Lääkehoito, esimerkiksi astmassa tai allergioissa on tärkeää, mutta monelta jää huomaamatta, että lääkehoidon ikävänä sivuvaikutuksena voi olla se, että lääke kuivattaa tai heikentää hengitysteiden limakalvon toimintaa, aiheuttaen erilaisia oireita, kuten nenän tukkoisuutta ja kuivuutta.
Tämä aiheuttaa oravanpyörän, jossa usein lääkitystä lisätään tai aloitetaan käyttämään uusia lääkkeitä, jotka nekin vain pahentavat limakalvomme tilaa ja aiheuttavat lisää oireita.
Lääkkeet vaikuttavat yleensä limakalvon alla olevien kudosten aineenvaihduntaan tai itse limakalvoon, jotka pitkäaikaisessa käytössä heikentävät limakalvon toimintaa ja ohentavat limakalvoa. Kun limakalvo ohenee, limakalvon alla olevat lihakset ja kudokset alkavat myös surkastua, löystyä ja pitkään jatkuessaan esiintyy enemmän kudosturvotusta, joka taas saattaa aiheuttaa tukkoisuutta ja muuta oireilua.
Eri lääkkeissä vaikuttavat aineet vaihtelevat, mutta esimerkiksi kortisoni tai sen johdannaiset ovat sellaisia, jotka pitkäaikaisessa käytössä ohentavat sekä ihoa, että limakalvoa ja surkastuttavat lihaksia. Moni lääkeaine myös haittaa limakalvon normaalia toimintaa, tekemällä kalvon limakalvon pinnalle, jolloin sen normaali aineenvaihdunta heikentyy.
Monet lääkeet vaikuttavat hengitysteidemme limakalvoon heikentävästi. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi:
Lääkkeidein lisäksi limakalvoja kuivattavat esimerkiksi sairaudenhoidossa käytettävät laitteet, kuten uniapnean hoitoon tarkoitettu CPAP-laite. Vaikka laitteessa olisi käytössä kostutin, voimakas ilmavirta öisin kuivattaa hengityselimistöämme.
Hengitysteidemme limakalvoa kuormittaa myös kuiva hengitysilma sisätiloissa, kuten voimakkaasti ilmastoiduissa julkisissa tiloissa sekä talvella kylmä pakkassää.
Kun limakalvo kuivuu ja ohenee, sen toiminta heikkenee ja se saattaa näkyä arjessasi erilaisina oireina. Ongelmana tässä on se, että oireet ovat usein hyvin samankaltaisia, kuin ne, joihin lääkehoito on alun perin aloitettu. Jos ei huomata huolehtia myös limakalvon kunnosta, saattaa käydä niin, että lääkitystä lisätään tai aloitetaan uusia lääkkeitä, jotka nekin vain pahentavat limakalvomme tilaa ja aiheuttavat lisää oireita.
Limakalvon huono kunto voi aiheuttaa mm. seuraavia oireita:
Puhumme siis melkoisesta oravanpyörästä, johon kannattaa kiinnittää huomiota ennakkoon tai viimeistään heti silloin, kun lääkityksen aloittaa. Kannattaa huomata, että limakalvoja kuivattavia vaikutuksia on myös monissa ns. harmittomissa käsikauppalääkkeissä. Kannattaa siis aina lukea lääkkeiden käyttöohjeet ja noudattaa rajoituksia esimerkiksi käyttöajan pituudesta, sekä varmistaa myös se, onko lääkkeen sivuvaikutuksissa mainittu vaikutusta limakalvoihin.
Lähdetään perusasioista liikkeelle, eli ensimmäiseksi on tärkeää huomioida meille oikea ja fysiologinen hengitystapa, eli käyttää nenää hengittämiseen, jotta elimistömme oma ilmansuodatin ja kostutin on käytössä.
Jos nenä on tukkoinen ja nenähengitys on hankalaa, on tilanne vaikeampi. Tällöin nenää pitää alkaa kuntouttamaan, niin, että limakalvojen alaista kudosta ja lihasvoimaa saadaan lisättyä, jotta limakalvokin voi lähteä uudistumaan. Mitä vaikeampi tilanne on, sitä pidempään myös kuntoutus kestää.
Nenän lihasvoimaa voi lisätä erilaisilla hengitysharjoituksilla, jotka lisäävät aineenvaihduntaa nenän kudoksissa. Toinen hyvä keino on hengitysharjoituslaite, kuten suomalainen hengitysharjoituslaite, WellO2, jossa maskilla toteutetun lihasaktivaation lisäksi laitteesta hengitetään lämmintä höyryä, joka lisää samalla limakalvon kosteustasapainoa.
Limakalvot pitävät lämmöstä ja höyrystä, jotka aktivoivat limakalvon omaa solukkoa tehokkaampaan toimintaan. Sauna voi myös toimia kostutuksena limakalvoille, mutta ilma on yleensä löylyn heiton myötä liian kuivaa. Myös perinteinen höyryhengitys kattilalla ja sopivalla lämpötilalla lisää limakalvon kosteustasapainoa.
Limakalvoa voi suojata esimerkiksi oliiviöljyllä, sivelemällä sitä limakalvon pinnalle, jotta kosteus ei pääse ulos limakalvolta, mutta tätä voi käyttää ainoastaan nenän limakalvoille.
Suolahengittelystä on apua toisille, mutta suolan ongelmana on se, että jos limakalvo on hyvin heikossa kunnossa, voi suola kuivattaa sitä lisää. Suola hengitysteissä toimii tehokkaimmin melko hyväkuntoisella ja kostealla limakalvolla, lisäten sen kosteustasapainoa, vetämällä kosteutta limakalvon alla olevasta kudoksesta.
Hengitysteiden limakalvo on suuri ja tärkeä elin vastustuskykymme, mutta myös arkisen hyvinvointimme kannalta. Jotta voimme hyvin, on hyvä huolehtia myös tästä näkymättömästä tärkeästä osasta kehossamme, joka päivittäin suojelee meitä, mutta myös joutuu valtavan kuormituksen alaiseksi. Kostea ja hyvinvoiva limakalvo on kehomme ensimmäinen palomuuri taudinaiheuttajia ja ympäristön epäpuhtauksia vastaan. Siksi tästä hengityssuojasta on tärkeää pitää hyvää huolta!