Älä kiusaa hengitystäsi korsetilla, rintaliiveillä tai reikäfarkuilla – lue miksi!
Kategoria / Hyvinvointi

Älä kiusaa hengitystäsi korsetilla, rintaliiveillä tai reikäfarkuilla – lue miksi!

Korsetti, tiukat rintaliivit tai reikäfarkut voivat vaikuttaa hengitykseen, jolloin hengitystapamme muuttuu. Pitkään jatkuessaan väärä hengitystapa voi jäädä päälle ja aiheuttaa ongelmia muualla elimistössämme.

Kun puhutaan hengittämisestä, niin muoti ei yleensä ole ensimmäinen asia, joka tässä yhteydessä tulee mieleen. Etenkin naisten muoti ja erilaiset suuntaukset ovat vuosisatojen saatossa vaikuttaneet voimakkaasti myös hengittämiseen. Vaatetuksen yhteyttä hengittämiseen ei varmasti aikojen saatossa ole paljoakaan yhdistetty toisiinsa.

Näin hengitys toimii

Keuhkot sijaitsevat rintakehämme yläosassa, rintalastan alla. Keuhkot ovat pussit, joiden liikuttamiseen tarvitaan hengityslihaksia. Hengityslihakset saavat aikaan paineen vaihtelun, joka auttaa ilmaa virtaamaan sisään ja poistumaan ulos.

Sisään hengittäessä vedämme sisään ilmaa keskimäärin 0,5 desilitrasta aina neljään litraan asti. Sisäänhengitysilman mukana saamme elimistöömme happea ja ulos puhallamme hiilidioksidia. Sisäänhengityksen aikana rintakehä laajenee ja pallea pullistaa vatsaa ulospäin. Ulos hengittäessä rintakehä ja vatsa vetäytyvät kasaan.

Miten sitten korsetti, rintaliivit tai reikäfarkut vaikuttavat hengitykseen?

Korsetti rajoittaa hengittämistä ja voi aiheuttaa jopa pyörtymisen

Kureliivi eli korsetti on naisten ja aikanaan myös miesten vaate, jolla pyrittiin saamaan kapea vyötärö. Liivi puettiin ylle usein niin, että hengitettiin voimakkaasti sisään, jotta liivi saatiin kiristettyä joko nyöreillä tai hakasilla

Kun hengitystä rajoitettiin ulkopuolelta, eivät keuhkot enää mahtuneet laajentumaan ja hengittäminen onnistui vain keuhkojen yläosalla. Naisen poven kohoilua ja nopeaa hengitysrytmiä ihailtiin monissa kulttuureissa ja tähän kuvailuun törmääkin usein erilaisissa elokuvissa ja romaaneissa. 

Korsetti siis esti syvään hengittämisen aina valveilla ollessa. Naisten pyörtyily olikin tyypillistä ja sitä pidettiin luonteenpiirteenä tai ominaisuutena, eikä sen yhteyttä hengittämiseen useinkaan ymmärretty. Pyörtyilyn syynä saattoi toki olla voimakas ylihengittäminenkin eli hyperventilaatio. Tämä johtui siitä, ettei syvähengitys ollut mahdollista ja hengitystä luontaisesti nopeutettiin, jotta korsetin pitäjä saisi ilmaa tarpeeksi. 

Korsettien kulta-aikaan puhuttiin paljon myös naisten hysteriasta. Kun asiaa miettii hengityksen näkökulmasta, korsettien myötä syvähengitykseen ei ollut mahdollisuutta, jolloin hengityksen normaali parasympaattisen hermoston aktivaatio, eli rauhoittumisen ja rentoutumisen käynnistyminen ei päässyt tapahtumaan. Korsettia pitävän henkilön elimistö oli siis koko valveillaoloajan "taistele tai pakene" -tilassa, jolloin hysteriaa saatettiin siis aiheuttaa myös pukeutumisella. On toki muistettava, ettei lääketiede ollut vielä kehittynyt ja moni nykyisin normaalikin asia luokiteltiin silloin sairaudeksi.

Myös liian tiukat rintaliivit voivat haitata keuhkojen toimintaa

Rintaliivit kuuluvat monien naisten pukeutumiseen. Miten rintaliivit sitten vaikuttavat hengittämiseen?

Rintaliivien valinnassa korostetaan sitä, että rinnanympärys on napakka. Liian tukat rintaliivit haittaavat keuhkojen toimintaa ja saattavat myös aiheuttaa kireystiloja rintarangan lihaksissa niin, että pallean toiminta heikentyy. Rintaliivit myös haittaavat pintaverenkiertoa ja näin estävät veren ja nesteidenkiertoa, josta saattaa aiheutua turvotusta tai painaumia rintakehälle.

Rintaliivit saattavat myös huomaamattamme haitata hengitystämme niin, että syvähengitys unohtuu. Rintaliivin kiristys voi alitajuntaisesti vaikuttaa niin, että hengitys jää vain pinnalliseksi ja syvähengitystä ei huomata tehdä. Vähitellen aivojen hengityskeskus oppii uuteen tapaan ja pitää tätä normaalina, jolloin rauhallinen syvähengitys saattaakin tuntua vieraalta ja hankalalta.

Reikäfarkut ja kylmä ilma voivat säikäyttää hengityksen

Muodissa paljas iho rintakehällä, nilkoissa ja housujen revityissä rei'issä on vallalla eri aikoina. Miten paljas iho vaikuttaa hengittämiseen?

Hengitys "säikähtää" herkästi eli reagoi usein ensimmäisenä ulkoisiin ärsykkeisiin jo ennen kuin me sitä itse huomaamme. Kun hengitys ”säikähtää”, muuttuu hengitystapamme usein pinnalliseksi ja nopeaksi tai avaamme suun ja hengitämme suun kautta.

Tästä hyvänä esimerkkinä voisi käyttää avantouintia. Avantoon mennessä meidän täytyy muistuttaa itseämme hengittämisestä, sillä hengittämisen pidätys tapahtuu kuin huomaamattamme.

Tämä sama reaktio tapahtuu silloin, kun menemme ulos pakkaseen ja nilkat ovat paljaana. Kylmä ilma vaikuttaa meihin huomaamattamme. Hengitystavan muutos tapahtuu huomaamatta ja jää helposti tavaksi niin, ettemme edes kiinnitä huomiota siihen, miten hengitämme. Kun väärä hengitystapa jää päälle, voi siitä aiheutua erilaisia ongelmia muualla kehossamme

Muoti on vaikuttanut historiaamme, mutta samalla se on vaikuttanut myös hengittämiseemme. Asian pohdiskelu saa miettimään sitä, miten paljon hengitys on vaikuttanut siihen, millaisia me nyt olemme ja millaisista ongelmista me kärsimme?

 

Artikkeli on julkaistu alun perin 14. heinäkuuta vuonna 2021.

 

Lisää aiheesta