Uniapneatutkimuksen uusi suunta
Kategoria / Terveys Tutkimus

Uniapneatutkimuksen uusi suunta

Uniapneaan ei ole parantavaa hoitoa, mutta sen oireita voidaan helpottaa esimerkiksi hengitysharjoituksilla. Daily Mail uutisoi uudesta tutkimuksesta aiheeseen liittyen.

Englantilainen Daily Mail huomio 2.8. artikkelissaan suomalaisen tutkimuksen, jossa selvitetään, voiko hengitysharjoittelulla parantaa nielun lihasvoimaa sekä tätä kautta hoitaa uniapneaa.

Uniapnea on maailmanlaajuinen sairaus, jota sairastaa yli 936 miljoonaa ihmistä. Uniapneassa on erilaisia muotoja, mutta yleisin on ns. ahtauttava eli obstruktiivinen uniapnea. Tässä sairaudessa nielu on ahtautunut ja yöllä lihasten rentoutuessa nielu ahtautuu ja ilma ei pääse kulkemaan, jolloin elimistöön tulee hapen puutetta ja nukkuja havahtuu hereille, jolloin päiväaikainenkin jaksaminen laskee.

Uniapneatutkimus voi tuoda uuden hoitokeinon uniapnean oireiden hoitoon

Turun yliopisto on aloittanut tutkimuksen, jossa tutkitaan ylähengitysteiden lihasten voimaharjoituksen vaikutusta uniapneaan WellO2®-hengitysharjoituslaitetta käyttäen. Päätutkijana toimii LT, dosentti Ulla Anttalainen, joka on Suomen johtavia uniapnean tutkijoita. Hän on erikoistunut varsinkin naisten uniapnean tutkimukseen.

Uniapneaa hoidetaan yleisesti ylipainehengityslaitehoidolla, eli CPAP-laitteella. CPAP-laitehoito ei sovellu kaikille uniapneaa sairastaville, joten uusia hoitomenetelmiä tarvitaan.

Toistaiseksi lääkkeellistä tai parantavaa hoitoa uniapneaan ei ole.

WellO2®-hengitysharjoituslaite olisi tutkijoiden mukaan edullinen ja helppokäyttöinen hoitomuoto kaiken ikäisille oikein kohdennetuille uniapneapotilaille.

Turun yliopiston tutkimuksen tavoitteena on arvioida WellO2®-hengitysharjoituslaitteen vaikutusta uniapneapotilailla uniapnean hoitomuotona.

Ensisijaisena tavoitteena on arvioida WellO2®-hengitysharjoituslaitteen kolmen kuukauden säännöllisen käytön vaikutuksia unipolygrafiatuloksiin (PSG) ja lisäksi uniapneaoireisiin.
Toisena tavoitteena on selvittää hengitysharjoittelun vaikutusten säilymistä vielä kolmen kuukauden seurantajakson jälkeen. Seurantajakson aikana WellO2®-hengitysharjoituslaitetta ei käytetä.

Hengityslihasharjoittelua on aiemminkin tutkittu uniapnean hoitokeinona, mutta ongelmana on ollut, että harjoitteluun ei ole ollut tehokasta apuvälinettä, kuten WellO2 kertoo verkkosivuillaan.

 

Lisää aiheesta