Ratsastajan hengitysterveys on pölyn ja hiekan keskellä tärkeää huomioida – myös hevosten hengityksestä huolehditaan
Kategoria / Terveys

Ratsastajan hengitysterveys on pölyn ja hiekan keskellä tärkeää huomioida – myös hevosten hengityksestä huolehditaan

Hevosharrastus on pölyistä ja altistaa harrastajansa monenlaisille orgaanisille pölyille niin talleissa kuin maneeseissakin. Moni ratsastaja kärsiikin astmaoireista tai erilaisista ärsytysoireista, joita pölyinen ilma aiheuttaa. Tässä jutussa ratsastaja Katja Karjalainen kertoo, kuinka hän pitää hengityksestään huolta.

Hevosharrastajat altistuvat monenlaisille orgaanisille pölyille talleilla ja maneeseissa. Orgaaninen eli niin sanottu eliöperäinen pöly aiheuttaa terveelläkin hengitysteiden limakalvolla ärsytysoireita. Jos limakalvo on valmiiksi heikko, voi se myös altistaa tulehdusreaktiolle, joka pitkittyessään saattaa muodostua astmaksi tai jatkuviksi tulehdustiloiksi nenässä tai keuhkoissa. 

Huono hengitystekniikka edesauttaa hengitysongelmien muodostumista ja saattaa myös heikentää ratsastajan hengityslihasvoimaa.

Pararatsastaja Katja Karjalainen kertoo, että ratsastajan hengitystapa ja lihaksisto ovat yleensä hyvässä kunnossa, jos ratsastusasento on hyvä. Ratsastus lajina hengästyttää ja vaatii hyvää asennon hallintaa, joka vahvistaa juuri hengittämisessä käytettäviä lihaksia.

Ratsastaja Katja Karjalainen

Oikea hengitystekniikka tukee ratsastusta – epätaloudellinen hengittäminen voi heikentää suorituskykyä

Miten ratsastaessa tulisi hengittää? Nyrkkisääntönä voidaan kiteyttää, että nenä on tehty hengittämistä ja suu puhumista varten. Tälle perusteluna se, että nenässä on ilman lämmityksestä, kostutuksesta ja ilman puhdistuksesta huolehtiva järjestelmä, jota suusta ei löydy. Jos siis hengitämme suun kautta, puhdistamaton, kylmä ilmavirta kulkee suoraan keuhkoihimme ja samalla myös löystyttää nielumme lihasrakenteita. Tämä puolestaan saattaa aiheuttaa esimerkiksi kuorsausta. 

Katja Karjalainen kertoo, että hevosella tällaista ilmalämmitysjärjestelmää ei ole, ja tästä syystä hevosen hengityshyvinvointiin täytyykin kiinnittää erityistä huomiota. 

- Pakkassää rasittaa hevosen hengityselimistöä ja rankka treeni, jossa hevonen hengästyy voimakkaasti, voi altistaa hengitystieinfektioille, kertoo Karjalainen.

Hengityslihasvoima vaikuttaa yleiseen suorituskykyyn. Vasta viime vuosina on huomattu, että hengityslihaksia harjoittamalla on voitu parantaa suorituskestävyyttä ja hapenottokykyä rasituksessa. Hengityslihakset osallistuvat hengitystyöhön, mutta ne myös tukevat kehon asentoa, joka varsinkin on ratsastajalle tärkeää.

Jos keskivartalon tuki on heikko, vaikuttaa se väistämättä hengittämisen mekaniikkaan. Tällöin joudumme hyödyntämään asentoa säilyttääksemme hengityksen apulihaksia. Lisäksi hengitystekniikkamme heikentyy, koska hengitystä tukevat lihakset joutuvat osallistumaan muuhun työhön. Epätaloudellinen hengitys heikentää suorituskykyä ja jaksamista sekä saattaa vaikuttaa myös palautumiseen.

Niin ratsastajan kuin hevosenkin hengitysterveydestä on hyvä pitää huolta

Katja Karjalainen kertoo, että aktiivinen hevosharrastus on hyvin pölyistä touhua. Tallissa puhutaankin usein päivittäin siitä, kuinka silmät ja nenä ovat täynnä turpeen, heinän tai hiekan pölyä.

- Maneesissa ratsastaessa usein suussa rouskuu hiekka, koska ratsastusalusta pölisee niin paljon. Myös hevosesta lähtee aina karvaa, mutta varsinkin karvanlähtöaikaan karvapölyä on runsaasti, Karjalainen kertoo.

Hevosta harjatessa hoitaja on aina lähellä hevosta, ja hevosesta irtoaa paljon esimerkiksi hiekan pölyä. Keväisin, kun hevoset piehtaroivat ulkona maassa, irtoaa karvan seasta pölyä, hiekkaa, heinää ja monenmoista pölisevää.

Katja sanoo, ettei hengityselimistöä juurikaan ole totuttu suojaamaan tallilla, koska pöly on niin arkipäiväistä. Korona-aikaan maskisuositukset koskivat myös talleja. Tällöin hengitystä suojattiin koronatartunnalta, mutta samalla toki myös pölyltä. 

Myös hevoset kärsivät pölystä ja voivat sairastua jopa astmaan

Katja kertoo, että myös hevoset kärsivät pölystä. Hevonenkin voi sairastua astmaan tai tulla allergiseksi heinälle. Heinäallergisen hevosen heinät pitää kastella ennen syömistä, jotta ne pölisevät vähemmän. Hevoset voivat myös vanhemmiten sairastua krooniseen keuhkosairauteen, joka johtunee pölystä. Katjan mukaan ratsastajilla ei kuitenkaan esiinny mitään tyypillisiä keuhkosairauksia, enempää kuin muillakaan ihmisillä.

Hengitysterveyden ylläpitoon tukea apuvälineistä

Ratsastaja voi hengitystavallaan vaikuttaa oman hengityselimistön suojaamiseen. Tärkeintä on aloittaa oikeasta hengitystekniikasta – eli laittaa suu kiinni ja ottaa oma ilmanpuhdistaja eli nenä käyttöön hengittäessä. Hyväkuntoinen ja ehjä limakalvo on myös tärkeässä osassa hengitysterveyden ylläpidossa. Esimerkiksi höyryhengityksellä voidaan huuhdella limakalvon pinnalta epäpuhtauksia ja pölyjä, jos ne harjoittelun jälkeen aiheuttavat ärsytysoireita. Tähän tarkoitukseen apuna voi käyttää esimerkiksi WellO2-hengitysharjoituslaitetta, joka samalla vahvistaa hengityslihaksia.

Ratsastajalle on lisäksi tärkeää harjoittaa keskivartalon lihaksia, jotta keskivartalon tuki säilyy, eivätkä hengityslihakset kuormitu liikaa. Hengityslihakset eivät vahvistu fyysisessä rasituksessa, vaan niiden vahvistamiseen tarvitaan erityisiä harjoitusohjelmia tai vastusharjoitteluvälinettä. Harjoitusvälineitä on muutamia, mutta tehokkaimpia ovat sellaiset, joissa sekä sisään- että uloshengityksen vastusta voidaan säätää.

Katja Karjalainen on WellO2-laitetta nyt käyttänyt jo reilun vuoden. Hän kokee harjoituksen enemmän hengityksen herättelynä päivään. Hän kertoo myös, että kun “röörit ovat auki”, tuntuu, että keuhkoista suurempi osa osallistuu hengittämiseen. Katja on kokenut myös palleansa vahvistuneen, minkä huomaa asennon hallinnassa sekä hengästymisen kynnyksen nousuna raskaassa harjoittelussa.

Artikkeli on julkaistu alun perin 22. kesäkuuta vuonna 2021.

Lisää aiheesta