Rauhoita ylikierroksilla käyvät aivot tai virkistä väsynyttä mieltä – kokeile huulirakohengitystä
Kategoria / Hyvinvointi

Rauhoita ylikierroksilla käyvät aivot tai virkistä väsynyttä mieltä – kokeile huulirakohengitystä

Hengitys laskee kehon stressihormonitasoa ja auttaa siten ihmistä rauhoittumaan. Kokeile tätä yksinkertaista hengitysharjoitusta, jonka avulla rentoudut arkikiireiden keskellä ajasta tai paikasta riippumatta.

Huulirakohengityksen avulla rauhoitut kiireen keskellä

Tämän hengitysharjoituksen suorittamiseen tarvitset vain nenäsi ja huulesi. Harjoituksen aikana uloshengitys pitenee ja saa lisää painetta huulten vastustaessa uloshengitystä. Kun uloshengitys pitenee, sitä seuraava sisäänhengitys syvenee automaattisesti. Hengityksen syventyessä ja hengitystahdin hidastuessa koko kehosi rauhoittuu.

Huulirakohengitystä voit tehdä milloin ja missä vain. Harjoituksen suositeltu kesto on 1–5 minuuttia. Tarkkaile harjoituksen aikana oloasi ja hyväksy erilaiset tuntemukset ja tunteet, joita koet harjoituksen aikana. Luota kehosi viisauteen. Kroppasi osaa hengittää juuri oikein, kun annat sen vain tapahtua. Harjoitusta tehdessäsi riittää, että keskityt hengittämään rauhassa ja pitkään ulos. Pitkitä uloshengitystäsi vain niin kauan, kun olosi on helppo ja miellyttävä. Tunnustele uloshengityksen jälkeen, milloin seuraava sisäänhengitys tapahtuu automaattisesti. Kehosi tarkkailee kaiken aikaa hiilidioksidin määrää veressäsi ja ohjaa palleaa sen mukaisesti. Luota tähän hienovaraiseen prosessiin, kehosi on uskomattoman viisas. Jos jatkat harjoituksen tekemistä päivittäin muutaman päivän ajan, huomaat uloshengityspuhalluksen keston pidentyneen ja kehon pitävän tauon ennen seuraavaa sisäänhengitystä. Kehosi oppii rentoutumaan ja alkaa automaattisesti kaivata syvää ja rauhallista hengitystä. 

Tee huulirakohengitysharjoitus näin

1. Valitse itsellesi sopiva asento

Asennolla ei ole suurta merkitystä. Voit tehdä harjoituksen istuen, seisten tai maaten. Suorista selkä ja rentouta hartiat. Jos istut, varmista, että kehon paino on jakautunut molemmille istuinkyhmyille tasaisesti eikä jalkasi ole ristittyinä. Voit hyvin tehdä harjoituksen silmät suljettuina, mikä lisää tietoisuuttasi kehossasi tapahtuvista tuntemuksesta. Harjoitus kuitenkin toimii, vaikka tekisit sitä keskellä liikenneruuhkaa.

2. Hengitä

Vedä henkeä sisään nenän kautta. Hengitä ulos suun kautta ja tee samalla huulistasi pieni rako, jonka kautta puhallat uloshengityksen, aivan kuin viheltäisit äänettömästi. Tunnustele kuinka pitkä uloshengitys tuntuu helpolta ja mukavalta. Anna seuraavan sisäänhengityksen tapahtua kehon omasta aloitteesta, nenän kautta sisään. Hengitä ulos taas suun kautta huulien välistä pitkään puhaltaen.

3. Rentoudu

Anna kasvojen lihasten ja leuan rentoutua. Laske hartiat alas ja anna mielellesi lupa hidastua.

4. Jatka harjoitusta 1–5 minuutin ajan

Jatka hengittämistä 1–5 minuutin ajan sen mukaisesti miltä sinusta tuntuu harjoituksen aikana. Joskus lyhytkin tietoinen hengityshetki antaa sinulle vireyttä ja rauhaa kiireisen päivän keskelle. Havainnoimalla hengitystäsi olet automaattisesti läsnä kehossasi, ikään kuin juurrut takaisin itseesi.

Kokeile huulirakohengitystä päivittäin ja huomaa sen rauhoittavat vaikutukset arjessasi.

Suuri hyöty vuorokauden ajasta riippumatta

Illalla tehtynä huulirakohengitysharjoitus rauhoittaa ja valmistaa kehoa nukkumaan menoa varten. Kun teet harjoituksen keskellä päivää mielesi käydessä ylikierroksilla, rauhoitut ja mielesi virkistyy. Aamulla tehtynä huulirakohengitys antaa rauhan tunnetta ja auttaa rentoutumaan alkavaa päivää varten. Toisin sanoen voit tehdä huulirakohengitysharjoituksen aina, kun kaipaat rentoutumista.