Miksi hengästyn puhuessani? Kolme syytä hengästymiseen ja viisi vinkkiä parempaan puhehengitykseen!
Kategoria / Hyvinvointi

Miksi hengästyn puhuessani? Kolme syytä hengästymiseen ja viisi vinkkiä parempaan puhehengitykseen!

Hengästymisen tunne on yksi tavallinen haittaava oire puhetilanteissa. Tässä artikkelissa avataan hengästymisen syitä puhetekniikan kannalta ja kerrotaan viisi vinkkiä siihen, miten pääsee hengästymisen kierteestä eroon. Tässä kirjoituksessa ei käsitellä sairauksista johtuvaa hengästymistä puhuessa.

Kaupallinen yhteistyö: Ääniräätäli.

Kolme syytä hengästymiseen puhuessa

Hengitys on pinnallinen ja hätäinen

Pinnallisella hengityksellä tarkoitetaan sitä, että pallea ei pääse kunnolla supistumaan ja liikkumaan alaspäin, vaan kaulan ja ylärintakehän lihastyöllä kiskaistaan ilmaa sisään. Tämän johdosta ääni ei saa tarvitsemaansa ”tukea” ja äänenkäyttö hankaloituu, ja puhuja tuntee itsensä hengästyneeksi puhuessaan. 

Usein kiireinen hengitys on samalla myös pinnallinen ja apuhengityslihaksin tehty. Ääntöhengitys vaatii aikaa toteutuakseen kunnolla. Mikäli ei malta pysähtyä hengittämään puhefraasien välillä, puhe ei kulje oikein sujuvasti, vaan puhuja joutuu haukkomaan ilmaa vähän väliä.

Hengitetty ilma karkaa ennen aikojaan 

Jos ääntöhengitys ei ole luonnostaan hallinnassa, niin vaikka puhuja hengittäisi tarpeeksi sisään, ilma voi karata ennen aikojaan. Tällöin ääni on myös usein ns. vuotoinen, eli ilmaa karkaa äänihuulten välistä. Aina ei välttämättä näin kuitenkaan ole. Jos tuntuu, että hengittää riittävästi ja syvään, mutta kuitenkin on hengästynyt, niin syy voi olla siinä, että hengityslihakset eivät osaa jarruttaa riittävästi äännön aikana. 

Puhuja on kiireinen, väsynyt tai ahdistunut  

Tämä on mahdollisesti varsinainen syy siihen, miksi hengityksestä tulee pinnallinen ja hätäinen ja ilma karkaa ennen aikojaan. Kaikki jännitykset kehossa ja mielessä aiheuttavat helposti häiriöitä hengitykseen ja äänentuottoon. Väsyneellä keholla ei jaksa hengittää tarpeeksi aktiivisesti ja ilmanpainetta säädellen.

Ahdistuneen hengitys voi olla epäsäännöllistä, tai ihminen voi pidättää hengitystään tarpeettomasti. Kiireinen ei ehdi edes hengittää, kun on niin kiire saada asiansa sanottua. Väsyneen olisi syytä saada levätä, virkistyneenä hengitys ja äänikin kulkevat paremmin! 

Viisi vinkkiä hengityksen helpottamiseen puhuessa

Opettele hengittämään sisään nenän kautta puhuessasi. Tällöin ilman virtaus tehostuu ja saat hengityslihakset reagoimaan paremmin. Tämä auttaa sinua säätelemään helpommin puheen aikaista ilman ulosvirtausta. 

Opettele rauhassa ja puhetilanteista erillään ääntöhengitystä, jos se tuntuu sinusta haasta. Ääntöhengityksen harjoittelu konkretisoi sinulle ne vaiheet, jotka puheääntä tukevassa hengitystavassa on hyvä omaksua. 

Rentoudu ennen puhetilanteita. Usein auttaa ihan lyhytkin rentoutus. Voit esim. roikottaa yläkroppaa alaspäin muutaman hengenvedon ajan puhaltaen huulten välistä ilmaa huokaisten ja samalla päästäen koko selkärangan, niskan ja kädet vapautumaan rennoiksi. 

Tee säännöllisesti kehoa ja mieltä rentouttavia hengitysharjoituksia tai vaikkapa Mindfulness kehomeditaatiota. Opit tällöin erottamaan rauhallisen ja kiihtyneen hengitystavan toisistaan ja pystyt jännittävissäkin tilanteissa rauhoittamaan hengityksesi. Tällöin myös mielesi rauhoittuu ja pääset positiiviselle kehälle kiihtyneen hengityksen noidankehän sijaan. 

Treenaa ja huolla hengityslihaksia. Hengityslihaksia voi treenata tekemällä hengitysharjoituksia. Tehokkaampaa treeniä saat vastustetulla harjoittelulla, esim. WellO2-laitteella. Hengityslihaksia kannattaa myös huoltaa. Omien venyttelyjen lisäksi voi vaikkapa kokeilla tutkitusti tehokasta Voice Massage -terapiaa, jossa hoidetaan myös hengityksen alueen kireyksiä ja tehdään ohjattuja hengitysharjoituksia. 


Jos kaipaat henkilökohtaista ohjausta hengitykseen tai äänenkäyttöön liittyvissä haasteissa, ole yhteydessä minuun! Tarjoan sinulle maksuttoman Äänenkäytön konsultoinnin 15 min etäyhteyden välityksellä. Varaa aika täältä: https://www.varaaheti.fi/aaniraatali/fi/aaniraatali/verkkoopetus



Lisää aiheesta