ScienceAlert: Siitepölylle altistuminen voi nostaa riskiä sairastua Covid-19 infektioon
Kategoria / Terveys Tutkimus

ScienceAlert: Siitepölylle altistuminen voi nostaa riskiä sairastua Covid-19 infektioon

Uuden tutkimuksen mukaan siitepölylle altistuminen voi nostaa riskiä sairastua Covid-19 infektioon, vaikka ei olisi allerginen siitepölylle.

Maaliskuun 9. päivä julkaistu tutkimus kertoo, että siitepölylle altistuminen voi lisätä riskiä sairastua Covid-19 infektioon. Riski ei koske ainoastaan siitepölyallergikoita, vaan kaikkia, jotka altistuvat siitepölylle. Tutkimuksen mukaan siitepöly voi heikentää ihmisen immuunipuolustusta, jolloin siitä tulee herkempi viruksille. 

Mitä tutkimuksessa selvisi?

Tutkijat ovat jo aiemmin löytäneet, että siitepöly häiritsee proteiineja, jotka hengitysteiden soluissa antavat virusvastaisia reaktioita. Tällöin ihmisen immuunipuolustus heikkenee ja altistumisen riski viruksille, kuten influenssa tai SARS-viruksille, nousee.

Tässä tutkimuksessa tutkittiin kuitenkin ainoastaan Covid-19 virusta. Tutkijat halusivat selvittää, kuinka siitepölyn määrä vaikutti Covid-19 infektioiden määrään. Tutkimustietoa kerättiin 31 maasta ympäri maailmaa.

Tutkijat löysivät, että infektioiden määrä nousi neljän päivän jälkeen siitä, kun siitepölyn määrä oli korkeimmillaan. Myös tiukilla sulkutiloilla oli vaikutusta infektion leviämiseen. Jos tiukkaa sulkutilaa ei ollut määrätty, tutkimuksen mukaan infektioiden määrä nousi keskimäärin 4 prosenttia sadasta siitepölyjyvästä kuutiometrissä ilmaa. Tiukka sulkutila vähensi kasvua puoleen.

Mitä asialle voisi tehdä?

Vaikean siitepölytilanteen aikaan on suositeltavaa pysyä sisätiloissa. Ulkona ollessa on hyvä pitää hengitysmaskia, sillä se suojaa tehokkaasti siitepölyn pääsyä hengitysteihin. Jos ulkotiloissa alkaa kuitenkin yskittämään tai aivastuttamaan, on syytä käyttää sellaista maskia, joka suojaa Covid-19 virukselta. 

Lisää aiheesta