Yskä ei ole sairaus, vaan oire jostakin - nämä asiat voivat aiheuttaa yskää
Kategoria / Terveys

Yskä ei ole sairaus, vaan oire jostakin - nämä asiat voivat aiheuttaa yskää

Monille yskä on tuttu oire, mutta jokaiselle yskä voi syntyä erilaisten tekijöiden vuoksi.

Yskää voivat aiheuttaa monet eri tekijät. Kerromme artikkelissa, mitkä asiat voivat aiheuttaa yskää ja kuinka yskää tulisi hoitaa.

Yskän yleisimmät aiheuttajat

Kun mietitään yskän syytä, on taustatiedoilla merkitystä. Yleensä ensimmäisenä kysytään, kuinka kauan olet tupakoinut. Jatkuva savuärsytys ärsyttää kurkunpäätä ja keuhkoputkia ja saattaa aiheuttaa kroonista keuhkoputkentulehdusta ja vähitellen keuhkoahtaumataudin. 

Mitä pidempään on tupakoinut, sitä suuremmaksi kasvaa todennäköisyys siitä, että tupakointi on aiheuttanut keuhkoihin sairaustilan. Keuhkoahtaumatauti on lähes pelkästään tupakoitsijoiden sairaus, joka syntyy yleensä noin 20 vuoden tupakoinnin jälkeen. Lääkäri laskee tupakoinnin määrän askivuosissa, hän ei yleensä kirjoita teksteihinsä sitä, kuinka paljon tupakoit päivässä. Eli kun olet tupakoinut askin päivässä noin 20 vuoden ajan, puhutaan, että sinulla on 20 askivuotta tupakointia takana.

Flunssasta johtuvan yskän ja tupakkayskän olennaisin ero on yleensä aina yskän kesto. Viruksen tai bakteerin aiheuttama tulehduksen aiheuttama yskä häviää tavallisesti muutamassa viikossa, kun infektiotauti menee ohi tai lääkitys hoitaa tulehduksen. Tupakoinnin aiheuttama yskä kestää kuukausia tai jopa vuosia.

Va­kavia, mut­ta on­neksi harvi­nai­sempia pitkit­tyneen ys­kän syi­tä ovat keuhko­syöpä, sarkoi­doosi ja tuber­ku­loosi. Käytän­nössä lä­hes ai­noastaan tupa­koit­sijat sairas­tuvat keuhko­syöpään joka myös usein oireilee aluksi vain yskänä.

Mikäli et tupakoi ja sinua vaivaa pitkittynyt yskä, saattaa taustalla olla muita sairauksia. 

Tyypillinen yskän aiheuttaja voi olla myös poskiontelotulehdus. Silloin nenän sivuonteloista valuu eritettä, joka jatkuvasti ärsyttää äänihuulia ja aiheuttaa näin yskän ärsytystä. 

Astma ja allergiataipumus ovat sairauksia, joissa yskä oire on tyypillistä. Hyvässä hoitotasapainossa oleva astmaatikko ei yleensä yski sairaudesta johtuen, mutta joskus astmalääkkeet voivat aiheuttaa kurkun ärsytystä, joka aiheuttaa yskää.

Hyvin tyypillinen yskän aiheuttaja on myös refluksivaiva. Jos mahanportti on löystynyt tai vatsa on runsashappoinen, saattaa käydä niin, että aina makuuasentoon mennessäsi huomaat yskänärsytyksen lisääntyvän. Pitkään jatkuessaan refluksivaiva aiheuttaa tulehdustilaa kurkunpäähän ja äänihuuliin ja saattaa näin aiheuttaa pitkäänkin jatkuvaa yskää. 

Joidenkin lääkkeiden sivuvaikutuksiin kuuluu myös pitkittynyt, ns. kuiva yskä. Tällaisia ovat esimerkiksi jotkut verenpainelääkkeet.

Sydämen toiminnan häiriöt voivat myös aiheuttaa yskää. Sydämen vajaatoiminta saattaa aiheuttaa myös hengenahdistuksen tunnetta, sekä tunnetta että rasituksen sieto on laskenut. Sydänperäistä yskää kutsutaan sydänyskäksi ja se on luonteeltaan usein kuivaa ja ns. köhnöttävää, ärsytysyskää.

Lapsilla pitkittynyttä yskää aiheuttavat samat sairaudet kuin aikuisillakin. Lapsilla kuitenkin yskän syynä voivat olla myös hengitysteiden rakenteesta johtuvat ongelmat. Lasten hengitystiet ovat vielä ahtaat ja osin kehittymättömät ja pienikin turvotus hengitysteissä voi aiheuttaa yskä oiretta.

Yskän hoito

Pitkään jatkuneen yskän kanssa on aina hakeuduttava lääkäriin, ja on suositeltavaa, että tehdään keuhkotutkimuksia syyn selvittämiseksi. Keuhkojen toimintaa tutkitaan puhalluskokeella, jolla mitataan keuhkojen tilavuutta ja sitä, kuinka hyvin keuhkoputket ovat auki.

Ennaltaehkäisy on puolestaan yksi yskän parhaita hoitokeinoja. Ennaltaehkäisyn keinoja ovat:

  • tupakoinnin lopettaminen
  • raskaiden aterioiden syöminen myöhään illalla
  • hyvästä lihaskunnosta sekä nenänielun ja hengityslihasten lihasvoimasta huolehtiminen
  • äänen huoltaminen, jos sitä käyttää paljon
  • nenän huoltaminen, jos on paljon poskiontelo-ongelmia
  • oikeanlainen hengitystekniikka; nenähengitys kostuttaa hengitysteitä ja pitää epäpuhtaudet loitolla
  • hengitysteiden limakalvoista huolehtiminen. Hengitysteiden limakalvo on ensimmäinen palomuurimme taudinaiheuttajia vastaan.Lisää aiheesta