Tupakkayskä on kehon tapa kertoa, että elimistö ei voi hyvin
Kategoria / Terveys

Tupakkayskä on kehon tapa kertoa, että elimistö ei voi hyvin

Tupakoitsijoille yskä voi olla arkipäivää, mutta se saattaa kuitenkin olla varoitusmerkki kehittyvästä sairaudesta, joka tulisi ottaa vakavasti.

Tupakkayskäksi kutsutaan pitkittynyttä yskää, jota esiintyy tupakoivalla henkilöllä. Tupakkayskä saattaa kuitenkin usein olla myös sairauden ensioire. Se on tila, joka kertoo keuhkoputkien jatkuvasta ärsytystilasta, jonka tupakan ainesosat aiheuttavat.

Tupakka ja tupakansavu sisältävät yli 5000 kemiallista ainetta, joista n. 70 aiheuttaa syöpää. Tupakan sisältämistä myrkyistä pahimpina kuitenkin pidetään terva, häkää ja nikotiinia. Tupakoimalla tavallaan ärsytetään keuhkoputkia jatkuvasti, useita kertoja päivässä noilla tupakan sisältämillä myrkyillä.

Tupakoitsijan yskä on oire kehon huonosta tilasta tai merkki kehittyvästä sairaudesta

Jatkuva ärsytystila aiheuttaa sen, että limaneritys keuhkoputkissa kasvaa. Se puolestaan aiheuttaa jatkuvaa ärsytystä kurkunpäässä, joka usein ilmenee pitkään jatkuneena yskänä tai kurkun selvittelyn tarpeena. 

Tupakoitsija itse tottuu tähän ja pitää oiretta arkipäiväisenä, usein harmittomana.  Jatkuvaan yskimiseen tottuu tai kurkun selvittely tuntuu normaalilta, mutta tämä saattaa kuitenkin olla varoitusmerkki kehittyvästä sairaudesta, keuhkoahtaumataudista, joka on etenevä sairaus, jota esiintyy lähes pelkästään tupakoitsijoilla.

Moni saattaa yskiä vuosien ajan yhdistämättä yskää sairauteen.

Harmiton pikku kröhä tai tupakkayskä ovat elimistömme keinoja kertoa, että hengityselimistössämme ei ole kaikki hyvin, tai se voi olla ennakko-oire parantumattomasta keuhkoahtaumataudista, joka yleensä alkaa oireilemaan noin 20 vuoden tupakoinnin jälkeen. Valitettavasti toisilla sairastuminen voi olla paljon nopeampaa. Lääkärit ovat siis syystäkin huolissaan ihmisten tupakoinnista ja varsinkin siitä, ettei niin sanottua tupakkayskää ymmärretä pelätä.

Tupakkayskästä voivat myös kärsiä perheenjäsenet ja jopa lemmikit. Tupakansavun hengittämistä kutsutaan passiiviseksi tupakoinniksi. Se on erityisen haitallista juuri lapsille ja lemmikkieläimille.

Tupakkayskä siis johtuu tupakoinnista ja on ärsytystila, joka korjaantuu vain lopettamalla tupakointi. 

Lisää aiheesta