Tee vapun hauskin hengitystesti - tarvitset vain ilmapallon!
Kategoria / Hyvinvointi

Tee vapun hauskin hengitystesti - tarvitset vain ilmapallon!

Ilmapalloa puhaltamalla voit arvioida hengityslihastesi kuntoa. Tee helppo testi!

Tämän helpon ilmapallotestin avulla voidaan arvioida hengityslihasten kuntoa ja kuinka paljon ilmaa voi hengittää ulos ja kuinka nopeasti pystyy tyhjentämään keuhkot.

Ilmapalloon mahtuu ilmaa noin 1-2 litraa riippuen pallon koosta. Keskiverto ihmisellä keuhkojen tilavuus on 4-6 litraa, mutta esimerkiksi vapaasukeltajilla keuhkojen tilavuus voi olla jopa 10 litraa.

Henkilön pituus ja sukupuoli vaikuttavat keuhkojen tilavuuteen, mutta periaatteessa ilmapallo pitäisi pystyä puhaltamaan täyteen yhdellä puhalluksella.

Tee ilmapallotesti näin!

Tarvitset testiä varten vain ilmapallon. Sen jälkeen olet valmis testaamaan kuinka monella puhalluksella saat ilmapallon täyteen!

  1. Venyttele ilmapalloa ennen puhaltamista, jotta ilma menee paremmin palloon sisään.
  2. Laita pallo suuhun, hengitä nenän kautta sisään ja puhalla keuhkot tyhjiksi ilmapalloon. 
  3. Vedä taas nenän kautta sisään ja toista rauhallinen pitkä uloshengitys.
  4. Toista niin monta kertaa, kunnes pallo on täynnä.
  5. Laske montako puhallusta tarvitsit.

Jos hengityselimistösi on hyvässä kunnossa, voit pystyä puhaltamaan ilmapallon täyteen yhdellä puhalluksella. Mitä useamman puhalluksen tarvitset, sitä heikommassa kunnossa hengityslihaksesi ovat. 

Mitä testi kertoo hengityksestä?

Vaikka puhaltaisit keuhkosi tyhjiksi, keuhkoihin jää niin sanottua jäännösilmaa 0,5-2 litraa, koska keuhkot eivät painu koskaan täysin kasaan.

Uloshengitys on normaalihengityksessä automaattinen toiminto, jossa keho rentoutuu ja uloshengityslihaksia ei tarvitse käyttää. Ilmapalloa puhaltaessa sinun kuitenkin pitää käyttää apuna uloshengityslihaksiasi, jotta saat kerralla ulos maksimaalisen määrän ilmaa.

Puhallustuloksiin vaikuttaa ikäsi, kokosi ja sukupuolesi. Mikäli puhallusvoimasi on selkeästi alentunut, tulos voi viitata heikkoihin hengityslihaksiin. Heikko tulos voi viitata myös hengityssairauteen, kuten astmaan tai keuhkoahtaumatautiin. Nämä luokitellaan niin sanotuiksi ahtauttaviksi keuhkosairauksiksi, joissa uloshengitys on hankaloitunut. Hengityslihaksia voi kuitenkin harjoittaa erilaisilla harjoituksilla tai apuvälineillä. 

Puhaltaessa alkoi pyörryttämään, mistä on kyse?

Ilmapalloa puhaltaessa hengitysrytmi on yleensä normaalia nopeampi. Tästä voi tulla pyörryttävä olo, joka johtuu siitä, että veren hiilidioksidipitoisuus laskee normaalia matalammalle, eli me ylihengitämme. Ylihengittämistä voidaan kutsua myös hyperventilaatioksi.

Ylihengittäminen ja veren liian matalalle laskenut hiilidioksidiarvo (CO2) voi tehdä:

  • puutumista tai pistelyä
  • huimausta
  • päänsärkyä
  • näköhäiriöitä
  • heikotusta
  • vapinaa
  • palan tunnetta kurkussa

Muista siis rauhallinen rytmi ilmapalloa puhaltaessasi! Jos sinua alkaa pyörryttämään kesken testin tai olo tuntuu muutoin huonolta, keskeytä puhaltaminen, hengittele rauhassa ja tee testi hetken päästä uudelleen. 

Kova puhaltaminen voi aiheuttaa myös yskäreaktion

Kun puhallat ilmapalloon, toimii ilmapallo hengitysvastuksena. Vastusta vastaan hengittäminen tehostaa uloshengitystä ja avaa kasaan painuneita pieniä keuhkoputkia. Jos hengitysteihisi on kertynyt limaa, ilma pääsee kiertoteitä keuhkoputkissa mahdollisesti olevan liman taakse, jolloin paine saa liman liikkeelle ja se nousee ylöspäin keuhkoputkissa, aiheuttaen yskänärsytystä. Yskä on siis merkki siitä, että keuhkoputkissasi on jotakin ylimääräistä, joka pitää yskimällä saada pois.

Joskus jos hengityslihakset ovat heikot, eivätkä tue hengitysteiden auki pysymistä, voi voimakas puhallus myös painaa hengitysteitä kasaan, jolloin voi alkaa yskittämään. Tämäkin on merkki siitä, että hengitysteiden tukilihaksia olisi hyvä vahvistaa.

 

Tehdäänkö yhdessä ilmapallojen täyteinen vappu? Jos teet testin ja haluat jakaa hengitystuloksesi muiden kanssa, jaa kuva itsestäsi somessa puhaltamassa ilmapalloa ja käytä hashtagia #ilmapallotesti. Meidät voi myös merkitä kuvaan mukaan! Hyvää vappua!

Meidät löytää:

Instagram: @nordicbreathing_official 

Facebook: Nordic Breathing

Twitter: @NordicBreathing

Hengitysfakta

Aikuisen sisään- ja uloshengityksen suhde on 1 : 1,5–2, jossa 1 on sisäänhengityksen kesto ja 1,5–2 on uloshengityksen kesto. Tämä tarkoittaa sitä, että uloshengitys on vähintään puolitoista kertaa pidempi kuin sisäänhengitys.

Lisää aiheesta