Vinkit hiihtoon - näillä vinkeillä kulkee hengitys ja hiihto!
Kategoria / Terveys

Vinkit hiihtoon - näillä vinkeillä kulkee hengitys ja hiihto!

Hiihto on monipuolinen ja mukava liikuntamuoto. Näillä vinkeillä voit tehdä pieniä parannuksia ja saada mukavuutta hiihtoladuille!

Hiihto on osa suomalaista sielunmaisemaa. Sisu, sauna ja hiihto on helppo mieltää kuvaksi suomalaisuudesta, sillä hiihtäminen on ollut suosittu liikuntamuoto suomalaisten kesken iät ja ajat.

Hiihto onkin monipuolinen liikuntamuoto, koska koko kehomme työskentelee hiihtäessä tehokkaasti, aina jaloista ylävartalon lihaksiin saakka. Hiihto sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille ja siksi hiihtoladulla nähdäänkin kaiken ikäisiä ja tasoisia hiihtäjiä. 

Vinkit hiihtoladulle

Hiihtämisen voi aloittaa matalalla kynnyksellä, laittamalla sukset jalkaan ja menemällä hiihtoladulle kokeilemaan hiihtoa, mutta näillä vinkeillä varmistat, ettei se jää vain yhteen kertaan. 

1. Aloita hiihtäminen maltillisesti 

Hiihto vaatii hyvää hapenottokykyä ja jos suuntaa ladulle ensikertaa, voi hiihtäminen tuntua raskaalta, jolloin into hiihtoa kohtaan voi laantua jo ensikokeilun jälkeen. Pidä kuitenkin mielessä, että hapenottokyky paranee helposti hiihtäessä. Hiihdossa hyödynnetään kokonaisvaltaisesti koko kehon lihaksia. Koko vartalon liikkuessa käsien liike tuo hapenottokyvylle haastetta ja myös harjoitusta hengityslihaksille.

2. Suojaa hengitys etenkin kovassa pakkasessa

Talven kuiva ja kylmä pakkasilma supistaa keuhkoputkia ja saattaa aiheuttaa hiihtäjälle yskää tai muuta astman kaltaista oireilua. Myös vetinen nuha on monelle hiihtäjälle tuttu vaiva, joka johtuu kylmästä ulkoilusäästä.

Pakkassäällä hengitys on hyvä suojata. Hengitysteitä voi suojata huivilla tai hengitysilman lämmittimellä. Uloshengitetty ilma kosteuttaa huivin ja lämmittää sisäänpäin vedettävää ilmaa. Samaan tapaan toimivat myös hengitysilman lämmittimet.

3. Panosta varustukseen

Hiihtämisen voi aloittaa ilman, että panostaa kalliisiin urheiluvaatteisiin tai -varusteisiin. Hiihtäminen voi kuitenkin aiheuttaa rakkoja, sillä sauvat voivat hiertää käteen tai uudet tai liian pienet monot voivat hiertää jalkoja. Panostamalla hyviin hiihtohanskoihin, -sukkiin ja oikean kokoisiin monoihin, voi lisätä hiihtomukavuutta pienellä rahalla. 

4. Älä pukeudu liian lämpimästi

Hiihtäjän yleisin virhe on pukeutua liikaa. Hengästyttävässä liikunnassa pärjää kylmälläkin ilmalla yllättävän vähällä. Usein sanotaankin, että jos lähtiessä et hieman palele, olet todennäköisesti pukenut liikaa. Hyvä hiihtoasu pitää tuulen, mutta kykenee haihduttamaan hiihtäjän tuottaman lämmön. Unohda puuvillakerrasto, sillä se sitoo kosteutta ja on kastuessaan epämukava. 

5. Hymyä huuleen

Vaikka hiihto voi etenkin alkuun tuntua raskaalta, ei siitä ole syytä tehdä liian totista touhua. Jos kupsahtaa kumoon ladulla tai ylämäkeä ei jaksakaan tikata ylös saakka suksien kanssa, ei siitä ole syytä tuntea huonommuutta. Hiihdetään ilon kautta ja nautitaan raikkaasta ulkosäästä hymyissä suin!

Annetaan laduilla myös laturauha kaikille hiihtäjille. Suomen Latu on julistanut laturauhan koko hiihtokaudeksi. Laturauhan julistus sisältää kuusi vinkkiä, joiden avulla laduilla säilyy sopu ja hiihtäjillä hyvä mieli koko talven.

Lisää aiheesta