Ratsastajan hengitysterveys on pölyn ja hiekan keskellä tärkeä huomioida - myös hevosten hengityksestä huolehditaan
Kategoria / Terveys

Ratsastajan hengitysterveys on pölyn ja hiekan keskellä tärkeä huomioida - myös hevosten hengityksestä huolehditaan

Hevosharrastus on pölyistä ja altistaa harrastajansa monenlaisille orgaanisille pölyille niin talleissa, kuin maneeseissakin. Moni ratsastaja kärsiikin astmaoireista tai erilaisista ärsytysoireista, joita pölyinen ilma aiheuttaa. Tokion paralympialaisiin tähtäävä ratsastaja Katja Karjalainen kertoo, kuinka hän pitää hengityksestään huolta ja valmistautuu Tokion kisoihin.

Hevosharrastajat altistuvat monenlaisille orgaanisille pölyille talleilla ja maneeseissa. Orgaaninen, eli niin sanottu eliöperäinenpöly aiheuttaa terveelläkin limakalvoilla ärsytysoireita, mutta jos limakalvo on valmiiksi heikko, voi se myös altistaa tulehdusreaktiolle, joka pitkittyessään saattaa muodostua astmaksi tai jatkuviksi tulehdustiloiksi nenässä tai keuhkoissa. 

Huono hengitystekniikka edesauttaa hengitysongelmien muodostumista ja saattaa myös heikentää ratsastajan hengitys lihasvoimaa.

Ratsastaja Katja Karjalainen valmistautuu Tokion paralympialaisiin hevosensa Toopen, eli Dr Doolittlen kanssa. Katja kertoo, että ratsastajan hengitystapa ja lihaksisto on yleensä hyvässä kunnossa, jos ratsastusasento on hyvä. Ratsastus lajina hengästyttää ja vaatii hyvää asennon hallintaa, joka vahvistaa juuri hengittämisessä käytettäviä lihaksia.

 

Ratsastaja Katja Karjalainen

Oikea hengitystekniikka tukee ratsastusta - epätaloudellinen hengittäminen voi heikentää suorituskykyä

Miten sitten tulisi hengittää? Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että nenä on tehty hengittämistä ja suu puhumista varten. Tälle perusteluna se, että nenässä meillä on ilman lämmityksestä, kostutuksesta ja ilman puhdistuksesta huolehtiva järjestelmä, joita suusta taas ei löydy. Jos siis hengitämme suun kautta, puhdistamaton, kylmä ilmavirta kulkee suoraan keuhkoihimme ja samalla myös löystyttää nielumme lihasrakenteita ja saattaa näin aiheuttaa esimerkiksi kuorsausta. 

Katja Karjalainen kertoo, että hevosella ei tällaista ilmalämmitysjärjestelmää ole ja tästä syystä hevosen hengityshyvinvointiin pitääkin kiinnittää erityistä huomiota. 

-Pakkassää rasittaa hevosen hengityselimistöä ja rankka treeni, jossa hevonen hengästyy voimakkaasti, voi altistaa hengitystieinfektioille, kertoo Karjalainen.

Hengityslihasvoima vaikuttaa yleiseen suorituskykyyn. Vasta viime vuosina on huomattu, että hengityslihaksia harjoittamalla on voitu parantaa suorituskestävyyttä ja hapenottokykyä rasituksessa. Hengityslihakset osallistuvat hengitystyöhön, mutta ne myös tukevat kehon asentoa, joka varsinkin ratsastajalle tärkeää.

Jos keskivartalon tuki on heikko, vaikuttaa se tahtomattaankin hengittämisen mekaniikkaan, jolloin joudumme hyödyntämään asentoa säilyttääksemme hengityksen apulihaksia ja hengitystekniikkamme heikentyy, koska hengitystä tukevat lihakset joutuvat osallistumaan muuhun työhön. Epätaloudellinen hengitys heikentää suorituskykyä ja jaksamista, sekä saattaa vaikuttaa myös palautumiseen.

Niin ratsastajan kuin itse hevosenkin hengitysterveydestä on hyvä pitää huolta

Katja Karjalainen kertoo, että hevosharrastus ja varsinkin jos sitä tekee lähes työkseen, kuten Katja, on hyvin pölyistä touhua. Tallissa puhutaankin usein päivittäin siitä, kuinka silmät ja nenä ovat täynnä turpeen heinän tai hiekan pölyä.

-Maneesissa ratsastaessa usein suussa rouskuu hiekka, koska ratsastusalusta pölisee niin paljon. Myös hevosesta itsestään lähtee aina karvaa, mutta varsinkin karvanlähtöaikaan karvapölyä on runsaasti, Karjalainen kertoo.

Hevosta harjatessa on hoitaja aina lähellä hevosta ja hevosesta irtoaa paljon mm hiekan pölyä. Keväisin, kun hevoset piehtaroivat ulkona maassa, irtoaa karvan seasta pölyä, hiekkaa, heinää ja monenmoista pölisevää.

Katja sanoo, ettei hengityselimistöä juurikaan ole totuttu suojaamaan tallilla, koska pöly on niin arkipäiväistä. Korona aikaan maskisuositukset koskivat myös talleja. Tällöin hengitystä suojattiin COVID-19 tartunnalta, mutta samalla toki myös pölyltä. 

Myös hevoset kärsivät pölystä ja voivat sairastua jopa astmaan

Katja kertoo, että myös hevoset kärsivät pölystä. Hevonenkin voi sairastua astmaan tai tulla allergiseksi heinälle. Heinäallergisen hevosen heinät pitää kastella ennen syömistä, jotta ne pölisevät vähemmän. Hevoset voivat myös vanhemmiten sairastua krooniseen keuhkosairauteen, joka johtunee pölystä. Katjan mukaan ratsastajilla ei kuitenkaan esiinny mitään tyypillisiä keuhkosairauksia, enempää kuin muillakaan ihmisillä.

Hengitysterveyden ylläpitoon tukea apuvälineistä

Ratsastaja voi hengitystavallaan vaikuttaa oman hengityselimistön suojaamiseen. Tärkeintä on aloittaa oikeasta hengitystekniikasta, eli laittaa suu kiinni ja ottaa oma ilmanpuhdistaja, eli nenä käyttöön hengittäessä. Hyväkuntoinen ja ehjä limakalvo on myös tärkeässä osassa hengitysterveyden ylläpidossa. Esimerkiksi höyryhengityksellä voidaan huuhdella limakalvon pinnalta epäpuhtauksia ja pölyjä, jos ne harjoittelun jälkeen aiheuttavat ärsytysoireita. Tähän tarkoitukseen apuna voi käyttää esim. WellO2-hengitysharjoituslaitetta, joka samalla vahvistaa hengityslihaksia.

Ratsastajalle on lisäksi tärkeää harjoittaa keskivartalon lihaksia, jotta keskivartalon tuki säilyy ja emme kuormita liikaa hengityslihaksia. Hengityslihakset eivät vahvistu fyysisessä rasituksessa, vaan niiden vahvistamiseen tarvitaan erityisiä harjoitusohjelmia tai vastusharjoitteluvälinettä. Harjoitusvälineitä on muutamia, mutta tehokkaimpia ovat sellaiset, joissa sekä sisään- että uloshengityksen vastusta voidaan säätää.

Katja Karjalainen on WellO2-laitetta nyt käyttänyt jo reilun vuoden. Hän kokee harjoituksen enemmän hengityksen herättelynä päivään. Hän kertoo myös, että kun “röörit ovat auki” tuntuu, että keuhkoista suurempi osa osallistuu hengittämiseen. Katja on kokenut myös palleansa vahvistuneen, jonka huomaa asennon hallinnassa, sekä hengästymisen kynnyksen nousuna raskaassa harjoittelussa.

 

Nordic breathing toivottaa Katjalle ja Toopelle onnea Tokioon ja pitää peukkuja, että kilpailut voidaan nyt todella järjestää, jotta suuri työ, jota Katja valmistautumisen eteen on tehnyt, ei menisi hukkaan! 

Lisää aiheesta