Testaa hengitystehokkuutesi ja tutustu palleaan!
Kategoria / Hyvinvointi

Testaa hengitystehokkuutesi ja tutustu palleaan!

Toisin kuin yleisesti ajatellaan, vatsan liike hengityksessä on huono mittari sille, kuinka hyvin pallea toimii. Katso video ja testaa palleasi toiminnan tehokkuus!

Pallean tehtävä tärkeimpänä hengityslihaksenamme on varmistaa, että hengitys kulkee tehokkaasti ja vaivattomasti ilman, että muiden lihasten tarvitsee juurikaan avustaa hengityksen liikettä levossa. 

Toisin kuin yleisesti ajatellaan, vatsan liike hengityksessä on huono mittari sille, kuinka hyvin pallea toimii. Vatsa tottakai liikkuu luonnollisen hengityksen mukana, mutta pallean vahvan ja vapaan toiminnan kannalta oleellisempaa on, että rintakehän alaosa, kylkikaaret ja selkä liikkuvat hengityksen tahdissa.

Sisäänhengityksellä nämä rakenteet laajenevat ja uloshengityksellä palaavat takaisin kohti keskilinjaa, kun pallea rentoutuu ylöspäin kupolimaiseen lepoasentoonsa.

Hengitysharjoittelu vahvistaa palleaa

Hengitysharjoittelulla on mahdollista vahvistaa palleaa ja vaikuttaa pallean kuin myös sitä ympäröivien rakenteiden elastisuuteen ja rentoutumiseen. Kun pallea vahvistuu ja oppii rentoutumaan, hengityksen kapasiteetti kasvaa.

Hengitys helpottuu tilanteessa kuin tilanteessa, jolloin sillä on myös helpompi säädellä hermoston tilaa. Hengityksen tehokkuus kasvaa, eli hengitys tuottaa mahdollisimman paljon energiaa mahdollisimman vähällä vaivalla. Käytössäsi on enemmän energiaa ja paremmat mahdollisuudet niin rauhoittua kuin virittyä tilanteeseen!

Katso videolta mistä löydät pallean ja testaa kuinka se toimii

Yllä olevalla videolla kuulet lisää palleasta ja tutustut tuohon tuiki tärkeään hengityslihakseen selinmakuulla, istuen ja seisten.

Tarvitset harjoituksia varten huivin ja mittanauhan. Lopuksi pääset mittaamaan pallean liikelaajuuteen, joka kertoo muun muassa siitä, kuinka hyvin pallea pääsee kehosi sisällä ilmaa pumppaamaan eli kuinka tehokasta hengityksesi on!

Jos olet kiinnostunut hyppäämään suoraan pallean toiminnan mittaamiseen, kelaa video kohtaan 16:56.

Laske tulos seuraavasti:

1. Vähennä uloshengityksen luku sisäänhengityksen luvusta.

2. Jaa erotus uloshengityksen luvulla.

3. Kerro tuhannella.

4. Esim.: sisäänhengitys 85 cm, uloshengitys 80 cm, erotus 5 cm. 5/80 = 0,0625 x 1000 = 62,5.

5. Voit ajatella saamaasi lukua prosenttina, jossa yli 100 %:n tulos kertoo erinomaisesta pallean liikelaajuudesta ja hengityksen tehokkuudesta.

Lisää aiheesta