Tupakan mittainen tauko
Kategoria / Terveys

Tupakan mittainen tauko

Tupakointi on tapa, josta on vaikeaa päästä eroon. Tupakoitsija pysähtyy hengityksensä äärelle jokaisella tupakkatauollaan – tupakoitsijan voidaankin ajatella tekevän syvähengitysharjoituksia. Joka tapauksessa tupakointi aiheuttaa monia ongelmia, kuten tupakkayskää sekä flunssaherkkyyttä. Tupakoinnin lopettaminen onkin merkittävä terveysteko.

Lukuaika noin 35 hengitystä.

Tupakointi on tapa, josta on vaikeaa päästä eroon. Usein ajatellaan, että riippuvuusoireet ovat suurin syy, jonka vuoksi tupakoinnin lopettaminen on hankalaa. Mutta mitä muuta mielihyvää tupakoitsija tavastaan saa?

Tupakoitsija tekee päivittäin syvähengitysharjoituksia

Pohditaanpa tupakointia hengityksen ja hengityksen ääreen pysähtymisen näkökulmasta. Jos henkilö polttaa päivän aikana askillisen tupakkaa, hän pysähtyy oman hengityksensä äärelle joka päivä 20 kertaa. Tupakoitsija tekee päivittäin syvähengitysharjoituksia, jotka kestävät noin viisi minuuttia kerrallaan.

Tupakoinnin aikana hengitysrytmi rauhoittuu, ja savun vetäminen keuhkoihin syventää sisäänhengitystä. Moni myös pitää hengityksessään pienen tauon sisäänhengityksen jälkeen. Myös uloshengitys pidentyy, kun savua puhalletaan ulos joko nenän kautta tai yhteen puristettujen huulten välistä.

Näin ollen tupakoinnin aikana tehty syvähengitysharjoitus aktivoi parasympaattista hermostoa ja vähentää stressihormonin eritystä. Hermoja rauhoittava tupakkatauko onkin siis oikeastaan hengitysharjoitushetki, johon meitä kaikkia voisi kannustaa!

Mistä tupakkayskä johtuu?

Kun tupakoitsija syventää ja rauhoittaa hengitystään, rauhoittumisen lisäksi tupakan myrkyt pääsevät syvemmälle keuhkoissa ja siirtyvät paremman hapettumisen ansioista tehokkaammin elimistöön. Tupakan ainesosat siirtyvät verenkiertoon jo hengitysteiden yläosan limakalvolta. Tupakointi kuivattaa limakalvoa ja heikentää myös limakalvon päällä olevien värekarvojen toimintaa.

Kun limakalvo on kuiva ja heikkokuntoinen, sen kyky vastustaa taudinaiheuttajia heikkenee. Limakalvon heikko kunto myös heikentää maku- ja hajuaistia sekä saattaa aiheuttaa ärsytysherkkyyttä eri allergeeneille. Lisäksi kuiva limakalvo voi aiheuttaa tukkoisuutta nenässä, vesinuhaa tai äänen kestämisen ongelmaa. 

Kuiva limakalvo muodostaa myös enemmän limaa poistaakseen epäpuhtaudet hengitysteistä. Tupakoitsijan lima on sitkeämpää, koska kuivalta limakalvolta ei siirry siihen kosteutta. Sitkeän liman yskiminen on hankalaa, ja tupakoitsijalle syntyykin tyypillinen tupakkayskä eli jatkuva yskänärsytys.

Tupakoinnin lopettaminen on merkittävä terveysteko

Tupakassa oleva nikotiini lisää kehon adrenaliinin tuotantoa ja kumoaa siten tupakkatauon kehoa rentouttavaa vaikutusta. Adrenaliini myös lisää sydämen syketaajuutta ja kuormittaa näin sydäntä, minkä vuoksi elimistön sympaattinen eli taistele tai pakene -hermosto virittäytyy ylikierroksille.

Lisäksi tupakointi supistaa pieniä kapillaariverisuonia, joten moni tupakoitsija kärsiikin kylmistä jaloista, käsistä tai vaikkapa nenänpäästä. Kapillaariverenkierron heikkouden vuoksi tupakoitsijat kärsivät myös enemmän impotenssista kuin henkilöt, jotka eivät tupakoi.  

Tupakoinnin lopettaminen on paras terveysteko, jonka voit itsellesi tehdä! Lopeta siis tupakointi, mutta käy silti tekemässä viiden minuutin hengitysharjoittelu ulkosalla. Hengitysharjoittelu ja hetkeksi pysähtyminen voivat helpottaa myös tupakoinnin lopettamisesta syntyviä vieroitusoireita, vähentää stressiä ja parantaa kehosi palautumista.

 

Lisää aiheesta