Äänimaljahieronta ja sointukylpy ovat hengitystä tasaavia syvärentoutusmenetelmiä
Kategoria / Hyvinvointi

Äänimaljahieronta ja sointukylpy ovat hengitystä tasaavia syvärentoutusmenetelmiä

Äänimaljahoito ja sointukylpy ovat myötävärähtelyyn, eli resonanssiin ja ääniaaltoihin perustuvia syvärentoutusmenetelmiä. Niiden aikana asiakkaan parasympaattinen hermosto aktivoituu, ja tämän hengitys muuttuu hitaaksi ja rauhalliseksi.

Tässä artikkelissa kerron tarkemmin, mitä äänimaljahieronta ja sointukylpy tarkoittavat, ja millaisia vaikutuksia tällaisilla hoidoilla voi olla ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. 

Kerron myös sen, keille äänimaljahieronta sopii, ja keille tätä hoitoa ei voida tarjota. 

Äänimaljahieronta tehdään keholle asetettuja maljoja soittamalla

Äänimaljahoidoissa käytetään tiibetiläisiä äänimaljoja, joita kutsutaan myös soiviksi kulhoiksi (singing bowls). Niiden ääni onkin kaunis: lämmin, pitkä ja täyteläinen. 

Äänimaljahieronnassa hoitaja asettaa hierottavan päälle maljoja, joita hän napauttaa iskimellä. Ääni alkaa resonoida kehon soluissa, kun värähtely etenee kehon nesteissä. 

Nestettähän ihmiskehossa riittää: kehosta on nestettä 45-75 % riippuen henkilön iästä ja tämän kehon rasvan määrästä. Näin äänivärähtelyt yltävät sinnekin, minne hieroja sormet eivät pääse, ja se tapahtuu nopeasti, koska ääni etenee nesteessä paljon nopeammin kuin ilmassa.

Äänimaljahoidon vaikutuksia:

  • Hengitys syvenee
  • Verenpaine laskee
  • Syke hidastuu
  • Aineenvaihdunta tehostuu
  • Mielialahormonien tuotanto voi lisääntyä
  • Hermosto ja lihakset rentoutuvat 
  • Keuhkoputkista voi irrota limaa
  • Stressihormonitaso laskee
  • Unenlaatu voi parantua
  • Lihasjännitys voi laueta

Laadukkaat äänimaljat valmistetaan useista eri metalleista. Maljoissa on tyypillisesti eniten kuparia ja toiseksi eniten tinaa. Muita metalleja (nikkeliä, sinkkiä, rautaa, lyijyä, hopeaa ja kultaa) on vain minimaallinen määrä. 

Maljat ovat erikokoisia ja -painoisia. Painavimmat kehomaljat asetellaan henkilön ala- ja yläselälle. Painavimmillaan kehomalja voi painaa yli 2 kiloa. Niin sanottua sydänmaljaa (alle kilon) soitetaan yläraajoja ja rintakehän alueella. Pientä chakramaljaa soitetaan pään yläpuolella. Äänimaljahoidon aikana hoitaja voi käyttää myös meditaatiokelloja. 

Äänimaljoja ylhäältäpäin

Mihin äänihieronta perustuu?

Äänimaljahieronta perustuu yli 5000 vuotta vanhaan Veda-menetelmään. Idän kulttuureissa on uskottu, että harmonisilla äänillä on parantava vaikutus. 

Kun äänimaljoja soitetaan, äänivärähtely saakin kehon triljoonien solujen vesimolekyylit värähtelemään harmonisesti. Samaan kehon värähtelytaajuuden muutokseen perustuvat monet muutkin hoidot, kuten reiki, akupunktio ja erilaiset energiahoidot. 

Syvä ja rauhallinen hengitys on tärkeässä roolissa värähtelytasoa muutettaessa. Ihanteellisessa tapauksessa asiakas hengittää hoidon aikana nenän kautta, mikä tehostaa lepohermoston aktivoitumista edesauttaen rentoutumista. Nenähengitys auttaa, ilman äänimaljojakin, hidastamaan sykettä ja vähentämään stressin kokemusta. Suuhengitys toimii päinvastoin: se energisoi ja stimuloi. 

Äänimaljahoidon syvärentouttava vaikutus perustuu siihen, että korvamme ovat kehittyneet etsimään harmonisia äänirakenteita. Kun korvamme tunnistavat harmoniset ääniaallot, aivosähkökäyrämme synkronoituvat niihin, alkaen rauhoittua ja rentoutua.

Aivojen sähköistä aktiviteettia voidaan mitata EEG-laitteilla. Mitä hitaammat aivoaallot, sitä syvempi on rentoutumisen tila. 

  • Beta-aallot 14-33 Hz: tavanomainen valvetila, aktiivinen tarkkailu
  • Alfa-aallot 7-14 Hz: ajatuksissaan oleminen, rauhallinen keskittyneisyys
  • Theta-aallot, 3,5-7 Hz: syvä meditaatiotila, uni
  • Delta-aallot; 0,1-3,5 Hz: syvä uni, hypnoosi 

Äänimaljahoidon aikana asiakkaan aivoaallot laskevat tyypillisesti beta- tasolta alfa-tasolle. Alfa-tasolta beta-tasolle siirtyminen tarkoittaa sitä, että arkiajattelu antaa tilaa alitajunnalle, joista voi kummuta uusia oivalluksia. Vaikutus on sama, olipa kyse äänimaljahieronnasta tai sointukylvystä. 

Kolmen vartin äänimaljahoito (alfa-tasolla) voi olla yhtä rentouttava kuin kolme tuntia nukkumista (theta-tasolla). 

Äänimaljoja on käytetty pitkään Kiinassa, Japanissa ja Burmassa. Äänimaljojen ensimmäisenä muotona pidetään puukapulalla soitettuja puolikkaita pronssipalloja. Niistä kehitettiin yli 5000 vuotta sitten temppelikellot, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet nykyisten äänimaljahoidoissa käytettyjen soitinten kehittymiseen.

Äänimaljahoidoista löytyy tietoa jo 2400 vuoden takaa. Toki vanhimmat löydetyt äänimaljat ovat peräisin 4000 vuoden takaa, mutta ei ole varmaa, onko niitä käytetty parantamistarkoituksessa. Länsimaissa äänimaljat alkoivat yleistyä vasta 1960-luvulta alkaen. 

Kenelle äänimaljahoito sopii?

Äänihieronta sopii lähes kenelle tahansa, joka kaipaa syvää rentoutumista ja rauhoittumista. Tämä syvärentoutushoito sopii erinomaisesti stressin, ahdistuksen ja jännityksen lievittämiseen sekä unettomuuden hoitoon. 

Äänimaljahoidon kontraindikaatiot eli esteet:

  • Vakavat sydänsairaudet (tällöinkin voi osallistua sointukylpyyn)
  • Raskaus (tällöinkin voi osallistua sointukylpyyn)
  • Mikä tahansa akuutti sairaus ja antibioottilääkitys
  • Syöpä
Äänimaljoja vaaka

Sointukylpyyn voi osallistua kerralla parikymmentä henkeä

Sointukylpy on ryhmärentoutushoito, mutta se voidaan tehdä myös yhdelle tai kahdelle ihmiselle kerrallaan. 

Osallistujat kerääntyvät sointukylpyohjaajan ympärille mahdollisimman mukavaan asentoon – istumaan tai makaamaan. Sointukylvyn aikana hoitaja soittaa erikokoisten äänimaljojen lisäksi mahdollisesti myös meditaatiokelloja, gongia, sadekeppiä, kristallimaljoja ja muita luonnonmukaisesti valmistettuja soittimia. Ei ole epätavallista, että sointukylpyyn kuuluisi myös laulua. 

Sointukylpy voidaan tehdä myös ulkona, jolloin linnut, puut, tuuli ja mahdollisesti myös vesi tuovat sointukylpyyn lisäelementtejä. Sisätiloissa sointukylpyä voidaan nostaa astetta paremmalle tasolle yhdistämällä siihen eteerisiä öljyjä, joita voidaan levittää hengitysilmaan tuoksulyhdyn tai diffuuserin kautta. Sopivia eteerisiä öljyjä ovat esimerkiksi rauhoittava laventeli, puhdistava salvia ja ylellinen frankinsensi. 

Sointukylvyn vaikutukset ovat pitkälti samat kuin äänimaljahieronnan. Sointukylvyn aikaiset harmoniset äänet aktivoivat parasympaattisen hermoston eli lepohermoston, jolloin stressin oireet helpottavat. Hengitys tasaantuu ja syvenee, syke ja verenpaine laskevat, mieli tyyntyy ja aineenvaihdunta normalisoituu. 

Artikkeli perustuu suurimmaksi osaksi äänimaljahoitajakoulutuksen oppimateriaaleihin sekä artikkeliin Physiological and Psychological Effects of a Himalayan Singing Bowl in Meditation Practice: A Quantitative Analysis (American Journal of Health Promotion).