Voit elää 2 viikkoa ilman ruokaa ja 2 päivää ilman vettä – mutta vain 2 minuuttia ilman hengitystä
Kategoria / Terveys

Voit elää 2 viikkoa ilman ruokaa ja 2 päivää ilman vettä – mutta vain 2 minuuttia ilman hengitystä

Hengitys on monimutkainen järjestelmä, joka vaikuttaa kehoon kokonaisvaltaisesti. Hengitys on myös hyvin herkkä reagoimaan ulkoisiin ärsykkeisiin. Kiinnittämällä huomiota hengitykseen ja hengitystiheyteen voit ennaltaehkäistä erilaisia hengitykseen liittyviä ongelmia sekä parantaa kokonaisvaltaista hyvinvointiasi.

Lukuaika noin 35 hengitystä.

Hengityksen ajatellaan usein olevan yksinkertaista – ilman siirtämistä keuhkoihin ja sieltä pois. Hengitys on kuitenkin todellisuudessa hyvin monimutkainen ja kehoon kokonaisvaltaisesti vaikuttava järjestelmä.

Hengitys on ainoa elintoiminnoistamme, jota voimme jonkin verran kontrolloida. Voimme pidättää hengitystä tai kiihdyttää sitä tietoisesti niin halutessamme. Hengitys on ainoa autonomisen hermoston toiminto, joka toimii automaattisesti, mutta jota voimme myös itse säädellä. Tämän erityisominaisuuden vuoksi hengitys on hyvin herkkä huomioimaan erilaisia ympäristömme tapahtumia ja muutoksia, jopa ennen kuin huomaamme niitä tietoisesti.

Tämä tekee hengityksestä haavoittuvaisen, ja siksi monet ulkoiset asiat aiheuttavatkin meille terveydellisiä ongelmia, vaivoja tai haittoja. Nämä saattavat pitkään jatkuessaan aiheuttaa myös sairauksia. Jos ympäristön vaikutukset hengitykseen huomioi ja hoitaa ajoissa, voimme vaikuttaa ennaltaehkäisevästi ja kuntouttavasti moniin hengityksen tai hengitysteiden ongelmiin.

Hengityksen ongelmia ja niiden aiheuttajia

 

Taulukko: Hengityksen ongelmia ja niiden aiheuttajia


Kuinka usein sinä huomioit hengityksesi? Huomaatko hengityksesi reagoivan tiettyihin tilanteisiin? Kuinka kävi lukiessasi taulukkoa; pidätitkö huomaamattasi hengitystä?

Mikä on normaali hengitysrytmi?


Hengityksen normaaliksi rytmiksi ohjeistetaan nykyisin 12–16 kertaa minuutissa. Mutta tiedätkö, että vuosien saatossa hengityksen normaalia tiheyttä ja sen lukumäärää on pikkuhiljaa nostettu? Elämäntapamme on kiihtynyt, ja samoin hengitystiheytemme.

Nykyisin kiivaampaa hengityksen rytmiä pidetään normaalimpana kuin aiemmin. Joissakin kulttuureissa ja ajattelumalleissa hengityksen rauhallista rytmiä pidetään tavoiteltavana. Esimerkiksi joogaharrastaja voi hengityksessään tavoitella rauhaa, kuten vain viittä hengitystä minuutissa! Rauhallisen hengitystiheyden ajatellaan kertovan myös henkisestä rauhasta.

Amerikkalainen keuhko- ja terveysjärjestö American Lung Association on tehnyt hienon videon keuhkojen toiminnasta. Video selittää kattavasti hengityselimistön monimutkaista toimintaa animaation avulla – katso animaatio alta!

 

American Lung Association: How Lungs Work

 

Lähteet

American Lung Association: How Lungs Work
Hengitysliitto: Hengitä ja hengästy – Opas hengityssairaille turvallisesta liikunnasta

 

 

Lisää aiheesta