjulta. Yksittäinen hieronta tai jumppa tehostaa hetkellisesti aineenvaihduntaa, mutta jotta ongelmiin saataisiin pysyvämpää apua, olisi syytä kiinnittää huomiota myös kenkiin. Jos kenkien pohja on kova tai hyvin tuettu, jalkapohjien lihakset ovat jatkuvasti joko jännittyneitä tai lepotilassa, jolloin ne eivät joudu tekemään töitä. Myös esimerkiksi ahdas korkokenkä heikentää päivän aikana aineenvaihdunnan kiertoa jalkapohjien lisäksi pohje- ja reisilihaksissa.

Paljasjalkakenkiä mainostetaan sillä, että ne eivät tue jalkaa mistään. Tämä saattaa kuulostaa hassulta, mutta ajatus pohjautuu juuri siihen, että kengillä pyritään aktivoimaan jalkapohjan ja jalkaterän lihaksia jatkuvasti aina jalkeilla ollessa. Paljasjalkakenkä ei siis tue jalkaa mukavaan asentoon, vaan pakottaa jalkaterän lihakset töihin, jolloin lihasten tuki ja jalan rakenne paranevat.

 

A person running with barefoot shoes

 

Monelle paljasjalkakengät ovat viimeinen keino jalka- ja selkävaivojen selättämiseen. Usein kuitenkin unohdetaan niiden yhteys ylävartalon lihaksiin, jotka ovat vastuussa myös keuhkojen liikkeestä eli hengittämisestä. Jalkapohjien aktivoinnilla voit saada merkittäviä myönteisiä vaikutuksia paitsi jalka- ja selkävaivoihin myös hengittämiseen ja sen toimivuuteen. Kun lihaskalvot saavat liikettä, myös hengityslihakset eli keuhkoja liikuttavat lihakset ja niiden lihaskalvot saavat lisää nesteitä ja ravinteita. Tällöin liikelaajuus hengityslihaksissa, kuten palleassa tai kylkivälilihaksissa, lisääntyy, ja näin hengittäminen sujuu helpommin.

Jalkapohjien aktivoinnilla voit saada merkittäviä myönteisiä vaikutuksia hengittämiseen

Testaapa paljasjalkakenkien ominaisuutta ja lähde kävelylenkille villasukilla! Pue jalkaan vähintään kolmet villasukat päällekkäin ja tee kävelylenkki pakkassäässä. Huomaat nopeasti, miten paljon enemmän jalkapohjan ja jalkaterän lihakset tekevät töitä ja aktivoituvat liikkuessasi jalkineilla, jotka mahdollistavat jalkapohjan lihasten liikkumisen. Kun olet jäänyt villasukkakävelyyn koukkuun, kannattaa käydä etsimässä paljasjalkakengät. Niillä liikkuminen onnistuu myös silloin, kun pakkanen muuttuu suojasääksi ja lumi sulaa pois!

 


Lisää tietoa aiheesta:

Tietoa faskioista löydät esimerkiksi täältä: https://aarohuttunen.com/faskia/

Ohjeita faskiajumppaan: https://www.mehilainen.fi/mehilaisen-blogi/faskiahuollosta-apua-lihaskireyksiin

Tietoa jalkaterän toiminnasta: https://www.terveyskirjasto.fi/tju00206

Paljasjalkakenkiä löydät esimerkiksi täältä: www.kotifit.fi

 

Lisää aiheesta