5 merkkiä taistele ja pakene-reaktiosta, eli stressitilasta - lue myös vinkit olotilan helpottamiseen
Kategoria / Hyvinvointi

5 merkkiä taistele ja pakene-reaktiosta, eli stressitilasta - lue myös vinkit olotilan helpottamiseen

Stressi on kehon luonnollinen reaktio. Lue, mitä taistele ja pakene-reaktion aikana elimistössä tapahtuu ja miten sitä voi helpottaa.

Pitkäkestoinen paine, jatkuva rasitus tai muut kuormittavat tekijät voivat laukaista stressin, joka on luonnollinen reaktio. Stressi voi ilmetä eri tavoin, mutta listasimme tähän yleisimmät stressistä kertovat reaktiot sekä vinkit, kuinka oloa voi helpottaa.

Sympaattinen hermosto laukaisee taistele ja pakene-reaktion

Sympaattinen hermosto aktivoituu kaikessa toiminnassa. Sympaattisen hermoston toiminta aktivoi kehossamme stressihormonin, eli kortisolin eritystä. Parasympaattinen hermosto taas aktivoituu levossa ja se mahdollistaa energiavarastojen täyttymisen ja kehomme palautumisen.

Pitkäaikainen fyysinen tai psyykkinen kuormitus voi johtaa autonomisen hermoston sympaattisen osan liialliseen aktivoitumiseen, jota kutsutaan sympakotoniaksi eli taistele ja pakene-reaktioksi.

Nämä merkit kertovat, että sinulla on päällä taistele ja pakene-reaktio

Taistele ja pakene-reaktio on saanut nimensä jo alkuajoista, jolloin uhkaavassa tai vaarallisessa tilanteessa täytyi taistella tai paeta. Tällöin sympaattinen hermosto aktivoitui ja elimistö vapautti energiaa, jotta tilanteesta pystyi selviämään pelon tai jähmettymisen sijaan. 

Taistele ja pakene-reaktiossa elimistössä tapahtuu monia asioita:

  • stressihormonia erittyy
  • pulssi kiihtyy
  • veri ohjautuu lihaksiin.

Pitkään jatkuva taistele ja pakene-tila sekä yliaktiivisuus voi ajaa kehomme ylikuormitustilaan, jollei korjaavia toimia tehdä ajoissa.

Kiinnitä huomiota näihin merkkeihin, jotka kertovat elimistön stressitilasta

  • Jatkuva yliajatteleminen

  • Huono ruoansulatus ja vatsaongelmat

  • Jatkuva kipu ja jännittyneisyys kehossasi

  • Pinnallinen hengitys, herkästi kiihtyvä hengitysrytmi tai jatkuvasti tarpeeseen nähden liian suuri hengittäminen

  • Menneiden asioiden ajatteleminen uudelleen ja uudelleen.

Näin helpotat stressiä

Elimistö palautuu lyhytaikaisesta stressistä nopeasti, mutta pitkittyneestä stressitilasta palautuminen voi viedä kuukausia. Tästä syystä stressireaktioihin kehossa kannattaa kiinnittää huomiota ja tehdä korjaavia toimia mahdollisimman nopeasti. 

Hengitys on nopea ja aina mukana kulkeva keino stressioireiden helpottamiseen. Hengityksellä voidaan vaikuttaa autonomiseen hermostoon ja syvähengitys toimiikin kytkimenä käynnistämään parasympaattisen, eli rauhoitu ja rentoudu-hermoston toiminnan.

Stressitilaa elimistössä voi laskea 3 tehokkaalla keinolla:

  • Matalatehoisella liikunnalla, esimerkiksi kävelylenkillä, jossa keskityt rauhalliseen vain nenän kautta tapahtuvaan hengitykseen. Jos mahdollista, mene kävelylle luontoon, sillä sen on tutkittu madaltavan stressiä.
  • Kunnolliset yöunet ovat tärkeä osa kehon palautumista. Aikuinen ihminen tarvitsee 7–9 tuntia unta yössä palautuakseen optimaalisesti.
  • Hengitykseen keskittyminen. Pysähdy vähintään kerran päivässä hengityksen äärelle. Tee muutamia syviä hengityksiä. Aseta toinen käsi rintakehälle ja toinen vatsalle. Huomio arvostelematta, missä hengityksesi kulkee. Voit myös tehdä tämän hengitysharjoituksen aina, kun olosi on stressaantunut.

Lisää aiheesta