Yskän anatomia – mitä yskä on ja kuinka sitä pitäisi hoitaa?
Kategoria / Terveys

Yskän anatomia – mitä yskä on ja kuinka sitä pitäisi hoitaa?

Mistä yskä johtuu ja miten se hoidetaan kotikonstein? Kokosimme yskäoppaan avuksesi.

Yskä on yksi yleisimmistä syistä hakeutua lääkärille. Yskä ei kuitenkaan ole itsenäinen sairaus, vaan se on oire. Yskän syy on hyvä selvittää, mutta oiretta voi hoitaa myös monilla kotikonsteilla. Kokosimme avuksesi tuhdin yskäoppaan.

Yskää saattavat aiheuttaa monet erilaiset asiat. Yskänpuuska on elimistömme tapa varoittaa hengitysteihin joutuneista ympäristön epäpuhtauksista. Esimerkiksi savu tai pöly ilmassa saa meidät yskimään, jottei ylimääräinen asia pääsisi elimistöömme. Ympäristön epiteelit ovatkin tyypillisiä ärsytysyskää aiheuttavia tekijöitä. Keuhkoputket reagoivat supistumalla, jottei epäpuhtaus pääse pidemmälle hengitysteissämme. Supistumisherkkyyttä voi aiheuttaa myös tuoksut, hajut, pöly tai erilaiset allergeenit. Lisäksi keuhkoputket reagoivat supistumalla erilaisiin tunnetiloihin ja esimerkiksi stressiin.

Jos keuhkoputkien supistumisherkkyys on voimakasta, esimerkiksi sairaudesta tai keuhkoputkien tukirakenteiden heikkoudesta johtuen, esiintyy yskäoiretta herkemmin. Yskä on siis keino, jolla elimistömme yrittää avata supistuvia keuhkoputkia, sekä poistaa estettä hengitysteistämme.

Yskän taustalla voi piillä tulehdus

 

Tulehdus hengitysteissä voi myös olla yskäoireen aiheuttaja. Tulehdus turvottaa ja jopa rikkoo limakalvoja, ja hengitystiet ahtautuvat, josta seuraa yskäoiretta. Tulehdussairauksissa hengitysteiden limakalvot alkavat tuottamaan limaa, jotta sairauden aiheuttaja saataisiin ajettua elimistöstämme pois. Lisääntynyt limaneritys aiheuttaa yskäoiretta, joka oikeastaan on siis kehon keino kuljettaa taudinaiheuttaja ulos kehostamme. Joissakin sairauksissa keuhkoputkien pinnalla on jatkuva tulehdustila ja limaneritys on jatkuvasti runsasta ja tämän takia yskäkin voi olla uusiutuvaa.

Myös nielun rakenteelliset ongelmat voivat aiheuttaa yskäoiretta. Esimerkiksi henkilöllä, jolla nielun lihasvoima on heikentynyt, yskä voi johtua siitä, että nielu ahtautuu ja elimistö tunnistaa esteen hengitysteissä, jolloin alkaa yskittämään. Jos nielun lihasvoima on heikentynyt, on kuorsaus myös yleinen vaiva öisin, mikä kertoo siitä, että nielun kudokset tulevat hengityksen eteen rentoutuessa ja aiheuttavat kuorsauksen äänen. Nielun lihasvoiman heikentymisestä voivat kertoa myös närästysvaivat tai se, että ääni väsyy pitkään puhuessa.

Myös hengitystekniikka voi altistaa yskäoireelle. Hengittäessä suun kautta, suuri ilmavirta kuivattaa limakalvoja ja aiheuttaa ärsytysyskää. Suun kautta hengittäessä myös ilman epäpuhtaudet päätyvät syvemmälle hengitysteissä ja aiheuttavat ärsytysoiretta, jota elimistömme poistaa yskällä.

Kuinka yskää hoidetaan?

Hunaja ja lämmin juoma ovat perinteisiä yskänhoitokeinoja

Hunaja helpottaa yskän oireita – se on antioksidanttinen valmiste, joka tukee elimistön luonnollista vastustuskykyä. Hunajalla on myös antibioottinen eli mikrobeja tuhoava vaikutus. Hunajan sisältämä sokeri lisää liman eritystä ja muuttaa sitä juoksevammaksi, mikä voi helpottaa hengitystieinfektion oireita. Hunajaa suositellaankin yhtenä hoitokeinona akuuttiin yskään Käypä hoito- suosituksessa, joka on kansallinen hoitosuositus ja perustuu tieteelliseen tutkimusnäyttöön eri hoitokeinojen tehosta. Hunajaa ei kuitenkaan suositella alle 1-vuotiaille lapsille.

Kuuman juoman teholle ei ole löydetty tieteellistä perustetta, mutta tiedetään, että flunssa, sekä yleensä tukkoisesta nenästä johtuva suuhengitys kuivattavat hengitysteiden limakalvoja ja elimistöä, joten nesteen nauttiminen helpottaa tätä. Lämmin juoma koetaan myös usein miellyttäväksi, mikä sekin voi selittää sen helpottavaa vaikutusta.

Lämmin höyry helpottaa oloa ja voi lyhentää yskän kestoa

Höyry on yskäoireen helpottamisessa vanha keino. Höyry lisää limakalvon kosteustasapainoa ja parantaa limakalvojen värekarvatoimintaa ja helpottaa yskää, kun se johtuu limakalvojen kuivuudesta. Hengitysteiden limakalvojen kunnosta huolehtiminen on tärkeää, jotta yskäoiretta ei tulisi ja tietysti myös yskän poistamiseksi.

Jos yskän aiheuttajana on lima hengitysteissä, niin höyry muuttaa liman koostumusta juoksevammaksi, jotta se on helpompaa yskiä pois.

Lämmin höyry huuhtelee limakalvon pinnalta epiteeliä, joka saattaa olla ärsytysyskän aiheuttajana. Moni allergiaa sairastava saa höyrystä nopeaa apua yskäoireeseensa, jos pääsee tekemään harjoituksen heti oireiden ilmaantuessa tai esimerkiksi siitepölyaikaan, heti sisään tultaessa, jolloin epiteeli puhdistetaan limakalvon pinnalta. Sisäilmasta yskäoireita saava voi helpottaa oirettaan ja parantaa äänen kestävyyttään höyryhengityksellä. Höyryhengitystä voikin tehdä nykyään esimerkiksi työpaikalla höyryhengitykseen tarkoitetuilla laitteilla.

Lämmin höyry käynnistää limakalvon pinnalla ns. hypertermisen reaktion, joka aktivoi elimistömme omaa puolustusjärjestelmää. Näin virus tai bakteeri saadaan taltutettua jo alkuvaiheessa, eikä flunssa pääse etenemään.

Höyryä käytettäessä on varottava liian kuumaa höyryä, jottei aiheuteta limakalvovaurioita.

Vastusharjoittelu saa ilman kiertämään keuhkoissa

Vastusharjoittelua käytetään yleisesti hoitamaan hengityksen ongelmia. Hengitysvastus avaa supistuneita keuhkoputkia ja poistaa siten sen fyysisen esteen, joka keuhkoputkia tukkii. Kun keuhkoputket aukeavat yskäoire helpottaa.

Jos yskän aiheuttajana on lima keuhkoputkissa, vastusharjoittelulla saadaan nostettua limaa keuhkoputkista ylöspäin, jolloin se on helpommin yskittävissä pois. Liman kertyminen hengitysteihin saattaa usein olla syynä yskänärsytykseen, varsinkin jos yskäoire ilmaantuu aina rasituksessa tai makuulle mentäessä.

Vastusharjoittelulle ei ole ikärajaa, eikä harjoittelun määrälle ole ylärajaa.

Myös nielunalueen lihaksistoa voi harjoittaa

Yskä voi johtua myös siitä, että nielun lihasvoima on heikentynyt. Nielun lihakset eivät vahvistu fyysisessä rasituksessa samalla tavalla, kuin muut luurankolihakset, joten niitä täytyy harjoittaa erikseen.

Nielun lihasvoimaa voi vahvistaa kielijumpalla tai vastusharjoittelulaitteella. Säännöllinen harjoittelu vahvistaa nielun lihaksia. Kun lihaksia vahvistetaan, verenkierto limakalvojen alla vilkastuu ja myös limakalvo voi paremmin. Nielun lihakset vaikuttavat myös hengittämiseen ja siksi hengityslihasten vahvistaminen tukee hengityselimistön kuntoa, sekä niitä rakenteita, jotka pitävät keuhkoputket auki. Hengityslihasten vahvistaminen antaa myös voimaa yskiä tehokkaammin.

Nielun lihasharjoittelulle ei ole ikärajaa, eikä harjoittelun määrälle ylärajaa.

Yskänlääkettä vain lyhytaikaiseen käyttöön

Yskänlääkkeiden toiminta perustuu siihen, että ne lamaavat yskänrefleksiä tai jos yskä johtuu limaisuudesta, niin lääke muuttaa liman koostumusta juoksevammaksi, jolloin se on helpompaa yskiä pois. Yskänlääkettä suositellaan vain lyhytaikaiseen käyttöön. Lääke hoitaa yskäoiretta, mutta ei paranna yskän syytä. Yskänlääkkeiden käyttöä ei suositella lapsille.

 

Artikkeli julkaistu sivustolla alun perin 13.5.2020.

Faktaa yskästä

  • Yskä ei ole itsenäinen sairaus vaan tavallinen oire. Yskä voi olla reaktio hengitysteiden ärsytykseen, tulehdusoire tai johtua nielun ja hengitysteiden alueen rakenteellisista vaivoista.
  • Yskänlääkettä on syytä käyttää yskänhoidossa vain lyhytaikaisesti.
  • Yskään tepsivät esimerkiksi lämpimän juoman nauttiminen, hunajan käyttö, höyryhengitys sekä hengitysvastusharjoittelu.