Pysähdy hetkeksi tiimalasiharjoituksen avulla – harjoittele videon mukana!
Kategoria / Hyvinvointi

Pysähdy hetkeksi tiimalasiharjoituksen avulla – harjoittele videon mukana!

Ota tietoinen läsnäolo osaksi jokapäiväistä arkeasi! Pysähtyminen hengityksen ja kehon tuntemusten äärelle voi aluksi olla vaikeaa. Tiimalasiharjoituksen avulla voit pysähtyä hetkeksi ajatustesi, tunteidesi ja hengityksesi äärelle. Tee tämä viiden minuutin harjoitus ja huomaa vaikutukset kehossasi ja hengityksessäsi!

Lukuaika noin 30 hengitystä.

Muistatko päivittäin harjoittaa tietoista läsnäoloa? Onko sinun helppoa vai vaikeaa pysähtyä oman kehon äärelle kuunnellen ja aistien, mitä juuri tässä hetkessä tapahtuu? Mitä kehossa tapahtuu ja miten hengitys hengittää?

Tietoisen läsnäolon harjoittaminen voi aluksi olla haastavaa. Voi olla hyvinkin vaikeaa pysähtyä ja vain olla – aistien, miten hengitys hengittää sisään ja ulos. Ponnistelua voi vaatia myös puhtaasti oleminen tekemisen tilassa, kuten esimerkiksi vain pestä käsiä, keittää kahvia tai vain syödä. Moni asia elämässä menee automaatiolla tai vastaavasti suorittamalla.

Voi olla hyvinkin vaikeaa pysähtyä ja vain olla.

 

 

Moni pelkää myös pysähtyä, koska pelkää romahtavansa. Jotta kiireen, suorittamisen ja automaatiolla kulkevan elämän saa pysäytettyä, romahdus voi jopa olla väistämätöntä kohdata. Jatkuva kehon stressitila, haastavien tunteiden ja kokemusten patoaminen kehoon vaikuttaa hengitykseen ja voi jopa pitkittyessään laukaista kehon sairastumisen.

Tietoisen läsnäolon harjoittaminen on hieman kuin lihaskunnon tai aerobisen kunnon harjoittaminen – se tarvitsee säännöllisyyttä, toistoja ja vähitellen erilaisia harjoitteita. Säännöllinen harjoittaminen taas saa jopa pysyviä muutoksia niin rakenteellisesti kuin toiminnallisestikin meidän aivoissamme. Tietoisen läsnäolon harjoittaminen vaikuttaa erityisesti tunteita sääteleviin aivoalueisiin.

Mikä on tiimalasiharjoitus?

Tiimalasiharjoitus on hieman pidempi ja ehkä haastavampi kuin vain vaikka minuutin kestävä hengitysharjoitus. Se antaa mahdollisuuden tutkiskella oman kehon ajatuksia, tuntemuksia ja kokemuksia hetkessä. Oman kehon äärelle vähän pidemmäksi aikaa pysähtyminen taas lisää tietoisuutta itsestämme, tunteistamme ja hengityksestämme. Seuraava tiimalasiharjoitus kutsuu sinut:

  • pysähtymään hetkeen, katkaisemaan automaation sekä vaihtamaan tekemisen suorittamisen tekemisessä olemiseen tai vain olemisen hetkeen.
  • antamaan kokemuksen avautua sellaisena kuin se avautuu juuri nyt, yrittämättä muuttaa sitä millään tavalla. Vain aistia se juuri sellaisena kuin se on.
  • muuntamaan huomion kiinnittämistä kolmen vaiheen kautta ensin laajasta tilasta kapeaan ja jälleen laajaan tilaan – aivan kuin tiimalasin muoto!
  • luomaan tilaa antamalla mahdollisuuden päättää, miten reagoida ja miten suhtautua avautuvaan hetkeen.
     

Näin teet tiimalasiharjoituksen

Kokeile tiimalasiharjoitusta videon avulla! Sanalliset ohjeet harjoitukseen löydät videon alta.

 

 

Sanalliset ohjeet tiimalasiharjoitukseen

  1. Pysähdy hetkeen: Mitä tässä hetkessä on? Kehon aistimukset – mitä ajatuksia, tunteita, kokemuksia hetki herättää kehossa? Onko kehossa jokin tunne tai joku mietityttävä ajatus? Tunnetko rauhallisuutta vai levottomuutta? Onko sinulla jokin yksi ajatus vai monta erilaista ajatusta? Miten hengitys virtaa kehossa?

  2. Keskity vain hengittämiseen: Kuuntele aistimuksia, joita hengitys kehossa luo. Mitä aistit, kun hengitys virtaa sisään? Mitä aistit, kun hengitys virtaa ulos?

  3. Laajenna huomio jälleen koko kehoon tässä paikassa tai tilassa, jossa olet: Aisti kehon ääriviivat. Aisti kehon yhteys alustaa vasten ja kehon muoto, asento, ilme ja kehon viemä tila. Miten hengitys hengittää kehossa ja koko tilassa?

Testaa harjoitusta ja valitse aluksi yksi hetki päivässä, kun teet harjoituksen. Tee yksi harjoitus joka päivä viikon ajan ja pohdi vaikutuksia. Harjoituksen voi hyvin linkittää johonkin tekemiseen, mitä teet joka päivä, esimerkiksi hampaiden harjaus, suihkussa käynti tai lounas. Jatka pieniä tietoisen läsnäolon hetkiä joka päivä ja huomaa vaikutukset kehossa ja hengityksessä!

Lisää aiheesta