Paranna keskittymiskykyä rakkaushengityksen avulla
Kategoria / Hyvinvointi

Paranna keskittymiskykyä rakkaushengityksen avulla

Monella ongelmana on se, että päässä risteilee niin monia ajatuksia, että yhteen asiaan keskittyminen edes muutamaksi minuutiksi on ylivoimaista. Miten saavutat täydellisen keskittymisen? Miten löytyy fokus?

Edesmennyt ystäväni, tamperelainen psykiatri Ilkka Härkönen, opetti minulle mielenkiintoisen tekniikan, jolla voi parantaa keskittymiskykyä. Ilkalla oli paljon hyviä oivalluksia tarjolla ja meillä oli usein todella hyvä yhteys ajatuksen tasolla.

Ilkka opetti minulle kymmeniä vuosia sitten muun muassa hyvin yksinkertaisen menetelmän miten säilyttää keskittymiskyky yhteen asiaan mahdollisimman pitkään. Ongelmana monella on se, että päässä risteilee niin monia ajatuksia, että yhteen asiaan keskittyminen edes muutamaksi minuutiksi (sekunneiksi?) on ihan ylivoimaista. Onko tuttu ilmiö?

Välillä on ihan pakko elämässä keskittyä pitkään ja hartaasti johonkin asiaan. Olet mahdollisesti ratkaisemassa jotain vaikeaa pulmaa, miettimässä seuraavaa shakkisiirtoa tai kaipaat täysin rauhallista hetkeä keskittyäksesi johonkin päässä myllertävään ajatukseen. Miten saavutat täydellisen keskittymisen? Miten löytyy fokus?


Tee näin


Ilkan antamalla luvalla olen keskittymistä parantavaa menetelmää hiukan vielä jalostanut. Joo, ainakin sinun kannattaa kokeilla tätä edes kerran ihan tosissasi (ja jäädä koukkuun!). Se toimii näin.

1. Rakkauden kautta! Täydellinen keskittyminen löytyy rakkauden ja hengittämisen kautta.

2. Ota rento asento, joko maaten tai istuen. 

3. Hengitä aluksi ihan rauhallisesti noin minuutin verran, rauhoittuen.

4. Hengitä yhä syvemmin, vähitellen siirtyen keskittymään pelkästään uloshengitykseen.

5. Yksilölliseen tahtiin puhalla ilmaa ulos keuhkoista niin monta kertaa kuin on sinulle sopiva määrä. Itse puhallan noin 15 kertaa ilmaa ulos keuhkoista hyvin hitaasti ja pitkään.

6. Jokaisen ulospuhalluksen jälkeen pidät pienen tauon (laske viiteen) ja annat sitten hengitysilman täyttää keuhkosi.

7. Toista hidas ulospuhallus ja syvähengitys sisään 10-20 kertaa. Keskity kuitenkin koko ajan mahdollisimman hyvään uloshengitykseen. Sisään hengität vaistonvaraisesti. 

8. Ei ole kiellettyä hengittää ihan normaalisti syvien uloshengitysten välillä. Säilytä kuitenkin fokus syvähengityksessä.

9. Syvähengitysvaiheen jälkeen keskity intensiivisesti johonkin pisteeseen kehossasi (aivot, nenä, rintakehä, sydän, jalkapohja). Valitse kaikkein luonnollisin piste kehossasi juuri sinulle. Esimerkiksi minulle parhaiten toimii sydän.

10. Kun olet valinnut sen pisteen tai kohdan kehossasi, johon haluat keskittyä, kohdista siihen pisteeseen sitten useiden minuuttien ajaksi rakkaudellisia ajatuksia. Voit hengittää ihan normaalisti tai jatkaa syvähengitystä. Itse hengitän ihan normaalisti. Tee niin kuin parhaalta tuntuu. 

11. Ajattele miten sinä juuri rakastat ja pidät suuressa arvossa tuota kohtaa elimistössäsi.

12. Täytä itsesi rakkaudellisilla ajatuksillasi. Mieti esimerkiksi miten hieno sydän sinulla on.

13. Rakasta sydäntäsi niin hyvin kuin pystyt. Älä ajattele mitään muuta kuin tuota sydäntäsi tai muuta vastaavaa kohtaa. Hyvin paljon rakkausenergiaa sille! Muista hengittää!

14. Jatka tätä rakkauden antamista sydämellesi (tmv.) useita minuutteja (5-10 min). Tunne miten rakkaus koko ajan kohdistuu tuohon pisteeseen ja tulet yhä tietoisemmaksi siitä miten tärkeää on keskittyä rakkauden antamiseen juuri tuolle kohdalle kehossasi.

15. Voit lopettaa keskittymisharjoituksen muutamaan syvähengitykseen ja ravistaa itsesi hereille ja jatkaa sitten päivääsi normaalisti. Silloin se toimii sellaisena mukavana rentoutumisharjoituksena, johon keskityit kerrankin tosissasi.

16. Voit halutessasi myös jatkaa harjoitusta siten, että otat käsittelyyn tässä vaiheessa jonkun pulman tai ajatuksen, joka on vaivannut sinua usein. Kohdista nyt ajatusvoimasi ja rakkauden tunteesi sydämen (tmv.) sijaan tuohon pulmaan. 

17. Parantuneen keskittymiskykysi ansiosta saatat löytää ratkaisun pulmaasi. 

18. Iloitse nyt siitä, että olet näiden opetteluvaiheiden jälkeen ”yllättäen” oppinut keskittymään johonkin asiaan tosi hyvin - rakkaushengityksellä!

Tämä toimii minulla erittäin hyvin! Toimiiko sinulla?