Rintarangan ja rintakehän liikkuvuus - katso videolta fysioterapeutin vinkit liikkuvuuden parantamiseen!
Kategoria / Hyvinvointi

Rintarangan ja rintakehän liikkuvuus - katso videolta fysioterapeutin vinkit liikkuvuuden parantamiseen!

Onko selkä jumissa? Katso videolta miksi näin käy ja kokeile liikkuvuutta parantavia liikkeitä!

Rintakehä ja sen liikkuvuuden merkitystä ei voi ylikorostaa tuki- ja liikuntaelimistön terveyden kannalta. Rintakehän liikkuvuus ei ainoastaan vaikuta tuki- ja liikuntaelimistön terveyteen, mutta myös olennaisesti hengityksen kautta muihinkin elimistön hyvinvointia ylläpitäviin järjestelmiin.

Rintakehän ydin on rintaranka, joka koostuu 12 nikamasta. Niihin niveltyvät ja kiinnittyvät 12 paria kylkiluita, joista osa niveltyy rustojen kautta rintakehän edessä olevaan rintalastaan. Nämä kaikki rakenteet muodostavat kokonaisuuden, jonka yksi tärkeä tarkoitus on suojata sydäntä ja keuhkoja.

Sisäelinten turvaamisen lisäksi rintakehä on olennainen yhdistymiskohta erilaisille lihaksille, jotka vastaavat meidän kehon liikuttamisesta sekä hengittämisestä. Erilaiset kireydet tällä alueella saattavat johtaa kehon epäedulliseen käyttöön.

Heikentynyt liikkuvuus rintakehässä vaikeuttaa urheilemista ja hengittämistä

Esimerkiksi rajoittunut kiertoliike rintakehästä vaikeuttaa arkea sekä urheilua. On vaikeaa kääntää katsetta selän taakse kääntämättä rintakehää. Jos tätä liikettä ei tule rintakehästä, kaulan nikamat tai alaselän nikamat joutuvat normaalia isommalle työlle/kuormitukselle. Tämä sama tapahtuu esimerkiksi golf-swingissä. Jos golf-swingissä rintakehä tulee liikkuvuuden esteeksi, tekniikka kärsii, mutta niin kärsii myöskin muu kroppa, joka yrittää paikata rintakehän liikkumattomuutta. 

Hengityksen kannalta rintakehä on erittäin tärkeä. Mikäli kylkiluut eivät liiku ja jousta, normaalin ja vapaan hengityksen toteutuminen on estynyt. Sulavan, vapaan ja hyvän hengityksen kannalta on siis ehdottoman tärkeätä pitää huolta rintakehän ja rintarangan liikkuvuudesta. On sanonta ”if you don’t use it, you lose it!”. Eli jos et liikuttele rintakehääsi monipuolisesti ja käytä sitä kaikkea liikerataa, jota sieltä kuuluisi tulla, alkavat paikat jäykistymään.

Oheisessa Youtube-kanavamme videossa on esitelty kaksi todella hyvää harjoitusta rintakehän ja rintarangan liikkuvuuden lisäämiseen. Harjoitteet on helppo tehdä kotona tai kuntosalilla, eivätkä ne vie kymmentä minuuttia pidempää, joten katso ehdottomasti video huolellisesti ja lisää nämä harjoitteet päivittäiseen tekemiseen.