WellO2 on suomalainen terveysinnovaatio​ hengitysteiden hyvinvointiin
Kategoria / Terveys

WellO2 on suomalainen terveysinnovaatio​ hengitysteiden hyvinvointiin

WellO2 logo WellO2 Oy | 8.2.2023 | Artikkeli
WellO2 on Suomessa kehitetty innovatiivinen hengitysharjoituslaite. WellO2 yhdistää ainutlaatuisesti vastusteisen hengityksen sekä höyryhengityksen, jotka yhdessä auttavat ylläpitämään sekä kehittämään hengitysterveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Säännöllinen WellO2-harjoittelu vahvistaa hengityslihaksia ja parantaa hengitysterveyttä.

Lukuaika noin 52 hengitystä.

Kaupallinen yhteistyö: WellO2 Oy

Kiuruvetinen keksijä Aulis Kärkkäinen oli kärsinyt koko elämänsä hengitysongelmista ja niiden aiheuttamista vaikeuksista arkielämässään. Terveydenhuollosta mukaan tarttui useimmiten kuitenkin vain iso kasa lääkkeitä sekä ohje puhallella pillillä vedellä täytettyyn pulloon, kun henki ei kulkenut.

Pilliin puhaltelu auttoikin jonkin verran, mutta Aulis oli huomannut, että hengitys tuntui erityisesti helpottuvan saunan lämmössä. Kekseliäänä miehenä Aulis päätti kokeilla, mitä tapahtuisi jos kaksi hyvin toimivaa metodia yhdistäisi ja tekisi ne entistä tehokkaammin. Tästä ideasta syntyikin ”keuhkojen kuntosali” eli WellO2-hengitysharjoituslaite.

Ideasta syntyikin ”keuhkojen kuntosali” eli WellO2-hengitysharjoituslaite.

WellO2-laitteen ainutlaatuisuus perustuu siihen, että sen toimintaperiaatteet ovat jo vuosikymmeniä olleet käytössä sairaalamaailmassa konevoimaisina, mutta koskaan aiemmin kukaan ei ole keksinyt laittaa toimintoja samaan laitteeseen niin, että sitä käytettäisiin omalla lihasvoimalla.

WellO2-laitteen toiminta perustuu hengityksen vastukseen, joka on säädettävissä 20–100 cmH2O välillä. Se toimii siis kuin kuntosalin painot – omalle tasolle valitaan sopiva vastus. Vastus vastustaa hengitystä sekä ulos että sisään hengittäessä. Näin siis treenataan hengityselimistön lihaksia ja vahvistetaan sen normaalia liikkuvuutta. Sisään hengittäessä laitteesta tulee lisäksi lämmintä höyryä, jolla on hoitava ja puhdistava vaikutus.

 

WellO2-harjoittelussa yhdistyvät seuraavat asiat:

Vastusharjoittelu: WellO2-laite toimii kuten kuntosalilaitteet – se aktivoi lihaksia, ja vastusta lisäämällä kasvatetaan lihasten työtaakkaa. Säännöllisellä harjoittelulla sekä ulos- että sisäänhengityslihasten voima kasvaa.

Höyryhengitys: Kun lihasten aineenvaihdunta eli verenkierto kiihtyy harjoittelun aikana, sisäänhengitetty höyry ”imeytyy” tehokkaammin ylähengitysteiden limakalvoille, mikä edistää niiden kosteustasapainoa. Höyry lisää limakalvon läpäisevyyttä, mutta myös tehostaa limakalvon toimintaa.

 

Miksi hengitysharjoittelu kannattaa?

Hengitys reagoi herkästi erilaisiin ulkoisiin ärsykkeisiin, joita me emme tietoisesti aina huomaa. Tällaisia ovat esimerkiksi kuiva huoneilma, voimakas ilmastointi, stressi ja runsas ulkoisten ärsykkeiden määrä ympäristössä.

Hengityslihakset tarvitsevat vahvistuakseen hengästyttävää liikuntaa. Jos hengästyttävää liikuntaa ei ole, saattavat hengityslihakset huomaamattamme heikentyä. Tällöin rasituksesta tulee epämiellyttävää, koska hengästymme herkemmin. Saatamme jopa kokea, että kärsimme hengenahdistuksesta.

Vaikka hengityslihakset olisivat hyvässä kunnossa, on hengityslihasharjoittelusta hyötyä. Harjoittelulla voimme lämmitellä keuhkot eli hengityslihakset tehokkaasti ennen liikuntasuoritusta, jolloin suorituskykymme on heti liikkeelle lähtiessä aktivoitunut, ja liikunta näin miellyttävämpää. Lihasten lämmittelyn lisäksi myös limakalvojen lämmittely helpottaa liikkumista, sillä se vähentää limakalvojen reagointia esimerkiksi kylmään, kuivaan tai pölyiseen ilmaan.

Myös unen laatua ja palautumista on helppo tehostaa vastusharjoittelulla. Lisäksi vastusharjoittelu on tehokas keino parantaa keskittymistä esimerkiksi ennen jännittävää esiintymistä ja kilpailusuoritusta.

TILAA WELLO2-LAITE TÄSTÄ 

 

A person using WellO2 breathing exercise device

 

Miten hengitysharjoittelua tehdään vastuksella?


WellO2-vastusharjoittelu on kuntosaliliikkeenä yksinkertainen, sillä jokainen osaa hengittää sisään ja ulos. Vastus ohjaa hengityksen suuntaa automaattisesti niin, että hengitys syventyy ja rauhoittuu. Samalla pallea osallistuu hengitystyöhön. Syvähengityksen aktivointi ja lihasharjoittelu yhdessä vaikuttavat kehon rauhoittumiseen ja palautumiseen vagushermon aktivoinnin kautta.

WellO2-hengitysharjoitteluksi riittää hyvinkin pieni määrä, esimerkiksi näin:
5 ulos- ja sisäänhengitystä. Toista sarja neljä kertaa. Yhteensä siis 20 ulos- ja sisäänhengitystä, kerran päivässä.

 

WellO2-hengitysharjoittelu siis: 

  • lisää lihasvoimaa ylähengitysteissä eli nenässä ja nielussa. Tämä helpottaa lihasheikkoudesta johtuvia oireita, kuten: äänen kestämisen ongelmat, kuorsaus ja nenän tukkoisuus.
  • lisää voimaa ja liikkuvuutta suurissa hengityslihaksissa eli keuhkoja liikuttavissa lihaksissa, kuten palleassa sekä vatsa- ja kylkivälilihaksissa. Voiman ja liikkuvuuden kasvu nostaa suorituskykyä, vähentää hengästyneisyyttä, parantaa hapenottokykyä ja tehostaa liman poistumista hengitysteistä.
  • aktivoi palleaa. Pallean aktivointi laskee stressihormonin eritystä, sydämen syketaajuutta, nostaa HRV-tasoa, nopeuttaa palautumista ja parantaa yöunen laatua.
  • edistää limakalvojen kosteustasapainoa. Tämä vähentää nenän limakalvojen turvotusta, nenän tukkoisuutta, nenän tai kurkun kuivuutta, limaisuutta nielussa sekä parantaa äänen kestämistä.


WellO2-hengitysharjoittelu on kliinisesti tutkittu hoitomuoto ahtauttavien keuhkosairauksien oireiden hoitoon. WellO2-laitteella tehdyssä kliinisessä astmatutkimuksessa huomattiin, että vain kuukauden mittaisella säännöllisellä harjoittelulla osallistujien hengityslihasvoima kasvoi jopa +20 %. Hengitysharjoittelu tukee lääkehoitoa ja saattaa vähentää muiden hoitomuotojen tarvetta. Hengitysharjoittelu ja höyryhengitys on myös tutkitusti hyvin tehokas koronaoireiden hoito- ja kuntoutuskeino.

LUE LISÄÄ WELLO2-LAITTEESTA JA TILAA TÄSTÄ


Lähteet:

WellO2 – kliiniset tutkimukset

WellO2 – tutkittua tietoa hengittämisestä

Höyryhengitys – tehokas hoito hengitystieinfektioihin ja koronavirukseen

Hengitystiheys voi kertoa stressitasosta - testaa oma hengitystiheytesi!

Mistä lima muodostuu hengitysteihin?

Yskän anatomia – mitä yskä on ja kuinka sitä pitäisi hoitaa?

Lisää aiheesta