Oikea hengitystekniikka hieroo vagushermoa
Kategoria / Hyvinvointi

Oikea hengitystekniikka hieroo vagushermoa

Lue, miten epäluonnollinen ja luonnollinen hengitys eroavat toisistaan ja kuinka voit parantaa luonnollisella hengityksellä hyvinvointiasi.

Olet varmaan kuullut vagushermosta, joka on parasympaattisen hermoston tärkein hermo. Mutta tiesitkö, että nopein ja helpoin keino aktivoida vagus- eli kiertäjähermoa on hengitys?

Vagushermo on 10. aivohermomme. Itse asiassa vagushermoja on kaksi, tai tarkemmin sanottuna vagushermolla on kaksi haaraa. Selkeyden vuoksi puhutaan kuitenkin usein vain vagushermosta yksikössä.

Vagushermo on monella tapaa mielenkiintoinen hermo. Ensinnäkin se on parasympaattisen lepää ja sulattele -hermoston tärkein hermo. Tämän vuoksi stimuloimalla vagushermoa voi tukea palautumista stressistä, edistää ruoansulatusta ja helpottaa nukahtamista.

Toinen mielenkiintoinen piirre on se, että vagushermo hermottaa monia sisäelimiä. Lisäksi se kulkee sekä kurkunpään että pallean läpi. Kun pallean ylös-alas suuntautuva liike on laaja, se hieroo vagushermoa ja aktivoi parasympaattista hermostoa.

Miksi oikea hengitystekniikka on niin tärkeä?

Nykyään moni on omaksunut tavan hengittää ylhäällä rintakehässä keuhkojen yläosilla. Tällöin levossakin saatetaan käyttää hengityksen apulihaksia kuten rinta-, kaula- ja hartialihaksia. Pallean liike sen sijaan saattaa jäädä vajaaksi.

Epäluonnollinen hengitys unettomuuden vauhdittajana

Epätasapainoinen hengitys kuormittaa turhaan hengityksen apulihaksia. Ja kun pallean liike jää vajaaksi, ilma ei pääse virtaamaan keuhkojen alaosiin. Tällöin suuri osa keuhkojen tilavuudesta jää käyttämättä, sillä keuhkojen alaosat ovat suuremmat kuin yläosat.

Epäluonnollisessa hengityksessä yhdistyvät monesti nopea hengitysrytmi, hengitys suun kautta, pinnallinen hengitys keuhkojen yläosilla, pallean vajaa liike, hengittäminen liian voimakkaasti, eli liikaa kerralla sekä apulihasten voimakas käyttö. Nämä kaikki välittävät aivoille tietoa siitä, että olemme valmistautumassa pakenemaan tai taistelemaan, eli meitä uhkaa jokin vaara. 

Epäluonnollinen hengitys voikin aktivoida sympaattista hermostoa ja saada vireystilan nousemaan. Hengitin itsekin epäluonnollisella tavalla, ja se oli eräs tärkeimmistä unettomuutta ylläpitäneistä tekijöistä. Kun opiskelin hengitysvalmentajaksi ja opettelin hengittämään luonnollisesti, aloin nukkua 31 vuotta kestäneen unettomuuden jälkeen.

Kaikille epäluonnollinen hengitys ei aiheuta unettomuutta. Se voi ilmetä myös mm. ahdistuksena, päänsärkynä, stressinä, äänen väsymisenä ja hartiasärkyinä. Se voi ilmentyä myös levottomuutena, nopeana sykkeenä ja korkeana verenpaineena.

Luonnollinen hengitys on huomaamatonta

Luonnollinen hengitys puolestaan on helppoa ja huomaamatonta. Hengitys ei juurikaan näy ulospäin. Samoin kuin pienillä lapsilla ja eläimillä, aikuisillakin hengitysliikkeen tulisi näkyä lähinnä vatsassa. 

Vatsassa eivät kuitenkaan työskentele vatsalihakset vaan pallea. Se saa vatsassa näkyvän liikkeen välillisesti aikaan työntäessään sisäänhengityksellä sisäelimiä ja suolistoa edeltään. Näin luonnollinen hengitys hieroo samalla sisäelimiä, mikä parantaa niiden verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

Luonnollisessa hengityksessä ilma kulkee sisään ja ulos nenän kautta. Hengitys on rauhallinen, ja pallea tekee suurimman työn. Sisäänhengityksellä pallea supistuu alas, uloshengityksellä se palaa takaisin ylös. 

Vahva pallea ja sen tarpeeksi laaja liike tuulettavat keuhkoja aina niiden alaosiin asti. Samalla pallean liike hieroo sen läpi kulkevaa vagushermoa. Luonnollinen hengitys on siis helpoin ja nopein keino stimuloida vagushermoa ja tasapainottaa autonomista hermostoa.

Osallistu haasteeseen!

Jos haluat oppia lisää siitä, miten voit lyhyillä ja helpoilla hengitysharjoituksilla tukea palautumista, tule mukaan täysin maksuttomaan 5 päivän palautumishaasteeseen. Se tapahtuu Facebookissa 2.-6.5. 

Haasteen aikana opit lisää sympaattisesta ja parasympaattisesta hermostosta. Opit myös miten voit lievittää stressiä ja tukea palautumista yksinkertaisilla harjoituksilla, joiden tekemiseen kuluu aikaa vain 5 minuuttia. Pääset mukaan tästä linkistä.

Jos haluat tutustua syvällisemmin hengitykseen ja siihen, miten se tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia, tule mukaan ainutlaatuiselle Hengitä itsellesi hyvä olo -verkkokurssille. Opit, miten voit oikealla hengitystekniikalla parantaa jokaisen solun hapensaantia. Lisäksi opit mm. parantamaan unenaikaista hengitystä ja paljon muuta. Lisätietoa kurssista löydät tästä linkistä.

Lisää aiheesta