Miten suljettu tila, esimerkiksi vankila vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin? Vankilamielisairaalan lääkäri vastaa!
Kategoria / Hyvinvointi Terveys

Miten suljettu tila, esimerkiksi vankila vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin? Vankilamielisairaalan lääkäri vastaa!

Katri kasvokuva Katri Lindberg | 11.12.2020 | Podcast
Kuinka suljettu tila, kuten vankila vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin? Kuinka koronarajoitukset ja vankila eroavat toisistaan? Tervetuloa kurkistamaan vankilamaailmaan ja kuulemaan toisenlaista näkökulmaa hengittämiseen. Kuuntele podcast!

Nordic breathing.comin ensimmäinen podcast starttaa mielenkiintoisella aiheella, kun saamme vieraaksemme Mika Rautasen, joka toimii vankilamielisairaalan lääkärinä. Mikan kanssa pohdimme sitä, miten suljettu tila vaikuttaa ihmisen mieleen ja vaikuttaako suljettu tila, kuten vankila hengittämiseen. Vertaamme myös koronarajoituksia vankilaelämään ja mietimme, mitä yhtäläisyyksiä rajoituksissa on.

Tervetuloa kurkistamaan vankilamaailmaan ja kuulemaan toisenlaista näkökulmaa hengittämiseen!

 

Mika Rautanen kertoo podcastissa ohjeista, joita on tehty vankilaa varten, mutta josta tavallinen eristyksiin joutunut kulkijakin voi löytää itselleen keinoja selviytyä erilaisesta arjesta:

Opas ahdistuksesta ja stressinhallinnasta vangeille. Oikeusturva ja kuntoutus kuntoon 2020 -hanke, Autismisäätiö.  https://www.autismisaatio.fi/media/oikeusturva-hanke/opas-ahdistuksesta-ja-stressinhallinnasta-vangeille.pdf.

Koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietäminen. https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/koronavirukseen_liittyva_huolen_ja_epavarmuuden_sietaminen/Pages/default.aspx

https://mieli.fi/fi/mielenterveys/harjoitukset

https://www.krits.fi/wp-content/uploads/2018/05/1524-ADHD-kasikirja_pdf.pdf

Mika vinkkaa myös aiheeseen liittyviä kirjoja, esimerkiksi:

Nordic breathing kirjoittajan Minna Martin ja kumppaneiden kirja. Hengitys itsesäätelyn ja vuorovaikutuksen tukena. Mediapinta 2010.

Mindfulness ADHD:n hoidossa, josta on kirjoittanut Käypähoitosuositukseen  Anu Raevuori 2017.

Mika itse on kirjoittanut aiheesta lääkärilehteen:

Rautanen M. Enemmän huomiota psykiatrisen hoidon sisältöön. Suomen Lääkärilehti 2019;74:2148–9.