Älä kiusaa hengitystäsi korsetilla, rintaliiveillä tai reikäfarkuilla - lue miksi!
Kategoria / Hyvinvointi

Älä kiusaa hengitystäsi korsetilla, rintaliiveillä tai reikäfarkuilla - lue miksi!

Korsetti, tiukat rintaliivit tai reikäfarkut voivat vaikuttaa hengitykseen, jolloin hengitystapamme muuttuu. Pitkään jatkuessaan väärä hengitystapa voi jäädä päälle ja aiheuttaa ongelmia muualla elimistössämme.

Kun puhutaan hengittämisestä, niin muoti ei yleensä ole ensimmäinen asia, joka tässä yhteydessä tulee mieleen. Etenkin naisten muoti ja erilaiset suuntaukset ovat vuosisatojen saatossa vaikuttaneet voimakkaasti myös hengittämiseen. Vaatetuksen yhteyttä hengittämiseen ei varmasti aikojen saatossa ole paljoakaan yhdistetty toisiinsa.

Näin hengitys toimii

Keuhkot, jotka tyypillisesti yhdistetään hengittämiseen, sijaitsevat rintakehämme yläosassa, rintalastan alla. Keuhkot ovat pussit, joiden liikuttamiseen tarvitaan hengityslihaksia, jotka saavat aikaan paineen vaihtelun, joka saa ilman virtaamaan sisään ja poistumaan ulos.

Sisään hengittäessä vedämme sisään ilmaa keskimäärin 0,5 desilitrasta neljään litraan asti. Sisäänhengitysilman mukana saamme elimistöömme happea ja ulos puhallamme hiilidioksidia. Sisäänhengityksen aikana rintakehä laajenee ja pallea pullistaa vatsaa ulsopäin. Sisään hengittäessä rintakehä ja vatsa vetäytyvät kasaan.

Miten sitten korsetti, rintaliivit tai reikäfarkut vaikuttavat hengitykseen?

Korsetti rajoittaa hengittämistä ja voi aiheuttaa jopa pyörtymisen

Kureliivi, eli korsetti on naisten ja yhteen aikaan myös miesten vaate, jolla pyrittiin saamaan kapea vyötärö. Liivi puettiin ylle usein niin, että hengitettiin voimakkaasti sisään, jotta liivi saatiin kiristettyä, joko nyöreillä tai hakasilla kireäksi. 

Kun hengitystä rajoitettiin ulkopuolelta, eivät keuhkot enää mahtuneet laajentumaan ja hengitystä voitiin tehdä vain keuhkojen yläosalla. Naisen poven kohoilua ja nopeaa hengitysrytmiä ihailtiinkin monissa kulttuureissa ja tähän kuvailuun törmääkin usein erilaisissa elokuvissa ja romaaneissa. 

Korsetti siis esti syvään hengittämisen aina valveilla ollessa. Naisten pyörtyily olikin tyypillistä ja sitä pidettiin luonteenpiirteenä tai ominaisuutena, eikä sen yhteyttä hengittämiseen useinkaan ymmärretty. Pyörtyilyn syynä saattoi toki olla voimakas ylihengittäminenkin, eli hyperventilaatio, joka johtui siitä, ettei syvähengitys ollut mahdollista ja hengitystä luontaisesti nopeutettiin, jotta ilma saisi tarpeeksi. 

Korsettien kulta-aikaan puhuttiin paljon myös naisten hysteriasta. Lääketiede ei toki ollut vielä kehittynyt ja moni nykyisin normaalikin asia luokiteltiin sairaudeksi, mutta hengityksen näkökulmasta kun miettii, että kun syvähengitykseen ei ollut mahdollisuutta, niin hengityksen normaali parasympaattisen hermoston aktivaatio, eli rauhoittumisen ja rentoutumisen käynnistyminen ei päässyt tapahtumaan, eli kureliivejä pitävän henkilön elimistö oli koko valveilla olo ajan "taistele ja pakene"-tilassa, jolloin hysteriaa saatettiin siis aiheuttaa myös pukeutumisella.

Myös liian tiukat rintaliivit voivat haitata keuhkojen toimintaa

Rintaliivit kuuluvat lähes jokaisen täysi-ikäisen naisen pukeutumiseen. Miten rintaliivit sitten vaikuttava hengittämiseen?

Rintaliivien valinnassa korostetaan sitä, että on tärkeää, että rinnanympärys on napakka. Tiukat rintaliivit myös haittaavat keuhkojen toimintaa ja saattavat myös aiheuttaa kireystiloja rintarangan lihaksissa, niin että pallean toiminta heikentyy. Rintaliivit myös haittaavat pintaverenkiertoa ja siis estävät veren ja nesteidenkiertoa, josta saattaa aiheutua turvotusta tai painumia rintakehälle.

Myös rintaliivit saattavat huomaamattamme haitata hengitystämme niin, että syvähengitys unohtuu. Rintaliivin kiristys muistuttaa itsestään alitajuntaisesti niin, että hengitys jää vain pinnalliseksi ja syvähengitystä ei huomata tehdä. Vähitellen aivojen hengityskeskus oppii uuteen tapaa ja pitää tästä normaalina, eli silloin rauhallinen syvähengitys saattaakin tuntua vieraalta ja hankalalta.

Reikäfarkut ja kylmä ilma voivat säikäyttää hengityksen

Muodissa paljas iho rintakehällä, nilkoissa ja housujen revityissä rei'issä on vallalla eri aikoina. Miten paljas iho vaikuttaa hengittämiseen?

Hengitys säikähtää herkästi, eli hengitys usein reagoi ensimmäisenä ulkoisiin ärsykkeisiin jo ennen kuin me sitä itse huomaamme. Kun hengitys ”säikähtää”, muuttuu hengitystapamme usein pinnalliseksi, nopeaksi tai avaamme suun ja hengitämme suun kautta.

Tästä hyvänä esimerkkinä voisi käyttää avantouintia. Avantoon mennessä meidän pitää muistuttaa itseämme hengittämisestä, sillä hengittämisen pidätys tapahtuu niin huomaamattamme.

Tämä sama reaktio tapahtuu silloin, kun menemme ulos pakkaseen ja nilkat ovat paljaana. Kylmä ilma vaikuttaa meihin huomaamattamme. Hengitystavan muutos tapahtuu huomaamatta ja jää helposti tavaksi, niin ettemme edes kiinnitä huomiota siihen, miten edes hengitämme. Kun väärä hengitystapa jää päälle, voi siitä aiheutua erilaisia ongelmia muualla kehossamme. 

Muoti on vaikuttanut historiaamme, mutta samalla se on vaikuttanut myös hengittämiseemme. Asian pohdiskelu saa miettimään sitä, miten paljon hengitys on vaikuttanut siihen, millaisia me nyt olemme ja millaisista ongelmista me kärsimme?