Tee vapun hauskin hengitystesti - tarvitset vain ilmapallon!
Kategoria / Hyvinvointi

Tee vapun hauskin hengitystesti - tarvitset vain ilmapallon!

Ilmapalloa puhaltamalla voit arvioida hengityslihastesi kuntoa. Tee helppo testi!

Tämän helpon ilmapallotestin avulla voit arvioida hengityslihastesi kuntoa. Testin avulla voit arvioida, kuinka paljon ilmaa pystyt hengittämään ulos sekä kuinka nopeasti onnistut tyhjentämään keuhkot.

Ilmapalloon mahtuu noin 1–2 litraa ilmaa riippuen pallon koosta. Keskivertoihmisellä keuhkojen tilavuus on 4–6 litraa, mutta esimerkiksi vapaasukeltajalla keuhkojen tilavuus voi olla jopa 10 litraa.

Henkilön pituus ja sukupuoli vaikuttavat keuhkojen tilavuuteen. Lähtökohtaisesti ilmapallo pitäisi pystyä kuitenkin puhaltamaan täyteen yhdellä puhalluksella.

Tee ilmapallotesti näin!

Tarvitset testiä varten vain ilmapallon. Sen jälkeen olet valmis testaamaan, kuinka monella puhalluksella saat ilmapallon täyteen!

 1. Venytä ilmapalloa ennen puhaltamista, jotta ilma pääsee sujuvammin palloon sisään.
 2. Aseta pallon suu suuhusi ja hengitä nenän kautta sisään keuhkot täyteen. Puhalla sitten keuhkot tyhjiksi ilmapalloon. 
 3. Vedä taas nenän kautta sisään ja toista rauhallinen pitkä uloshengitys.
 4. Toista niin monta kertaa, kunnes pallo on täynnä.
 5. Laske montako puhallusta tarvitsit.

Jos hengityselimistösi on hyvässä kunnossa, voit pystyä puhaltamaan ilmapallon täyteen yhdellä puhalluksella. Mitä useamman puhalluksen tarvitset, sitä heikommassa kunnossa hengityslihaksesi ovat. 

Mitä testi kertoo hengityksestä?

Vaikka puhaltaisit keuhkosi tyhjiksi, keuhkoihin jää niin sanottua jäännösilmaa 0,5–2 litraa. Keuhkot eivät nimittäin ikinä painu täysin kasaan.

Uloshengitys on normaalihengityksessä automaattinen toiminto, jossa keho rentoutuu ja uloshengityslihaksia ei tarvitse käyttää. Ilmapalloa puhaltaessa sinun kuitenkin täytyy käyttää apuna uloshengityslihaksiasi, jotta saat kerralla ulos maksimaalisen määrän ilmaa.

Puhallustuloksiin vaikuttavat ikäsi, kokosi ja sukupuolesi. Mikäli puhallusvoimasi on selkeästi alentunut, tulos voi viitata heikkoihin hengityslihaksiin. Heikko tulos voi viitata myös hengityssairauteen, kuten astmaan tai keuhkoahtaumatautiin. Nämä luokitellaan niin sanotuiksi ahtauttaviksi keuhkosairauksiksi, joissa uloshengitys on hankaloitunut. Hengityslihaksia voi kuitenkin harjoittaa erilaisilla harjoituksilla tai apuvälineillä. 

Puhaltaessa alkoi pyörryttää – mistä on kyse?

Ilmapalloa puhaltaessa hengitysrytmi on yleensä normaalia nopeampi. Tästä voi tulla pyörryttävä olo, joka johtuu siitä, että veren hiilidioksidipitoisuus laskee normaalia matalammalle. Kyse on ylihengittämisestä. Ylihengittämistä voidaan kutsua myös hyperventilaatioksi.

Ylihengittäminen ja veren liian matalalle laskenut hiilidioksidiarvo (CO2) voi aiheuttaa:

 • Puutumista tai pistelyä
 • Huimausta
 • Päänsärkyä
 • Näköhäiriöitä
 • Heikotusta
 • Vapinaa
 • Palan tunnetta kurkussa

Muista siis rauhallinen rytmi ilmapalloa puhaltaessasi! Jos sinua alkaa pyörryttämään kesken testin tai olo tuntuu muutoin huonolta, keskeytä puhaltaminen, hengittele rauhassa ja tee testi hetken kuluttua uudelleen. 

Kova puhaltaminen voi aiheuttaa myös yskäreaktion

Kun puhallat ilmapalloon, toimii ilmapallo hengitysvastuksena. Vastusta vastaan hengittäminen tehostaa uloshengitystä ja avaa kasaan painuneita pieniä keuhkoputkia. Jos hengitysteihisi on kertynyt limaa, ilma pääsee kiertoteitä keuhkoputkissa mahdollisesti olevan liman taakse, jolloin paine saa liman liikkeelle ja se nousee ylöspäin keuhkoputkissa. Tämä voi aiheuttaa yskänärsytystä. Yskä on siis merkki siitä, että keuhkoputkissasi on jotakin ylimääräistä, joka täytyy saada yskimällä pois.

Joskus jos hengityslihakset ovat heikot, eivätkä tue hengitysteiden auki pysymistä, voi voimakas puhallus myös painaa hengitysteitä kasaan, jolloin voi alkaa yskittää. Tämäkin on merkki siitä, että hengitysteiden tukilihaksia olisi hyvä vahvistaa.

Artikkeli on julkaistu alun perin 26. huhtikuuta vuonna 2021.

 

Hengitysfakta

Aikuisen sisään- ja uloshengityksen suhde on 1 : 1,5–2, jossa 1 on sisäänhengityksen kesto ja 1,5–2 on uloshengityksen kesto. Tämä tarkoittaa sitä, että uloshengitys on vähintään puolitoista kertaa pidempi kuin sisäänhengitys.

Lisää aiheesta