Moni hengittää liikunnan aikana liikaa - harjoittele oikea tekniikka näiden ohjeiden avulla
Kategoria / Hyvinvointi

Moni hengittää liikunnan aikana liikaa - harjoittele oikea tekniikka näiden ohjeiden avulla

Useat ihmiset hengittävät kevyenkin liikunnan aikana huomaamattaan suun kautta, joka voi johtaa ylihengittämiseen. Lue, kuinka parannat hengitystekniikkaasi ja saat kaikki tehot irti treenistä!

Hengityksen pitäisi olla helppoa ja vaivatonta liikunnan aikana, eikä se saa katkeilla tai tuntua työläältä. Normaali hengitystapa liikunnan aikana on syvää palleahengitystä, jossa hyödynnetään koko keuhkokapasiteettiamme.

Vaikka hengitys kiihtyy urheillessa, sen pitäisi kuitenkin rauhoittua suorituksen loputtua. Jos liikunnan palautumisvaiheessa tuntuu, että hengitys on edelleen raskasta, tulee tunne, että täytyy haukotella, haukkoa ilmaa tai hengittää suun kautta tai hengitystapa on äänekästä, kielii se siitä, että hengitystavassa tai sen rytmissä on liikuntasuorituksen aikana ollut ongelmia.

Hengityksen helppous ja vaivattomuus on tärkeää

Liikunnan kuuluu nostaa sykettä, jolloin on luonnollista, että myös hengitys kiihtyy. Tällöin alamme yleensä hengittämään suun kautta.

Hengitys nenän kautta tuo hengitykseen vastuksen, jolloin sisäänhengitys koetaan usein hiukan vaivalloisempana, kuin suun kautta hengittäminen. Nenän kautta tapahtuva uloshengitys vastuksen ansiosta kuitenkin rauhoittaa uloshengitystä ja syventää sitä, jolloin hengityksen tiheys pysyy yleensä rauhallisempana, kuin suun kautta hengittäessä. Tällöin ylihengittämistä ei tapahdu niin herkästi.

Nenähengitys turvaa syvähengityksen, kun taas usein suun kautta hengittäessä hengitystapa liikuntasuorituksen aikana voi jäädä pinnalliseksi ja haukkovaksi.

Tiheä ylihengittäminen poistaa verestä hiilidioksidia nopeammin, kuin sitä aineenvaihdunnan tuloksena syntyy. Tästä voi syntyä erilaisia oireita, kuten tukehtumisen tunnetta, vapinaa ja jopa pyörtyminen. Siksi olisi tärkeää harjoitella oikea nenähengityksen tekniikka.  

Oikean tekniikan voi harjoitella

Hengityksen rytmi ja hengitystapa kehittyvät vain harjoittelemalla. Kun harjoittelet taloudellisempaa tapaa hengittää, ei hengitykseen enää jatkossa tarvitse kiinnittää huomiota raskaassakaan liikuntasuorituksessa ja saat liikunnasta tehokkaammin sen hyödyn irti.

Nenähengitystä harjoitellessa saattaa harjoitus alussa tuntua hyvin työläältä. Rasituksessa hengityksen hidastaminen saa aivojemme hengityskeskuksen taistelemaan vastaan, sillä se ei ole tottunut rauhallisempaan hengitystapaan. Kun tavasta tulee tottumus, huomaa kuitenkin usein, että kunto niin sanotusti paranee, eli hapenottokyky on tehokkaampaa nenähengityksellä, kuin suun kautta voimakkaasti haukkoen.

Aloita nenähengityksen opettelu näin

  • Tee aluksi kevyitä kävelylenkkejä hengittäen pelkästään nenän kautta. Anna nenähengityksen määrätä kävelyn nopeus, eli, jos tunnet tarvetta hengittää suun kautta, hidasta tahtia.
  • Lisää pikkuhiljaa lenkin rasittavuutta huomioimalla hengitys, joka tapahtuu vain nenän kautta. 
  • Ole itsellesi armollinen, sillä hengittäminen saattaa aluksi tuntua hyvin vaivalloiselta ja tilanteet, joissa olet aiemmin tottunut hengittämään puuskuttamalla suun kautta, voivat tehdä hapen loppumisen tunteen. 
  • Rauhoita mielesi suorituksen aikana ja huomioi, että hengität koko ajan ja ilma kulkee. Muista, että tunne hapen loppumisesta on vain tunne, vain hengitystapa on nyt erilainen ja rauhallisempi.  

Tämän myötä toivotamme hyvähenkisiä treenejä kaikille!

 

Lisää aiheesta