6 vinkkiä, kuinka elämäntavoilla voi vaikuttaa uniapnean syntyyn
Kategoria / Terveys

6 vinkkiä, kuinka elämäntavoilla voi vaikuttaa uniapnean syntyyn

Uniapnea vaikuttaa unenlaatuun ja hoitamattomana voi aiheuttaa monia erilaisia sairauksia tai muita oireita.

Uniapnea on sairaus, jossa yön aikana syntyy hengityskatkoksia. Hengityskatkokset voivat syntyä nielun heikosta lihasvoimasta, jolloin rentoutuessa löysä kudos tukkii hengitystiet. Tällöin puhutaan obstruktiivisesta uniapneasta.

Katkokset voivat olla myös ns. aivoperäisiä. Tällöin hengityskatkoksen syntymekanismia ei täysin vielä ymmärretä. Osalla ihmisistä hengityslihasten liikettä ei katkoksen aikana tapahdu, joillakin hengitystiet ahtautuvat, mutta ajatellaan että aivojen hengitystä säätelevä keskus on häiriintynyt. 

Uniapnea on tila, joka aiheuttaa nukkuessa hengityksen pysähtymisen lyhyeksi ajaksi. Uniapneasta kärsivät ihmiset eivät saa tarpeeksi happea, joka saa nukkujan havahtumaan ja unesta tulee katkonaista.

Usein nukkuja ei tiedä lakanneensa hengittämästä ja ajattelee unisyklinsä olevan normaali. Uniapneaa edeltää usein vuosia jatkunut kuorsaus, joka osaltaan on löystyttänyt nielun kudoksia.

Uniapnean haitat

Uniapnea aiheuttaa monia terveysongelmia sen lisäksi, että päiväaikainen vireystila laskee. 

Hoitamattomana uniapnea:

  • altistaa masennukselle ja ärtyneisyydelle
  • kehon immuunipuolustus heikkenee ja infektiosairauksiin sairastuu herkemmin
  • muisti ja tarkkaavaisuus heikkenee
  • sydän ja verisuonisairauksien riski kasvaa
  • diabetesriski kasvaa
  • painon hallinta vaikeutuu.
Mies nukkuu CPAP-laitteen kanssa

Uniapnean hoitona käytetään yleisesti CPAP-laitetta, joka pitää ylipaineen avulla hengitystiet auki öisin. Jossain tapauksissa nielun löysää kudosta ja leuan rakenteita korjataan myös leikkauksella. Niiden avulla voidaan helpottaa oireita, parantaa elämänlaatua ja untasi. Parantavaa hoitoa uniapneaan ei kuitenkaan tunneta.

Uniapnean elämäntapalääkkeet

Perinteisiä uniapnean hoitoja ovat CPAP-laite ja maski öisin kasvoilla. Vaikka menetelmä on tehokas, jotkut ihmiset pitävät tätä menetelmää epämukavana. Joillakin itsehoitomenetelmillä voi päästä eroon uniapnean oireista. Tässä on kuusi vaihtoehtoista hoitoa uniapnean oireiden vähentämiseksi.

1. Tavoittele normaalia painoa

Lääkärit suosittelevat yleisesti uniapneaa sairastavia laihduttamaan. Liikalihavuus, erityisesti ylävartalossa ja kaulalla, voivat lisätä hengitysteiden ahtautumista ja tukkeutumista yöllä sikeän unen aikana. Lihasten rentoutuessa, nielun kudokset tukkivat hengitystiet, jolloin syntyy hengityskatkoksia.

Normaali paino ja ylipainon välttäminen, voivat helpottaa hengitysteiden auki pysymistä ja vähentää uniapnean oireita. Erilaisissa tutkimuksissa on todettu, että liikalihavien ihmisten vähäinenkin painonpudotus voi vähentää ylempien hengitysteiden ahtaumaa ja estää leikkauksen tai pitkäaikaisen CPAP-hoidon tarpeen.

Joissakin tapauksissa painonpudotus voi poistaa uniapnean kokonaan. Jos paino kuitenkin nousee takaisin, tila voi uusiutua. Uniapnea vaikeuttaa painon pudottamista, sillä uniapnea sairautena saattaa aiheuttaa metabolisen oireyhtymän, jolloin painon pudottaminen on vaikeampaa, kuin ilman oireyhtymää.

2. Kokeile hengitysharjoituksia

Säännöllinen liikunta lisää energiatasoa, vahvistaa sydäntä ja parantaa hengityslihasten voimaa. Joissakin liikuntalajeissa hyödynnetään hengitysharjoituksia, joilla voidaan erityisesti parantaa hengitysvoimaa, tehostaa keuhkokapasiteetin käyttöä, sekä edistää hapen virtausta kehossa.

Uniapneaan liittyy usein veren happisaturaation hetkittäinen lasku. Tämä saattaa päiväaikaan tehdä tarpeen hengittää liikaa, yli oman tarpeen. Hengitysharjoituksilla voi tasapainottaa ja rauhoittaa hengitysrytmiä ja samalla tehostaa hengittämistä. Tämän seurauksena hengitysharjoitukset ja parantunut hengitys lihasvoima nielussa, voivat vähentää hengityskatkosten määrää nukkuessasi.

3. Muuta nukkuma-asentoa

Pienestä muutoksesta huolimatta uniasennon muuttaminen voi vähentää uniapnean oireita ja tehostaa yöunen laatua. Tutkimuksissa on todettu, että jopa yli puolet obstruktiivistä uniapneaa sairastavista voi hallita oireitaan nukkuma-asennolla. 

On huomattu, että selällään nukkuminen voi aikuisilla pahentaa oireita. Joillekin hengityskatkokset voivat loppua, jos he nukkuvat kyljellään. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että uniapneasta kärsivät lapset nukkuvat paremmin selällään.

Nukkuma-asentoa kannattaa muuttaa ja koittaa, onko sillä vaikutusta sinun oireisiisi.

4. Huolehdi että hengitysilma on kosteaa

Kuiva ilma voi ärsyttää hengityselimistöä ja aiheuttaa erilaisia hengitysteitä ahtauttavia oireita. Hengitysteiden kostuttaminen avaa hengitysteitä, vähentää tukkoisuutta ja edistää vaivattomampaa hengitystä.

Myös CPAP-laitehoito kuivattaa hengitysteitä, vaikka laitteessa käytettäisiin kostutinta. CPAP-laitteen voimakas ilmavirta aiheuttaa monelle uniapneaa sairastavalle erilaisia limakalvon kuivuuden ongelmia. Tästä syystä myös jo CPAP-laitetta käyttävien on suositeltavaa huolehtia siitä, että limakalvot ovat kosteat ja hyvinvoivat.

Hengitysilmankostuttimiin tai muihin hengitysteitä kosteuttaviin laitteisiin voi lisätä  laventelia, piparminttua tai eukalyptusöljyä. Näillä kolmella eteerisellä öljyllä on tunnettuja tulehdusta rauhoittavia, yöunta parantavia ja rauhoittavia vaikutuksia.

Noudata valmistajan ohjeita ilmankostuttimen tai höyryhengityslaitteiden puhdistamisessa. Seisova vesi on elatusalusta erilaisille viruksille, bakteereille ja mikrobeille, joten puhdistusohjeiden noudattaminen on tärkeää. 

5. Vältä alkoholia ja tupakointia

Erilaiset elämäntapojen muutokset voivat parantaa terveyttäsi ja parantaa myös unenlaatuasi. Harkitse tupakoinnin lopettamista ja alkoholin käytön rajoittamista uniapnean oireiden vähentämiseksi.

Alkoholi rentouttaa kehoa, mutta myös hengitystäsi sääteleviä lihaksia, joka voi johtaa kuorsaukseen. Alkoholin käytön myötä myös unenlaatu yleensä heikkenee. Alkoholi voi myös altistaa tulehduksille hengitysteissäsi, joka myös saattaa vaikeuttaa hengitystä limakalvoturvotuksen ja esimerkiksi lisääntyneen limaisuuden vuoksi.

Alkoholin tavoin myös tupakan käyttö edistää hengitysteiden tulehdusta ja turvotusta. Tämä voi pahentaa kuorsausta ja uniapneaasi. Lisäksi tupakka heikentää hengitysteiden limakalvon toimintaa.

Tutkimuksissa tupakointi on tunnistettu uniapnean kehittymisen riskitekijäksi. Tutkimuksissa on myös todettu, että uniapneasta kärsivillä ihmisillä voi olla vaikeampi lopettaa tupakointi, joten uniapnean hoito voi auttaa myös tupakoinnin lopettamisessa.

6. Kiinnitä huomiota kielen oikeaan asentoon

Leuan ja kielen oikea asento tukee sitä, että hengitystiet pysyvät auki öisin, kun lihakset rentoutuvat. Kielen lepoasento on kitalaessa. Kireä kielijänne voi estää kielen lepoasennon ja jopa muokata lapsilla leuan rakenteiden muodostumista.

Hampaiden narskuttelu nukkuessa saattaa estää suun alueen lihasten rentoutumista ja altistaa vääränlaisiin lihaskireyksiin. Se saattaa esimerkiksi heikentää kielen oikeaa lepoasentoa ja vähentää sen lihasvoimaa, jolloin kieli voi valahtaa nukkuessa nieluun ja aiheuttaa hengityskatkoksia.

Erilaisilla apuvälineillä voidaan muistuttaa suun alueen lihaksia oikeista asioista. Narskuttelua usein hoidetaan yöllä käytettävillä yö-raudoilla. Näissä ongelmana kuitenkin voi olla, että kieli ei pääse lepoasentoon tai suu aukeaa öisin. Kinesioteippausta käytetään myös kasvojen alueella muistuttamassa leuan oikeasta asennosta tai suun kiinni pysymisestä.

Uniapnean hoitoon käytettäviä hammasrautoja tekevät hammaslääkärit yksilöllisesti jokaisen käyttäjän henkilökohtaisiin tarpeisiin.

Henkilöt jotka eivät sopeudu CPAP-laitteen käyttöön, suositellaan yleensä hammaslääkärin tekemiä uniapneakiskoja tai muuta vaihtoehtoisia hoitomenetelmiä.

Myös erilaisista kielijumpista on saatu positiivisia kokemuksia uniapnean oireiden hallinnassa.

 

Jotkut elämäntapamuutokset ja apuvälineet voivat vähentää uniapnean oireita. Valitettavasti kuitenkaan parantavaa hoitoa uniapneaan ei vielä ole keksitty.

Kokonaisvaltaista kehon toimintaa ei kannata unohtaa, vaikka puhutaankin hengityselimistön sairaudesta. Kehon kokonaisvaltainen hyvinvointi, tasapaino ja hyvä lihasvoima parantaa kehomme toimintaa, sekä tehostaa unenlaatua ja tätä kautta parantaa päiväaikaista vireystilaa kohentaen elämänlaatua.

Keskustele erilaisista uniapnean hoidon vaihtoehdoista lääkärisi tai unihoitajasi kanssa.

Lisää aiheesta