Testaa hengitätkö pinnallisesti ja opi oikea hengitystekniikka
Kategoria / Hyvinvointi

Testaa hengitätkö pinnallisesti ja opi oikea hengitystekniikka

Hengitystekniikka voi muuttua pinnalliseksi esimerkiksi silloin, jos jatkuvasti vetää vatsaa sisään. Testaa, kuinka sinä hengität ja opi oikea hengitystekniikka!

Hengityksemme vaikuttaa koko elimistömme toimintoihin, joten vääränlainen hengitystekniikka voi laukaista kehossa monenlaisia reaktioita ja oireiluita.

Testaa tällä testillä, miten sinä hengität!

  1. Ota mittanauha ja käy selällesi.
  2. Aseta mittanauha rintakehäsi ympärille ja mittaa rintakehäsi ympärysmitta lepotilanteessa.
  3. Hengitä tämän jälkeen syvään sisään ja mittaa mikä rintakehän ympärys on nyt.
  4. Merkitse luvut paperille.
  5. Aseta mittanauha nyt kämmenen leveyden verran navan yläpuolelle.
  6. Mittaa lähtötaso ja sen jälkeen vedä keuhkot täyteen ilmaa ja mittaa uusi mitta.

Lepotilassa rintakehän alue liikkuu joka puolelta, mutta liikettä pitäisi tapahtua etupäässä vatsan alueella. Vatsan alueen pitäisi sisäänhengityksellä laajentua enemmän kuin rintakehän. Voit ajatella, että napa liikkuu kauemmas selkärangasta ja kyljet laajenevat hieman sivullepäin.

Jos napa liikkuu sisäänhengittäessä sisäänpäin ja vain rintakehä ulospäin, kutsutaan tätä paradoksaaliseksi hengitykseksi. Tässä hengitystavassa pallea ja rintakehä liikkuvat päinvastaisesti kuin niiden kuuluisi.

Tämä opittu tapa pääsee syntymään tyypillisesti silloin, jos jatkuvasti vedetään vatsaa sisään. Laihuuden ihannointi, kiristävät vaatteet ja tapa ovat yksi tyypillisimmistä syistä pallean ja koko hengityksen toimintahäiriöille. Myös krooninen stressi ja krooniset kiputilat voivat huomaamattamme muuttaa hengitystä.

Optimaalisesti toimiessaan pallea voi tehdä jopa 20cm muutoksen mittanauhaan. Jo yli 10 cm liike laajentaa kylkivälejä ja hieroo vatsan alueen sisäelimiä laajalla liikkeellä ylös ja alas. Rento hengitys hieroo ja venyttää koko selkärankaan. Hengittäessä rangan hyvä liike häntäluusta kallonpohjaan on mahdollista vain oikeaoppisen rauhallisen hengityksen avulla.

Näin muutat hengitystapaasi

Hengitystavan tunnistaminen on tärkeä ensiaskel, jotta tunnistaa ongelman. Hengityksen muutokselle kannattaa varata joka päivä rauhallinen hetki. 

Hengityksen toimintaa voit itse tunnustella asettumalla selinmakuulle ja laittamalla toisen käden rintakehän päälle ja toisen navan alle vatsan päälle. Hengitä aluksi mahdollisimman normaalisti. Alemman käden pitäisi liikkua huomattavasti ylempää enemmän hengityksen mukana. 

Hyvin toimivassa hengityksessä vatsa pullistuu ja hengitys tapahtuu rennosti mahdollisimman vähäisellä lihastyöllä. 

Pinnallinen hengitys voi aiheuttaa erilaisia vaivoja

Mikäli hengitys on pinnallista tai sitä tehostetaan avustamalla niskan, hartioiden tai kaulan lihaksilla, vähenee esimerkiksi hengityksen aikaansaama liike selkärankaan. Tästä voi aiheutua monenlaisia vaivoja, kuten niskan, hartian ja kaulan alueen lihaskireyttä, palautumisen heikkoutta, unihäiriöitä ja stressaantuneisuutta.

Vapaa hengitys liikuttaa kaikkia kylkiluita ja rangan nikamia häntäluun päästä aina kallonpohjaan asti.

Hengityksen mukana siis liikkuu yhteensä 29 niveltä selkärangassa ja 171 niveltä koko rintakehässä.

Hyvin toimiva hengitys tekee jokaisella sisäänhengityksellä pientä avaavaa liikettä kaikkiin näihin niveliin. 

Hengitämme keskimäärin 12–18 kertaa minuutissa sisään, eli vuorokauden aikana noin 20 000 kertaa sisään ja toiset 20 000 kertaa ulos. Vaikka sisäänhengityksen avaava liike on pieni, se tehdään tuhansia kertoja päivän aikana. Mitä muuta venytysliikettä muistat tehdä näin usein päivän aikana?



Lisää aiheesta